Gaspatxo de codi lliure

Tenia la impressió que fer un gaspatxo portava la seva feina. I la Carme em va dir que cap, ni una. Que ella agafa tots els ingredients, els aboca al xino i els va trinxant i colant. El seu secret, que no va dubtar en compartir, era l'aprofitar el turmix.

La llista d'ingredients no té secret. Els que la coneixeu ja sabeu que a la Carme no li agrada gens mantenir en secret res del que es mou i cou als seus fogons... i en un moment, l'olla ja era plena i tot seguit a la nevera per agafar fred.

La recepta (el codi):

- 1 litre i mig d'aigua
- 1 quilo de tomàquets
- 1 cogombre pelat
- 1 ceba
- 1 gra d'all
- 1 pebrotet verd (o mig de gros)
- 1 got d'aigua d'oli
- 1 cullerada de sal
- 1 pols de pebre
- 4 llesques de pa (el pa que hi cap a dins del got d'oli i així serveix per escurar)
- vinagre al gust (10 cullerades soperes de vinagre de poma, o una mica menys si és vinagre de vi)

La cuina és un dels exemples més utilitzats per ajudar a entendre la importància de compartir el coneixement i l'accés a la informació. Les receptes tradicionals, traspassades de generació en generació com element propi i identificatiu d'una cultura, i la llibertat de modificar-les i tornar-les a difondre, són un procés que si algú ens volgués prohibir no entendríem de cap manera.

Jo, ara, només he digitalitzat la recepta que m'ha explicat la Carme, sense aportar-hi cap millora. Per mi el principal benefici ha estat alliberar-me del tros de paper, amb la llista d'ingredients, que durant quinze dies he portat a la butxaca i ara ja feia molt mala fila. Per sort no l'he arribat a perdre. Des d'avui, sempre que vulgui trobar la recepta només hauré de venir a buscar-la al meu bloc, i molts altres cuiners ocasionals també la podran trobar quan demanin 'gaspatxo' a qualsevol cercador.

Segur que, amb exemples molt més encertats, l'Ignasi Labastida i la Isabel Roig, ens parlaran, aquest dijous, de les llicències Creative Commons i com compartir coneixement i garantir que aquest segueix-hi sent de lliure accés i obert a tothom. Ens hi trobem!

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

aurora

Ep i a casa com a darrer

Enviat per aurora el Dm, 02/10/2007 - 12:00

Ep i a casa com a darrer ingredient.........un ou cru que es bat a última hora. El pa si és de viena millor. Ens la va ensenyar una senyora que va treballar a casa molts anys i que és de Sevilla. Si tenim presa en compte de tanta aigüa uns glaçons de gel
Bon profit...per a..........l'estiu proper