La pèssima qualitat de l'aigua del mar.

Un estiu més, les nostres platges són brutes, tant pel que fa a l'aigua com a la sorra. Aquest és un fet que es repeteix any rere any a causa de l'incivisme de molts usuaris, de la manca d'inversions i controls per part de les administracions supramunicipals, així com també per pura desídia de l¹ajuntament.

Poblacions que no disposen de depuradores i aboquen les aigües residuals directament al mar, com ara Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt o Sant Andreu de Llavaneres; empreses que al netejar els seus dipòsits aboquen directament residus sense tractar a la xarxa del clavegueram local; la proliferació de meduses degut a la gradual desaparició dels seus depredadors naturals, els dofins i les tortugues; embarcacions que netegen les sentines a mar obert sense tenir en compte l'impacte ecològic i sense preocupar-se'n per l'arribada d¹aquests residus inorgànics o combustibles a les platges, etc. Tot això és el que fa que la qualitat de l'aigua del nostre litoral no sigui la més adequada.

No podem continuar amb aquesta situació i cal posar-hi remei. Les nostres platges fan fàstic, sobretot per culpa de la qualitat de l'aigua, i l'ajuntament mai no ha fet allò suficient com perquè aquest tema quedi resolt, malgrat que la competència en aquesta matèria no sigui totalment municipal. S'ha de treballar amb previsió i amb planificació i el que no podem fer és esperar que arribi la tardor i l¹any vinent ja veurem.

És necessària la construcció d'una nova planta depuradora que tracti les aigües residuals de les tres poblacions que abans he fet esment per tal que a Arenys de Mar, a Canet i a Sant Pol no ens mengem allò que uns altres pobles han llençat sense tractar, i també cal que la depuradora mancomunada entre els dos Arenys i Canet no s'espatlli amb tanta freqüència, la qual cosa fa que les aigües arribin al mar sense tractar. Cal també que les patrulleres de la Guàrdia Civil controlin més als vaixells per evitar que contaminin les nostres aigües; cal que l'ACA incorpori més dotacions d'embarcacions pelicans per recollir els residus flotants. I també, perquè no dir-ho, l'ajuntament ha de netejar molt més la sorra de la platja, ha de sancionar als usuaris que no siguin cívics amb el seu ús i adequar i mantenir molt millor el seu mobiliari.

El 28 d¹abril de 2005, la web de l'ajuntament es feia ressò que l'Agència Catalana de l'Aigua volia dotar-se de protocols per actuar en casos de brutícia a les platges. Desconec si aquests protocols realment es van redactar i si alguna vegada s'han activat, però el que sí es pot afirmar amb contundència és que si en algun moment s'han aplicat, han servit de ben poc.

Tampoc em puc creure que aquelles escumes que de tant en tant suren a la vora del mar siguin algues marines o fitoplàncton. Portem des de l¹any 2003 escoltant aquestes ximpleries i crec que el ciutadà no en té res de ximple, i encara que allò no sigui “merda”, un no s'hi banya en ella.

Si som una societat del segle XXI per a moltes coses, per què no ho som també per a la preservació del medi ambient? El turisme no es potencia principalment amb la construcció d¹hotels, sinó amb la qualitat mediambiental i també per allò amb el que ens podem sentir vinculats, com és el cas de la mar. El nou govern municipal tripartit ha fet reunions amb l'ACA per tractar diferents temes, i pel que van respondre a una pregunta que el VIA els va formular en el ple municipal del mes de juliol, està clar que hi ha aspectes més prioritaris que el de la brutícia a les postres platges.

L'altre dia, un regidor del govern municipal, en relació a un presumpte abocament il·legal de residus a la xarxa del clavegueram, em deia en el meu bloc que si tenia alguna queixa havia d'adreçar-me a la Fiscalia de Medi Ambient. Li vaig respondre que abans de tot he de comunicar-ho al meu govern i al meu alcalde per tal que siguin ells els que decideixin. Aquesta és ja una clara prova de manca de responsabilitat per part d'algun dels que ens està governant a Arenys de Mar.

Tothom sap que si no pressiones i no fas soroll, no aconsegueixes allò pel que lluites, sobretot si has de tractar amb l'ajuntament o amb d'altres administracions. Doncs, si ara uns no es posen les piles, haurem de posar-nos-les nosaltres.

(Article publicat a l'Ametlla d'Arenys del mes de Setembre de 2007)

Afegeix un comentari nou