La cultura de la participació

M'he adonat que gairebé feia un any des del meu darrer escrit en aquest blog, el 14 de juny de 2007, i he pensat que podria actualitzar-lo parlant de participació, tot escoltant l'Stabat Mater, de Pergolesi, que em porta bons records, al mateix temps que em permet gaudir d'una filigrana musical. Us la recomano.
Portem un any de mandat de govern i, tot i que l'anàlisi és constant, és un bon moment per reflexionar sobre la feina feta, el camí avançat i analitzar el que falta. En participació estem encara en fase de diagnòstic, encara que no només. El nostre país, i la nostra vila en particular, encara hem de recórrer molt camí per poder dir que la cultura de la participació té bona salut. Com en totes les coses, un n'ha d'aprendre i després posar-ho en pràctica. La participació vol tècnica i voluntat, per part de qui l'ha de posar en marxa i de qui l'ha de practicar, la ciutadania.
A Arenys estem elaborant el Pla Director de Participació, el resultat del qual permetrà posar-lo en pràctica, i ho fem de manera participada. Aquest treball, però, no treu que no tinguem eines de participació que ja puguem fer servir. Seran més o menys bones, més o menys encertades, però el més important és fer-ne ús i avançar amb elles. Cal que les comissions i consells creats siguin mitjans per fomentar la participació i no es vegin com a culminació de res. I per aconseguir-ho s'hi ha de treballar des de dins i des de fora. Cal compartir confiança mútua, i això s'aconsegueix amb transparència i claredat, dient les coses pel seu nom i no decantant dubtes ni malfiances.
El sistema polític que tenim és un sistema de democràcia representativa, que cada quatre anys renova la confiança de la ciutadania, i això és el que legalment té valor, però som molts que creiem que aquest sistema s'ha de complementar, que no substituir, amb uns elements participatius que acostin més la gestió pública a l'administrat, i això es pot fer de moltes maneres, però requereix la voluntat d'ambdues parts. En aquest mandat hi ha ganes d'impulsar-ho a fons, i ens cal la correspondència per part de la ciutadania, de més persones que es vulguin implicar en la vida pública, per aconseguir avançar com a poble, com a societat més justa i igualitària, amb més serveis i millors, i amb una vila que ens la sentim nostra i ens sentim orgullosos de pertànyer-hi.
L'experiència participativa del Pressupost 2008 ha estat valorada positivament, i això ens engresca a iniciar el procés participatiu per al 2009, un procés que entenem de manera semblant a l'actual, i que presentarem d'aquí a uns quinze dies quan hagi passat per govern i presentada a tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament, però paral·lelament anirem treballant per trobar, entre tots, quin és el model que més bé encaixa a la nostra vila i que té més acceptació; el model que podrem planificar per al 2010.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

isabel

Benvingut de nou!

Enviat per isabel el Dg, 01/06/2008 - 21:55

Hola Xavier!

Celebro retrobar-te en aquest espai ... està bé participar de la vida social virtual arenyenca. Evidentment tothom és lliure de triar l'escenari en el que aboca les seves opinions, pensaments, sentiments, ... però a mi especialment em facilita el camí trobar-me amb els meus veïns en un punt concret. És com quan visites habitualment una cafeteria perquè saps que quan arribis trobaràs a un o un altre dels teus companys, amics o coneguts i podràs fer-la petar. Ambtot, i com ja saps, cada matí o vespre (depenent de la disposició de temps) faig una passejada tot intentant trobar a persones com tú pel camí.

Per cert! en aquest caminar cada dia també intento trobar-me amb un altre Xavier, en Mir. Ara ha començat una vaga, al meu entendre, del tot respectable i des de aquest espai voldria desitjar-li molta sort.

Bé Xavier espero retrobar-te més sovint en aquest carrer d'arenyautes, comparteixi o no les teves opinions sempre les trobo enriquidores.

Una abraçada!

Isabel Artero