Pere Mayans, protagonista del primer acte de l'ASOLC - Arenys de Mar

Pere Mayans va ser dissabte a Arenys de Mar per fer una xerrada sobre els blocs com a eina de difusió de la sociolingüística. Es tractava del primer acte públic organitzat per l'ASOLC, en aquest cas en col·laboració amb Arenys.org. Anteriorment, el dia 17 de febrer, l'ASOLC va ser present també en la presentació de la guia "Què faig si...?" de la Plataforma per la Llengua.

En la xerrada es va partir del bloc "El pols de la llengua als Països Catalans" per anar resseguint diverses qüestions relacionades amb el bagatge professional i vocacional de Pere Mayans. Suposo que cadascun dels assistents a l'acte va rebre'n impressions diferents, però jo em quedo amb algunes idees.

La primera, que les visites al seu bloc el porten a repensar els tradicionals mitjans de comunicació. Mayans ha treballat per "L'Escletxa", "L'Europa de les Nacions", "Llengua Nacional" entre d'altres, i sap quin esforç econòmic i personal comporta treure al carrer una publicació periòdica. Cal pensar que aquestes revistes no deixaran d'editar-se, però és bo tenir present aquesta reflexió veure les possibilitats que ofereixen els blocs. Tant de bo altres sociolingüistes s'animin a obrir bloc per fer difusió de la seva feina com fa Pere Mayans o, també, Gabriel Bibiloni.

La segona idea potser va sorprendre algunes persones que eren a la sala: el sistema d'immersió lingüística va deixar-se de fer al nostre país a principi dels anys 90. Fa uns dies, els membres de la llista de distribució de l'ASOLC - Arenys de Mar van rebre un correu amb l'enllaç a una entrevista de Vilaweb TV al conseller Ernest Maragall en què també reconeixia que l'aplicació inicial havia perdut força i que calia tornar-hi. De l'entrevista, però, no se'n deduïa cap predisposició pràctica. Caldrà veure com es desenvolupa tot plegat. Quant a la tercera hora, Mayans va assegurar que és pura anècdota si la resta es fa com s'ha de fer. Finalment també va voler desmentir que existeixi un sistema educatiu català, ja que el sistema és estatal.

També vam tenir ocasió de comentar algunes de les entrades més recents del seu bloc, com la dels currículums escolars o la trobada a Barcelona de les escoles que fan immersió a l'estat francès; i vam parlar de l'escola "La Costura" de l'Alguer, de l'occità, dels materials editats des d'Educació i de moltes altres coses.

Al final de la xerrada hi va haver un torn de preguntes força extens que va demostrar l'interès despertat pel conferenciant, les qualitats comunicatives del qual són fora de dubte. Els assistents a l'acte (i els que no hi vau poder ser, també) podeu deixar els vostres comentaris si voleu.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Enricpera

Un 10 per en Pere Mayans

Enviat per Enricpera el Dll, 05/03/2007 - 17:53

Un 10 per en Pere Mayans. A part de les seves sàvies reflexions el que més em va impressionar va ser el seu entusiasme a l’hora de transmetre el seu missatge. Tant de bo tots portéssim una mica d’aquest entusiasme al damunt i sabéssim utilitzar-lo en pro del nostre país i la seva llengua.

Em quedo amb la reflexió que només amb el respecta cap a les altres llengües existents al nostre país, podrem fer que el Català sigui el nexe d’unió de les cultures que conviuen en la nostra realitat nacional.

Benvolgut Xavier, moltes felicitats per l’acte i tant de bo les properes activitats de l'ASOLC mantinguin el llistó tant alt com el d’aquesta primera conferència.

Enric Pera

xaviermir

Agraït

Enviat per xaviermir el Dll, 05/03/2007 - 23:05

Gràcies, Enric. Em satisfà saber que et va agradar. En Pere Mayans sempre és una garantia, és un bon comunicador i té moltes coses interessants a explicar. I, a més, és assequible. Va ser un goig poder comptar amb ell. Intentarem portar més persones que ens puguin parlar de sociolingüística com ho ha fet ell.