Avui

Llegeixo a 'La Vanguardia':

La laguna jurídica del 'mobbing'
La situación vivida por Begoña Solé, funcionaria del servicio de Carreteres en Lleida, la padecen otros trabajadores de la función pública. "Estas situaciones se agravan en la empresa pública más que en la privada - afirma el responsable laboral de servicios públicos de UGT-Catalunya, Xavier Borrajo- por las dificultades para un cambio de destino". Es lo que le pasó a Begoña, que hacía ya años que ocupaba sin problema alguno el puesto, hasta que llegó una nueva jefa - Teresa Casals- y fue relegada en sus funciones.

El problema de la magistrada del juzgado de lo penal número 2 de Lleida es que, pese a quedar probado este acoso moral, no ha podido condenar a la acusada por mobbing. "El acoso moral en el trabajo, en sus manifestaciones más graves, debería ser objeto de protección penal mediante una definición precisa de la acción típica y de los elementos normativos y descriptivos que deben integrarla", recoge la sentencia. Esa laguna judicial obliga a los jueces - destaca la magistrada- "a buscar otros tipos penales que encajen, como un delito de lesiones, coacciones, o contra la libertad y seguridad de los trabajadores".

En el meu/nostre cas (per si ho vols recordar: http://www.arenyautes.cat/node/1096) tampoc vam tenir cap cobertura legal, tot i que mai vam arribar a judici perquè l'advocat que vam trobar poca cosa en sabia de l'assetjament laboral, de com actuar o si la justícia podia emparar-nos d'alguna manera. En aquell moment, uns miravem de buscar sortides legals, mentre d'altres reforçaven estats de confiança cap al personatge que ens havia assetjat laboralment. Una pèrdua de temps!

Ara que ja han passat uns quants anys (crec que 4) del meu cas, s'han pogut demostrar aquests abusos de poder i alguns s'han pogut condemnar, però la persona que ha patit o pateix un assetjament d'aquestes característiques no queda indiferent. Les ferides no les cura un feix de bitllets, ni l'acomiadament de la persona que t'ha castigat, ni una reincorporació al lloc de treball.

Com a persona no queda gaire cosa d'un mateix, ni de la seva autoestima, ni confiança. En algún cas (que no el meu) la relació de parella també ha patit les conseqüències i no s'ha pogut tornar a començar. Costa molt refer-se i tornar al món laboral, i poden passar 4,5,10 anys, que encara tens present el que et va passar.
Per això s'han de fer saber casos d'assetjament laboral, per saber que les lleis seran revisades, per denunciar-ho i no callar, per no viure pensant 'que allò van ser manies teves'. 'Allò' té nom, va passar i sempre torna, malgrat els anys encara torna, no amb ganes de revenja sino que en format d'haber après alguna cosa que ens ha fet més grans i fortes.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Endavant!

Enviat per @oriolferran el Dm, 02/09/2008 - 20:08

A l'AVUI o a la Vanguardia?
:-)

Llegit!

I endavant les atxes!

www.arenyautes.cat/pau-i-bits