Comunicació, informació, participació...

Jo no sóc un expert en l’aplicació de polítiques participatives, però hi ha una cosa que tinc molt clara, i no és cap altra que previ a la celebració de qualsevol procés participatiu cal que es faci una campanya en la qual hi hagi comunicació i informació de tot allò objecte de posterior consulta.

Durant aquests més de quatre mesos que portem de legislatura sembla que no acabem d’arrencar amb totes aquelles promeses que alguns dels partits que ara governen ens van fer i la sensació que a un li dona és que hi ha ganes i voluntat però alhora improvisació i manca d’organització.

Es promouen enquestes de dubtosa fiabilitat a través de la WEB municipal, es posa en marxa una bústia de suggeriments per internet a la qual es trenca el tarannà participatiu atès que no es convida als partits de l’oposició a prendre-hi part, i ara per últim s’obre una centraleta telefònica pes atendre als veïns i afectats per les obres de canalització de Pau Costa, al Bareu. Aquesta última proposta em sembla molt encertada, però em pregunto: I per què només ha de ser un telèfon per a escoltar a aquelles persones afectades per les obres del Bareu?. Per què no s’obre un telèfon d’atenció al ciutadà i ja es deixa en marxa fins i tot abans que es posi en marxa, això espero, la Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC)?

Un problema de comunicació: No es pot convocar als portaveus dels grups polítics municipals a un acte com el de St. Miquel, patró de la Policia, dos dies abans de celebrar-se l’acte, sense comunicar-ho prèviament a l’oposició i deixant la comunicació amb la invitació a la cubeta amb el perill que hi ha de no passar a recollir la correspondència i amb el risc de no poder assistir en representació del teu partit o grup municipal. Almenys truquem i comuniquem... Lleig, molt lleig!

Un altre d’informació: Per què es convoca a alguns, i no tots els veïns de Pau Costa a la sessió informativa de les obres de canalització del rial del Bareu, pràcticament d’un dia per l’altra, sense convidar a veïns de sectors propers com poden ser les urbanitzacions del Maltemps, Les Roses, el sector del Paraiso, per posar-ne tres exemples. Que no han de passar per allà per a moure’s? Que és que no se’ls té en compte?

I per què no es convoca a l’oposició a aquesta sessió informativa atès que previ a la mateixa no se la informa de res; ni de les obres, ni dels talls de carrers, ni de l’organització i coordinació de la obra. Només se’ns comunica alguna cosa dos dies després a una comissió informativa prèvia a aquest passat ple del mes d’octubre?

Tampoc entenc el per què les sessions quinzenals que el govern vol celebrar per a informar sobre l’estat de les obres només convida a la gent de l’AVANA (Associació de Veïns d’Arenys Nucli Antic) i als partits polítics i no també a la resta de veïns del carrer i dels sectors propers?
Penso que anem una mica coixos; abans de començar per la teulada cal fonamentar molt bé la casa, i per tant, abans de crear coses a l’inrevés potser seria bo treballar força més la comunicació i la informació. Quan això s’aconsegueixi podrem passar a la Participació de debò.

I també cal que si volem fer actuacions participatives, que les programem planificant-les amb el temps. No em sembla bé que de cara a finals d’aquest any aprovem uns pressupostos y que una vegada aprovats sabrem que el capítol d’inversions es modificarà cap a la primavera degut a la organització d’un procés consultiu ciutadà.

Ja sé que des de l’inici de la legislatura potser no hi ha prou temps com per preparar-ho, però hi ha altres mecanismes de participació que no depenen de la Diputació de Barcelona i que poden fins i tot ser més fiables. Mecanismes que es podien haver posat en marxa fa un parell de mesos podent complir amb el timing establert i poden aprovar d’una manera definitiva els pressupostos del 2008 a finals d’aquest anys sense haver d’esperar al mes de març o abril.

Demano una mica de seriositat amb l’organització i la planificació per aconseguir comunicar i informar correctament. D’aquesta manera la participació ciutadana s’oferirà sola i amb èxit.

(Article publicat a la revista l’Ametlla d’Arenys del mes de Novembre)

Afegeix un comentari nou