Senyoretes a Lourdes

Ahir vaig acabar de llegir Les senyoretes de Lourdes de Pep Coll, Premi Sant Jordi 2007.

Novel·la sobre la vida de Bernardette Soubirous, la nena que l'any 1858 va assegurar que havia vist una senyoreta amb un vestit blanc en una cova propera al poble. L'autor reconstrueix els orígens del santuari més important del catolicisme (el de Lourdes de França), retrata amb vigor cadascun dels personatges històrics implicats en les aparicions i ens acosta al drama terrible d'una nena malalta que es volia amagar de les multituds i que no se'n va sortir.

Personalment, he llegit llibres que m'han agradat més i en Pep Coll és un dels meus autors. Aquest no m'ha entusiasmant gaire, m'ha costat de llegir perquè no vaig trobar mai aquella cosa que m'agrada d'en Coll.

Tot i així m'ha despertat la curiositat:
- He volgut saber més coses del patuès (del francès patois):
terme que tot i no tenir una definició formal en el camp de la lingüística s'utilitza per descriure una llengua que hom considera no estàndar. El mot deriva del francès antic patoier que significa 'emprar matusserament', també s'utilitza per referir-se a molts dels parlars vernaculars de les antigues colònies britàniques i franceses del Carib.

- He volgut saber més coses de Loudes (el de França):
aquest és l'enllaç http://www.lourdes-france.org/index.php?contexte=es&id=1008
Resulta que el Papa Benet XVI hi va ser, del 13 al 15 de setembre, per commemorar el 150è aniversari de les 'aparicions'. Al portal hi tenim webcam i canal de tv, un apartat dedicat a Bernadette, horaris i una complerta fitxa amb informació de la gruta on va aparèixer la Verge.

- He volgut saber més coses sobre El tren de l'Esperança, un peregrinatge amb voluntaris que acompanyen a persones malaltes cap a Lourdes (Lorda). Sé que a Arenys hi ha gent que hi participa...els ho preguntaré directament a ells!.

Afegeix un comentari nou