Una xarxa lliure i tropical

Al mig en Marcelo, a la dreta en Carlos, a l'esquerra jo . Foto (obra CC-2.0 d'en Toni) clàssica de bloc tecnològic, encara que el més habitual hauria estat en un interior i amb cop de flash a la cara.

Divendres vàrem trobar-nos amb en Marcelo a Cornellà. Volíem ensenyar-li el Citilab i tot el que s'està gestant a l'antiga fabrica de Can Suris. Ens volíem veure abans que torni cap al Brasil per dirigir la Campus Party de Sao Paulo. Vàrem passejar pel Citilab comentant totes les idees que vol acollir aquest nou espai orientat a promoure i impulsar la creació i innovació a partir de les tecnologies de la informació i el coneixement. La conversa va anar acompanyada de múltiples casos d'èxit que reforcen tots els plantejaments lligats a l'us dels estàndards oberts i les llicències lliures. En Marcelo, més enllà de la seva formació i carrera tecnològica, té una forta trajectòria política i és, sobretot, un activista social.

En Marcelo va venir fa un any i mig a Catalunya per recolzar l'estratègia sobre programari lliure de la Generalitat. Aleshores, aquesta era una acció prioritària en les polítiques d'impuls de les TIC i en marcaven el model de promoció d'una Societat de la Informació oberta, col·laborativa i en xarxa. D'aquella aposta per les llicències lliures en van sortir un conjunt de projectes que, malgrat haver baixat d'intensitat o perfils i amb alguna baixa, segueixen actius

L'activitat principal d'en Marcelo ha estat, aquests mesos, coordinar la Xarxa d'Administracions Públiques pel Programari Lliure i havia de fer d'agitador del PL a tots el àmbits, del local a l'internacional. Interessava per donar suport als ajuntaments catalans que apostaven pel programari lliure però també a altres administracions de més nivell i d'arreu que segons el que veiessin que feien altres comunitats i estats podien decidir-se cap una o altra opció. Catalunya ara dubta d'apostar decididament pel PL i aquesta flaquesa és un argument que també afecta a altres que ens pot semblar que el seu projecte és sòlid i consolidat.

El passeig ens va obrir gana i dinant vàrem comentar diversos aspectes de la societat catalana, amb la visió brasilera, i també com es mou i quina és la presència de Catalunya a la xarxa, segons els darrers treballs del PIC (ja faré un altre apunt sobre aquest tema)... Volia ser més breu i no volia explicar tantes coses. Avui només volia dir que en Marcelo marxa però que hem de trobar la manera de que no es perdi el vincle que hem creat amb ell i el Brasil. Necessitem aquesta presència i aquests contactes (i molts més) si volem jugar en aquest entramat de xarxes globals.

He remenat una mica el Google per veure que ens deixava l'estada d'en Marcelo a Catalunya i, per començar, una entrada a la Viquipèdia, entre d'altres:
- IndyMedia
- Bitassa a Lloure
- Catalunya fitxa a MArcelo Branco

I encara un article seu: "Anem a Tropicalitzar la Digitalització" (2003), sempre m'ha agradat aquest títol que em recorda una consigna de les Barrakes arenyeques que reclama 'Un Alt Maresme lliure i tropical!"

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Teresa Verdura

salutacions a en Marcelo

Enviat per Teresa Verdura el Dc, 25/07/2007 - 15:36

Soc a Sao Paulo i quan hi llegit tota aquesta informacio d´aquesta persona m´hi he interessat. Just ahir parlávem amb uns amics de temes de salut i démbaraços de dones molt joves que no están preparades per ser mares i encara están en fase de preparar-se per millorar el país i el benestar de les persones. M´agradaria des d´aquí dir-vos que penso amb vosaltres peró em sento molt be aqui a Sâo Paulo. Ánim Marcelo hi ha molta feina a fer!
Besinyos!
Teresa Verdura i Anglada

rafel

fins aviat...

Enviat per rafel el Dij, 26/07/2007 - 22:06

Oriol,

en Marcelo el recordo a l'arenys.Org, un dia que passava com si res, curiosament amb la samarreta del Música Lliure. Vam estar parlant una bona estona sobre música.

Vaja, és una pena que marxi... Per la internet catalana deu ser com quan marxa d'un equip de futbol un d'aquells cracks brasilers que la saben tocar tan bé.

Haurem d'organitzar un viatge a Sao Paolo. Fins aviat, doncs.

a&b!
Rafel

@oriolferran

Sao Paulo vs. Porto Alegre

Enviat per @oriolferran el Dv, 27/07/2007 - 00:34

En Marcelo és de Porto Alegre i de Sao Paulo no n'hi he sentit dir res de massa bonic. La pinta gris i humida... La carta de presentació de 20 milions d'habitants espanta a qualsevol (feu una ullada a la Viquipèdia).

A veure si abans que marxi pot escapar-se un dia a Arenys a dir-nos adéu (i a veure si la Teresa a tornat). Es clar, que l'altra opció és la del viatge al Brasil...

www.arenyautes.cat/pau-i-bits