Hem fet figa! però... som-hi!

El Senat va aprovar, la setmana passadal, la LAECAP, la llei de l'administració electrònica, sense les esmenes que haurien permès fer un pas decisiu en la promoció i l'us dels programari lliure a les administracions públiques. Aquesta setmana el Congrés hi donarà el vist-i-plau final i malgrat un conjunt de mesures que són prou importants s'ha perdut una oportunitat única de confirmar l'us dels estàndards oberts en totes les aplicacions finançades per diners públics. Entre les esmenes que es proposaven també hi havia l'afavrorir l'intercanvi i el compartir recursos i coneixement des de les administracions a partir de l'obligació de publicar tot el programari i el codi desenvolupat amb recursos públics en repositoris de lliure accés.

Les notes d'agència deien que el ministre de les Administracios Públiques, Jordi Sevilla, va dir que la nova llei permetrà a tothom utilitzar el programari que desitgi; "de forma que tanto los usuarios de 'software' libre como los vinculados a multinacionales puedan hacer sus trámites administrativos sin problemas", segons EFE. Llegides sense més, semblen unes declaracions, pròpies de qui defensa la llibertat i el pluralisme. El principal problema és que aquesta suposada equitat no es certa i és completament desigual, no només en els drets dels usuaris com mantenen la seva relació amb l'Administració. El programari lliure es basa en els estàndards oberts, i liures de royalties, i lligat a això hi ha tot un seguit de garanties que des de l'optica pública són irrenunciables i que en canvi no es compleixen els programaris "vinculats a multinacionals" (curiosa definició). Els estàndars oberts són definicions tecnològiques que són de domini i accés públic. L'intent de definir els estàndars com aquells que "siguin d'us generalitzat pels ciutadans" és una enganyifa malintencionada.

Se'ns ha escapat una oportunitat de poder impulsar des de dalt el programari lliure. De més amunt, la Unió Europea i la ONU, ja el recomanen i hi aposten. El mateix MAP, té un equip humà que hi ha treballat molt i ha estat un dels principals motors, sobretot amb arguments tècnics i afavorint el contacte entre administracions. Aquesta vegada només faltava que es polítics també ho tinguessin prou clar i no es deixessin portar per la pressió i els cants de sirena del interessos "vinclats a les multinacionals".

"Malgrat que la derrota és clara no és moment de defallir", va ser la resposta quan vaig preguntar "i ara què?", al lobbie que ha treballat des d'Hispalinux. La Llei d'Administració Electrònica que ha anunciat el Departament de Governació és una nova oportunitat que se'ns obre a Catalunya. I que dóna un especial protagonisme a la gent d'Esquerra Republicana que s'havia posicionat favorable al programari lliure i que sembla haver diluït el seu activisme.

L'altre espai que s'obre, a partir d'aquest dissabte, són els ajuntaments i una nova legislatura que hauria de tenir la Societat del Coneixement, i els temes relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el Coneixement Lliure com un dels camps destacats de treball. Si hem fet figa, des de d'alta, ara tenim una nova oportunitat de ser més lliures des dels municipis. Som-hi!

Opinions sobre el tema:
- En Ricardo Gali en parla aquí

Afegeix un comentari nou