Les homilies d'Organyà

A la Plaça dels Arbres d'Organyà s'aixeca un bonic edifici erigit com a Monument a Les Homilies d'Organyà, que són el document literari més antic escrit en català i el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars.
Malgrat que els originals es troben a la Biblioteca de Catalunya, val la pena fer "parada i fonda", gaudint de l'àpat que més s'escaigui i de l'àmplia oferta gastronòmica que ens ofereix la vila d'Organyà, i visitar aquest monument que acull fotografies de les Homilies, amb impresos explicatius, bibliografia i transcripció del document original i les traduccions al català actual, al castellà, al francès, a l'alemany i a l'anglès. Aquest atractiu es complementa sovint amb exposicions d'artistes de la comarca.
Les Homilies van ser descobertes pel Dr. Joaquim Miret i Sans, historiador i jurista, el setembre de
l'any 1904, tot regirant en la rectoria d'Organyà els pergamins de l'arxiu de l'extingida col·legiata de Santa Maria, que fou fundada pels senyors de Caboet en el segle Xè o principis de l'IXè. La troballa consistia en un petit quadern de pergamí de tres fulls doblegats per la meitat, o sia, sis folis de 18 centímetres d'alt per 12,5 d'ample, escrits en les dues cares, amb 23 ratlles d'escriptura en cada cara o plana, assenyalades fortament amb un punxó i tenint una mitjana de 50 a 55 lletres cada ratlla.
Ja més endavant van ser trobats altres fulls que complementaven els primers, de manera que avui el manuscrit consta de 8 folis escrits per ambdues parts, amb un total de 16 planes.
El caràcter de la lletra és el propi de l'època de transició al gòtic i la qualitat del pergamí, bastant gruixut i ordinari. Certes particularitats del llenguatge fan pensar als erudits que aquest manuscrit és del temps del rei Pere I el Catòlic (1196-1213). El text és escrit en català, no provençalista, tot i que s'hi trobin alguns mots poc coneguts en la llengua catalana.
Segons els experts Les Homilies d'Organyà pertanyen al segle XI, i més concretament del 1080 al 1095.
La sala d'exposicions de les Homilies és oberta, habitualment, durant els mesos d'estiu. Amb tot us podeu adreçar a l'Ajuntament, qui facilita visites concertades al monument la resta de l'any. És, però, recomanable telefonar primer a la Casa de la Vila, al 973 38 30 07. Els funcionaris municipals no sols us obriran la porta, si no que a més, us donaran tota mena d'explicacions sobre aquest important document i la seva història.

Afegeix un comentari nou