La incidència de la gran abstenció

Les especulacions sobre quina influència tindrà en els partits polítics l'augment de l'abstenció està centrant alguns debats. Es parteix de la base que no hi haurà transvasament de vots entre blocs sobiranistes i unionistes, sinó que en tot cas l'increment d'un o altre bloc vindrà donat pel grau d'abstenció.

L'opinió és que l'augment del PSC i l'entrada de Vox aniran en detriment de C's i el PP, i no pas del bàndol sobiranista, i és per això que les especulacions se centren en l'abstenció. Sempre s'havia dit que la baixa participació a les eleccions autonòmiques permetia uns bons resultats als partits catalanistes. A les eleccions del 2017 hi va haver una alta participació i qui va guanyar va ser C's, encara que els partits independentistes varen conservar la majoria absoluta.

La situació de la pandèmia fa témer una gran abstenció, i això s'ha vist amb les dades de participació a les 13h, encara que s'ha de tenir en compte el vot per correu, que s'ha incrementat de manera important, i el repartiment horari de les votacions, amb una recomanació que a les primeres hores hi anessin les persones de risc. Fins que no es tanquin els col·legis electorals no podrem saber si la baixada de la participació és tan pronunciada com a primeres hores.

Qui deixarà d'anar a votar? Només les persones que tenen por de contagiar-se? Hi haurà votants d'altres eleccions farts dels polítics que es quedaran a casa? Si és així, de quines preferències polítiques seran aquests abstencionistes?

El responsable de l'estudi que es presentarà a les 8h del vespre ha avançat que hi hauria grans sorpreses. No sabem de quin caire seran, i espero que no es refereixin a Vox, que ens podria donar un gran disgust si els seus votants fossin més dels previsibles. Una entrada de Vox al Parlament és una mala notícia, encara que sigui pel transvasament de vots de C's, on alguns dels seus diputats podien ser ben bé afiliats al partit d'extrema dreta. La bona notícia seria que la suma de C's i Vox quedés molt per sota dels resultats dels primers a les darreres eleccions.

Afegeix un comentari nou