Visca Catalunya Lliure!, però amb seny.

Un any més ja hi tornem a ser. Una nova diada nacional de Catalunya. Un altre onze de setembre.

Per a mi un dia molt important que malgrat es conmemori una derrota, penso que es va guanyar un o molts sentiments identitaris d’una pàtria que continua no sent reconeguda per molts i fins i tot en alguns moments trepitjada.

Aquest any sembla que el PP ha participat a la ofrena floral a Barcelona, justificant que ells també són catalans igualment que espanyols i també és la seva festa. Evidentment, la Diada és la festa de totes aquelles persones que se senten catalanes, de la manera que sigui. Em sembla molt correcte. Cadascú té la seva manera de veure una diada com aquesta.

Actualment sóc un membre integrant d’un partit local; el VIA, que es desvincula d’aspectes ideològics i polítics a nivell nacional o estatal. Malgrat tot, no podem deixar de banda aspectes de competències en les administracions supramunicipals, una d’elles, ens agradi o no, l’Estat Espanyol.

Dit això, i atès que el bloc en el que escric és personal, no vull estar-me de dir el que em sembli.

Potser, amb el pas dels anys he moderat el meu pensament polític nacionalista o fins i tot independentista que tenia als divuit anys. Per molts motius, no només d’estabilitat personal, professional i familiar, sinó també per haver conegut aspectes que abans no coneixia, sobretot a nivell macroeconòmic, financer i empresarial.

Per això algunes persones em poden titllar de qualsevol cosa, però ho assumeixo, de tal manera que no me n’amago de fer aquests comentaris. Ara, el que mai ha variat en el meu pensament és el sentiment catalanista basat en el nacionalisme humanista demòcrata cristià. Personalment, em considero radicalment nacionalista, que no és el mateix que ser nacionalista radical. I cada cop que sento parlar de la meva terra i de la meva pàtria, o escolto Els Segadors, se’m posen els pèls de punta. I això no em passa en absolut quan succeeix a nivell Espanyol.

De totes les maneres, conèixer pobles i cultures diferents a la teva, així com també persones d’altres llocs, sobretot de l’estat espanyol i debatre aspectes com el fet nacional identitari català et fa pensar en moltes coses, coses que podrien ser molt diferents si no existís la tergiversació de moltes realitats. De totes les maneres, el que mai ha de mancar és el respecte i el diàleg sense violència. Amb això tots plegats podrem arribar molt lluny.

En finalitzar l’acte d’avui, Ràdio Arenys ha anat entrevistant als portaveus dels grups municipals i en referència al lloc de celebració de l’acte li he comentat que malgrat tinguem un parc dels Països Catalans (Carrer Pompeu Fabra) i una plaça de l’Onze de Setembre (a la primera platja), continuo pensant que si volem fer d’aquest acte i d’aquesta festa molt més participada cal repensar el lloc.

Per a mi, la Placeta de l’església continua essent el lloc més adequat per a celebrar aquesta ofrena floral. Això permetria que hi vingués molta més gent i tenir la placeta guarnida amb les flors dipositades durant tot el dia a la vista de tothom, sense obligar a ningú a traslladar-se fins a dalt de tot de la riera.

Molt bona Diada a tothom i Visca Catalunya!

(A la foto, la imatge de l’alcalde i els portaveus dels grups municipals tots junts. Tant de bo això sigui el qualificatiu d’aquesta legislatura, la legislatura de la unió i de l’entesa, el mateix que s’hauria de fer arreu del món. Temps al temps).

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

xaviermir

Motius

Enviat per xaviermir el Dg, 16/09/2007 - 17:56

"Potser, amb el pas dels anys he moderat el meu pensament polític nacionalista o fins i tot independentista que tenia als divuit anys. Per molts motius, no només d’estabilitat personal, professional i familiar, sinó també per haver conegut aspectes que abans no coneixia, sobretot a nivell macroeconòmic, financer i empresarial."

Benvolgut Lluís,
m'agradaria molt saber quins són exactament aquests motius i que m'aclarissis si ser independentista als 18 anys et feia sentir inestable; són coses que no acabo s'entendre. Gràcies.

Lluís Blanchar

Aclariment

Enviat per Lluís Blanchar el Dg, 16/09/2007 - 20:33

Hola Xavier.

Merci per la teva pregunta.

Potser parlar de sentiment no és la paraula més adequada, ja que em sento català i no pas espanyol. Penso o almenys això és el que intento transmetre en el meu bloq.

Ara, als 18 anys no tinc alguns coneixements a nivell econòmic, empresarial a gran escala que potser ara tinc i que van més enllà dels sentiments de pàtria que continuo tenint des dels 18 anys i fins i tot des d'abans. I això pot haver influit en la meva moderació envers a aconseguir una possible independència de Catalunya, a la qual jo hi votaria a favor en cas de referèndum.

Però als 18 anys no era conscient que si això s'aconsegueix, ja podem arremangar-nos a tirar endavant amb el país, ja que de cop se'ns tancaran moltes i moltes portes. Moltes més de les que actualment ja se'ns tanquen.

Lluís Blanchar

Esperanceta

¿Para ti ser catalan es

Enviat per Esperanceta el Dc, 10/10/2007 - 13:54

¿Para ti ser catalan es incompatible con ser español? Si no es así ¿A que achacas la falta de sentimiento hacia España y sus simbolos? ¿Podría ser una cuestion de educación? Si fuese así ¿No seria deseable una educación de vision mas amplia que permitiese a las personas que como tu y como yo mismo ostentamos la doble condicion de Catalan y Español emocionarse doblemente ante cada uno de ellos sin enfrentarlos? A mi me emociona ser catalan y ser español y supongo que cuando Europa tambien tome conciencia unitaria (no se si llegaré) tambien me gustaría poder emocionarme por el camino realizado.