Per qui es doblen les preguntes?

Abans de dijous 12, tant l'ANC com el CATN com ERC com molts altres havíem dit com pensàvem que havia de ser la pregunta. El resultat no ha estat aquest i tothom ho sap, però és evident que valorem, i molt, el fet que amb aquesta concessió hàgim pogut incorporar al consens els qui no se sentien còmodes amb una pregunta directa sobre la independència. Hem arribat a un punt molt important, doncs, i ara ja no és qüestió d'intentar fer que canviï aquesta pregunta, sinó de començar a fer la campanya de la nostra vida perquè el 9 de novembre de 2014 guanyi el Sí-Sí amb el percentatge més alt possible. No podem perdre de cap de les maneres. Tenim moltes opcions de guanyar, però ho hem d'assegurar.

Feta aquesta introducció, a mi m'agradaria saber per a qui hem fet aquesta concessió exactament. En general donem per fet que eren ICV i UDC qui no volien la pregunta única i directa. Tanmateix, els electorats respectius d'aquests dos partits tenen un percentatge prou elevat de partidaris de la independència i així ho va reflectir el darrer CEO (si més no per a ICV). De fet, a Arenys de Mar, diverses persones d'ICV ja han dit públicament que votaran Sí-Sí. Ho ha fet Oriol Ferran, ho ha fet Isabel Roig i ho ha fet Assum Balliu. I no és que Arenys de Mar sigui una excepció: l'eurodiputat Raül Romeva també ho ha fet. Segur que no és per ells, doncs, que al final tenim una pregunta que no és la que volia la majoria, que ens complica una mica més les coses i que a alguns els fa pujar la mosca al nas.

Aleshores, per qui és? Ho pregunto perquè hi tinc un interès sincer, perquè crec que és amb aquestes persones amb qui hauríem de parlar en primer lloc per veure si entre les seves idees i les nostres podem trobar prou punts de coincidència i espais per aprofundir en el debat, perquè el resultat podria venir justet i totes aquestes persones són més a prop del Sí-Sí que no pas del No. Un primer sondeig que va fer un mitjà apunta que podria ser un 12% aproximadament. Tenen tot el meu respecte, lògicament, i tot el dret de romandre en l'anonimat discret, però tenint en compte que és per ells i elles, perquè es poguessin incorporar al consens, que hem sacrificat la pregunta que la majoria hauria preferit, seria tot un gest que es donessin a conèixer i que exposessin els motius en què fonamenten el seu Sí-No.

Personalment opino que el Sí-No no porta enlloc, que es fonamenta en el contrasentit de voler forçar (gairebé condemnar) el govern català a buscar l'encaix dins del mateix Estat espanyol que, de moment, ni tan sols permet que els partidaris del Sí-No puguin votar aquesta opció. En tot cas, però, agrairé molt saber quins són els motius que troben aquestes persones. Si en coneixeu algun, animeu-lo o animeu-la a deixar algun comentari aquí o a donar senyals de vida.

 

PS: A la imatge, una estelada gegant que vam poder veure a l'acte Votar És Democràcia al Fòrum de Barcelona dissabte passat

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Ramon Munné

Xavier,

Enviat per Ramon Munné el Dg, 15/12/2013 - 22:19

Xavier,

 

a mi també m'agradaria saber per què no s'ha aquesta concessió. Evidentment embolica la troca, de moment una mica i potser a la llarga encara més, ja veurem. Però ara la bola de neu ja és massa grossa, el tsunami mediàtic ja s'ha engegat. Ara hem de jugar la partida.

 

molt interessant quan dius:

"Personalment opino que el Sí-No no porta enlloc, que es fonamenta en el contrasentit de voler forçar (gairebé condemnar) el govern català a buscar l'encaix dins del mateix Estat espanyol que, de moment, ni tan sols permet que els partidaris del Sí-No puguin votar aquesta opció."

 

Com dius no té explicació.... per tant l'explicació ha de ser una altra