Un Estat sense previsió

Em sumo a la plataforma Preservem el Maresme en la seva crítica a la falta de previsió davant la supressió dels peatges de les autopistes a Catalunya, i em fixo concretament en la solució que es vol donar al seu manteniment. De moment l'Estat ja s'ha mogut per licitar els contractes de manteniment, la qual cosa vol dir que se'n farà càrrec econòmicament, és a dir, que ho pagarem entre tots.

La Generalitat encara ha de moure fitxa pel que fa a les autopistes que són de la seva competència. El resultat m'imagino que serà el mateix, si més no de moment. És aquesta la millor solució?

Jo penso, i alguna vegada ja ho he expressat, que la circulació per les autopistes no hauria de ser gratuïta, sinó que caldria preveure el cost del seu manteniment i repercutir-lo en els usuaris. És més, aprofitant que la xarxa d'autopistes de Catalunya és utilitzada de pas per ciutadans d'altres països, resulta més interessant que aquests també contribueixin en el seu manteniment. No té sentit que un català que no utilitzi l'autopista en pagui el cost, via impostos, i un ciutadà francès hi circuli gratuïtament.

El model suís és una bona solució i, si no vaig errat, aquesta era una proposta que feia la Generalitat, però ja se sap que l'Estat sempre ha de dur la iniciativa, i li costa molt fer-ho. Sempre va tard. No es podia haver previst quan se sabia quan acabava la concessió de les autopistes? S'haurà d'estudiar passada la data?

El nostre país, estigui governat per Madrid o Barcelona, sempre actua tard i a remolc. No hi ha manera de preveure les coses i fer-les més fàcils i coherents. És per això que dic que tenim un govern que no fa previsió i està sempre en la provisionalitat.

Afegeix un comentari nou