Una revelació a propòsit d'Estanis Fors

Ara que som a pocs dies del moment decisiu en què triarem les persones que ens han de representar a l'Ajuntament els propers quatre anys, potser és hora de revelar-vos una qüestió estrictament personal relacionada amb la meva decisió de formar part de les llistes d'Esquerra.

Tot i que ja fa deu anys que vaig començar a tenir vincles amb Arenys de Mar, mai fins ara no havia assumit el compromís d'anar a llistes a la nostra vila. Si ara ho he fet és, com explico al programa, perquè crec que el país necessita rellançar l'esquerra després que el PSC hagi deixat fet miques el projecte nacional que iniciàvem el 2003. Necessitem una esquerra nacional amb voluntat de ser estat i que ofereixi una alternativa a la CiU d'Artur Mas i això passa per continuar conreant la cultura de govern als municipis. També ho he fet perquè crec que l'equip encapçalat per Jordi Pera ho pot fer molt bé, perquè a les primeres posicions de la llista hi ha un bon equilibri entre experiència i renovació, com deia en un altre apunt.

Però si us he de ser del tot sincer, hi ha encara un altre motiu que m'hi va acabar de decidir i que és el que ara us revelo. El 25 de febrer estava treballant a la ràdio mentre a sota, a la Sala Noble del Calisay, CiU decidia qui havia de ser el cap de llista. La militància va triar Estanis Fors. Aquell dia vaig anar-me'n cap a casa preocupat, amb certa inquietud. Tenint en compte que CiU ha guanyat totes les eleccions municipals tret de les de 1991, que l'Estanis es col·loqués com a cap de llista li donava moltes opcions de ser alcalde. I jo, què voleu que us digui, no l'hi veia.

Les urnes parlaran i els vots de les persones són sagrats. Si una majoria absoluta vol que l'Estanis sigui alcalde, i com no podria ser d'altra manera, m'hi resignaré i l'aniré a felicitar i tot des del màxim respecte personal i democràtic. Fins i tot si els meus companys de llista acordessin de fer-lo alcalde en virtut d'un pacte de govern que veiessin positiu per a Arenys (i que quedi clar que ni proposo ni apunto res), jo m'hi avindria per meres conviccions democràtiques. Però la nit del 25 de febrer vaig pensar que havia de ser conseqüent i donar suport a la candidatura que em sentia més propera perquè entre tots poguéssim evitar el que jo crec que seria dolent per a Arenys de Mar: que Estanis Fors en sigui l'alcalde.

Crec que no sóc l'únic que ho veu així. Tant els comentaris personals al carrer com la lectura atenta de les porres que aquests dies s'estan fent apunten que els bons resultats de CiU a les eleccions del 28 de novembre passat, quan va superar els 3.000 vots a Arenys de Mar, no es reproduiran. No hi ha ni una sola persona que pensi que CiU traurà deu regidors o més. La majoria situen els resultats en una forquilla que va dels 4 als 7 o, en algun cas puntual i presentat com una provocació declarada, fins a 8. Només se m'acuden dos factors que puguin explicar-ho: la impopularitat de les retallades del govern Mas i la tria d'un cap de llista que no convenç.

És legítim, doncs, que l'Estanis pretengui ser alcalde d'Arenys de Mar. La democràcia té aquest avantatge. Però també és legítim que un servidor demani el vot per Esquerra amb la intenció de reduir la gran quantitat de suports que, per pura inèrcia, té assegurats CiU. El resultat final de la nit electoral serà la suma de les nostres decisions individuals. Diumenge 22 triarem 17 regidors i regidores, però després haurem de triar alcalde o alcaldessa. Només us demano que penseu si realment voleu que l'Estanis sigui alcalde. Perquè a la llista de CiU hi ha moltes persones que tenen un altre tarannà, unes altres maneres, i que segurament podran fer molt bé la tasca de les regidories, però l'alcaldia són paraules majors.

Espero que no trobeu inapropiada aquesta revelació estrictament personal. I ara us volia demanar, per acabar, que diumenge aneu a votar. Si no hi ha cap llista que us faci el pes voteu el mal menor i ajudeu-nos a millorar-ho de cara al 2015 a partir del mateix dilluns 23; o voteu en blanc, si això reflecteix millor el vostre pensament, però participeu-hi, sisplau.

Moltes gràcies.

6 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@miquelcolomert

Sobre aquesta revelació

Enviat per @miquelcolomert el Dm, 17/05/2011 - 18:25

Aplaudiments! Gran text.

rafel

Provocroissant pintat

Enviat per rafel el Dm, 17/05/2011 - 21:15

Hola Xavier,

segueixo els teus apunts i el teu twitter. No dic gaire res... pensaràs que sóc una mica esquerp :-)

Aquesta vegada m'ha semblat que en algun moment et referies a una resposta que, ahir nit, vaig fer a l'apunt de l'Enric Pera Pi. Vaig posar-li el títol de "provocació" en el sentit que responia a la "provocadora" proposta de donar un resultat electoral. A mi m'agraden aquest tipus de "porres" :-) i no vaig resistir-me gaire.

Quan dic que CiU pot treure 8 regidors ho dic seriosament... no per esverar ningú, ni per riurem de res. Jo no considero tenir un gran bagatge de coneixement polític arenyenc, però m'he posat a repartir 17 entre 7, sense "pensar" gaire; més aviat sentint-ho des de la intuïció. I m'ha sortit això.

Tan de bo la meva intuïció sigui una merda, i no encerti ni de bon tros aquests 8 regidors... doncs com tu n'estaràs segur, n'estic totalment d'acord amb tot el que tu escrius.

TOT??? Bé, això de Pera alcalde... m'agrada més la Balliu que val un niu! :-)

abraçades i bits
Rafel

xaviermir

Estanis i Rubirola

Enviat per xaviermir el Dm, 17/05/2011 - 22:57

Ei, Rafa!

Sí que pensava en tu quan escrivia això, sí... M'havia semblat que la provocació era el teu pronòstic, fet per desvetllar la gent. Diumenge ho sabrem, tot plegat, però a mi em resultaria realment sorprenent que l'Estanis acabés fent més bon resultat que en Miquel Rubirola el 2007. Pensa que ell mateix ha dit que es conforma a mantenir els sis regidors que té.

Sort amb el niu de la Balliu (Baliu per a l'Estanis), doncs.

Abraçades correspostes!

esperanceta

Pura inèrcia els vots

Enviat per esperanceta el Dc, 18/05/2011 - 00:12

Pura inèrcia els vots convergents? que vol dir que no son tan vàlids com els que puguin anar per l'esquerra, o bé d'altri? De tota aquesta politiqueria i xerrameca de partits actuals s'està acabant, no us adoneu, la crisi a desvetllat el jovent, ara, i que ja era hora, s'adonessin que si no espavilen no tenen futur si continua aquesta pseudo-democràcia d'aquests trenta anys que només han procurat pels interessos de partit i el país està fet un kaos desordenat que si no si posa remei ni ens reconeixerem. Petits grups d'altres cultures ho tenen més clar que molts nostrats, ells posseiran la terra.
Molt aviat veureu un senyal al cel. Si no es canvien moltes actituds amarades d'odi i no es construeix en positiu acceptant la realitat i veritat seran desplaçats per l'onada que s'apropa.
Que es pensen que aquest sistema es perllongarà? Que no han tingut prou temps per actuar amb sensatesa al llarg d'aquests anys? Cal que enumeri els fraus tolerats a la Hisenda, gran injustícia, la tolerància a la pèssima gestió bancària, de jutjat de guàrdia, que tots ho estem pagant. Posar a ratlla a molts serveis de vergonya i els més cars d'Europa. El que ve a passes agegantades no sé si s'assemblarà al maig del 68 o més aviat com el 14 de juliol del 1789.

esperanceta

Reivindicació social El

Enviat per esperanceta el Dc, 18/05/2011 - 00:23

Reivindicació social
El nombre de concentrats ha crescut des d'ahir.
Els ciutadans “indignats” no marxaran de la plaça Catalunya "fins que canviïn les coses".

Centenars de persones s'apleguen a la plaça Catalunya per reivindicar un canvi social i polític. Han decidit quedar-s'hi indefinidament i fer assemblees cada dia

Unes dues-centes persones omplien aquesta tarda la plaça Catalunya de Barcelona per reclamar justícia social i protestar contra el model polític –retallades incloses–, la banca i l'"estafa" de la crisi. Els concentrats han fet una roda de premsa per explicar què fan allà i què volen.

Després de problemes en escollir un portaveu perquè, insistien, "no som cap plataforma i estem aquí com a ciutadans", alguns d'ells han explicat que han decidit quedar-s'hi indefinidament, fins passades les eleccions del 22-M: "fins que les coses canviïn o hi hagi propostes que ens agradin", deia una de les persones que ha atès els mitjans, que no ha volgut dir el seu nom.

Preguntats sobre quin tipus de propostes serien aquestes, han respost que no ho sabien però que s'havien de "construir entre tots". De fet, han acordat fer una assemblea cada tarda per establir els eixos dels canvis que volen. Josep Lluís Martínez, un metge que s'ha sumat al moviment, afirmava que la plaça es convertiria en "l'àgora de Barcelona".

Una altra ciutadana, Anna Mateu –l'única persona de mitjana edat que ha dormit al ras aquesta nit, però que remarcava que aquest no era un moviment de joves–, s'ha queixat que "estem en una dictadura que té forma de democràcia", i ha lamentat que, al contrari que en el franquisme, "no saps qui és l'enemic". Mateu és autònoma i té dues filles, i explicava que "no hi ha feina".

Els concentrats han fet una crida a tothom que tingui ganes de lluitar o que vulgui canviar les coses a sumar-s'hi, i alguns d'ells deien que les eleccions municipals que s'apropen són "una farsa". "Anirem o no a votar, però segur que som la veu dels que no es presenten a les eleccions", deia Martínez.

El moviment se segueix organitzant a través de les xarxes socials, especialment a través del hashtag de Twitter #acampadabcn. Avui a les 20:30 hores han fet una assemblea. A les 22:30 hores n'han celebrat una altra, que ha aplegat diversos centenars de persones més.

Els concentrats han muntat una "haima" amb cartrons i mocadors, i unes carpes on el filòsof Santiago López Petit impartia cursos sobre pensament crític.

Als volts de la mitjanit, diversos centenars de persones seguien fent una assemblea a la plaça.

esperanceta

La Puerta del Sol de Madrid,

Enviat per esperanceta el Dc, 18/05/2011 - 00:38

La Puerta del Sol de Madrid, ha vuelto a concentrar este martes a miles de personas, sobre todo jóvenes pero también mayores, que han querido reunirse de nuevo para pedir "cambios sociales y políticos" en nuestro país. La convocatoria, iniciada a partir de las 20.00 horas y organizada a través de Internet, se ha repetido después de que en la madrugada anterior la Policía desalojara de la céntrica plaza a las personas que formaban parte de la acampada surgida de forma espontánea tras la manifestación del domingo, en la que se reclamó "una salida social a la crisis".

Pancartas como "Los políticos no nos representan", "Esto es una dictadura", "Televisión manipulación", "Esta noche aquí nos quedamos", "Oé, oé, oé lo llaman democracia y no lo es" y "Menos Policía, más educación" inundaron la plaza entre pitos y sonidos de silbatos. Prácticamente no cabía nadie, aunque el tráfico de coches no fue cortado en ningún momento. El ambiente festivo ha sido dominante y prácticamente no se han producido incidentes. El único incidente que se ha registrado hasta el momento ha tenido lugar cuando un grupo de personas ha impedido el trabajo de un equipo de Telemadrid, a quien ha increpado al grito de "Telemadrid manipulación" y que ha tenido que ser escoltado por la Policía.

Había turistas extranjeros despistados que no llegaban a entender lo que ocurría La mayoría de las personas permanecieron de pie, aunque también hubo jóvenes sentados desde el principio en el suelo repitiendo la sentada del día anterior. De hecho, algunos afirmaban que pensaban quedarse y repetir la acampada nocturna. Dicho y hecho. Cerca de la once de la noche se estaban preparando tiendas de campaña y ya en las primeras horas de este miércoles, cientos de personas permanecían en la plaza reuniéndose en asambleas y preparándose para dormir.

La concentración se dio por inaugurada con unos aplausos espontáneos que dieron paso al coro de lemas. Como testigos, también había turistas extranjeros despistados que no llegaban a entender del todo lo que ocurría.

En todo momento, una veintena de furgones de policías antidisturbios y cinco grupos operativos repartidos en los accesos a la Puerta de Sol vigilan la movilización. Según ha dicho el jefe del dispositivo a 20minutos.es, "no hay intención de hacer nada, vamos a esperar". Tampoco ha faltado la presencia de numerosos medios de comunicación para cubrir el acto.

Pasada hora y media desde el inicio de la concentración, muchos optaron ya por irse de la plaza. Según los organizadores, la protesta ha sido un éxito y ha estado secundada y apoyada en otras ciudades españolas. Esperan que se repitan las movilizaciones hasta las elecciones del próximo domingo 22 de mayo. También afirman que se ha detenido a cinco menores en Madrid durante la convocatoria.

En Internet, sobre todo en la red social Twitter, son contínuos los mensajes refiriéndose a estas concentraciones. Bajo el hashtag #nonosvamos, segundo en el Trending Topic (tema del momento), se agrupan todas las reacciones y comentarios de los internautas.