L’Arbre més vell del que es té notícia a Europa.

L’Arbre més vell del que es té notícia a Europa.
El Teix de Fortingall (en anglès, Fortingall Yew) és un vell teix (Taxus baccata) que es troba en un pati al poble de Fortingall, a la regió de Perthshire, a Escòcia. Durant molt temps es va estimar que la seva edat havia d'estar entre els 2000 i els 5000 anys; investigacions recents tendeixen a situar-ho en el límit inferior, és a dir, entorn dels 2000 anys d'edat. Això seguiria convertint-ho no obstant en l'arbre més vell del que es té notícia a Europa.

El teix no té un aspecte espectacular: no és molt alt, i el seu tronc, abans gegantesc (tenia 16 metres de circumferència en 1769) es troba ara separat en diferents tiges, fent l'efecte de ser diversos arbres més petits. Això es deu al fet que durant el segle XIX es va establir el costum de portar-se petites estelles del seu tronc com a “souvenir”, encara que també influeix el natural declivi del propi arbre, de manera que el centre del tronc està ara arran de terra. Malgrat la seva edat i dels atacs soferts, el teix està aparentment en bon estat i podria tenir per davant diversos segles més de vida. Actualment es troba protegit per un clos no gaire alt, amb unes reixes, que no permet apropar-se però sí poder observar i fotografiar.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

rafel

impressionat

Enviat per rafel el Dij, 02/09/2010 - 17:53

Ostres, aquest arbre és I M P R E S S I O N A N T !!!! En deu haver-ne vist de tots colors. Aigua, de ben segur que mai li ha faltat... en aquestes latituds. Heu estat per Escòcia darrerament?

abraçades i bits!
Rafel

Esperanceta

Hem anat de vacances a veure

Enviat per Esperanceta el Dij, 02/09/2010 - 19:09

Hem anat de vacances a veure la nostra filla Clara que viu a Cupar, a uns 12 Km. de St.Andrews, que és on treballa i està fent el doctorat.
Benet