En temps de crisi econòmica...

Sembla que tothom ja té assumit que estem en temps de crisi. Finalment ningú pot donar una versió diferent, encara que molts, sobretot alguns polítics, es resisteixen a definir-ho com a tal.
És el tema del dia, de la setmana, dels mesos i des del meu punt de vista, dels propers anys.

Els més optimistes diuen que es començarà a millorar la situació a partir de mitjans del 2009. Els més pessimistes diuen que fins el 2015 no començarà a millorar la situació. Jo crec que això durarà ben bé fins al 2012 i en aquell any començarem a treure el cap.

Duri el que duri aquesta crisi mundial, tots ens hem d’estrènyer el cinturó, sobretot en funció de la situació que tinguem. Val a dir que des del meu punt de vista, la premsa en general ha ajudat a crear una situació de pànic i no sé si això és bo o contraproduent, ja que en situacions crítiques més val prendre calma i no pas el contrari.

Les empreses comencen a buscar qualsevol racó que puguin per tal d’optimitzar o d’estalviar un cèntim, i quant ja comencen a tocar al personal i posar-lo al carrer és quan aquella empresa, o bé està a les últimes a nivell de supervivència, o perquè no dir-ho, aprofita la situació actual per millorar beneficis, tal i com denuncien els sindicats últimament en alguns casos.

Des de l’ajuntament també cal estrènyer el cinturó; els ingressos municipals són força inferiors als de l’any anterior i no tinc cap dubte que a l’any vinent seran encara més petits.
De fet el govern local tripartit ens va comunicar que hi ha una previsió de tancament del pressupost 2008 amb un dèficit de 100.000 € en concepte de llicencies d’obres i d’uns 150.000 € en plusvàlues. Això demostra que alguna cosa no es va preveure...o era imprevisible?

Això també vol dir que convé auditar i revisar tot allò que pugui ser objecte d’estalvi per a poder compensar els dèficits econòmics en ingressos que s’estan patint.
De totes formes em sembla trist que haguem d’esperar a temps de crisi per a dur a terme aquestes actuacions, sobretot en el sí de l’administració i en aquest cas de l’administració local.
A tots els convilatans, com a contribuents i com a persones que hem d’aportar una bona part dels diners que els nostres governants administren, hem d’exigir que la gestió dels diners municipals es facin aplicant polítiques d’ajust i de control. A ningú li agrada que amb els seus diners es despilfarri, i potser sempre hi ha hagut aquesta sensació en moltes ocasions i per a mi encara més des de que sóc regidor i estic obligat a revisar (i a entendre) molt més els documents que em fan a mans.

Des del VIA ja hem proposat públicament fer una reducció dels sous dels càrrecs electes de cara als propers dos anys, és a dir, de tots els regidors de l’ajuntament. Aquesta mesura no permetria un gran estalvi (no arribaria als 70.000 €), però és el primer pas per demostrar al convilatà i conseqüentment al contribuent, que ens ho prenem seriosament.

La nostra proposta consisteix en reduir fins a un 5% els sous dels càrrecs electes amb dedicació exclusiva, que són l’alcalde i el regidor de territori, reduir fins a un 50% el sou de la resta de regidors, ja siguem de l’oposició como si són del govern, reduir fins a un 25% els sous en concepte de portaveu de cadascun dels 6 portaveus dels partits que hi ha actualment amb representació municipal, i finalment congelar les aportacions mensuals als grups municipals.

De totes formes, amb 70.000 € es poden fer forces coses, sobretot en àrees que de cara l’any vinent, tal i com diu el govern local i jo n’estic d’acord, convindrà potenciar, com són les regidories de Serveis Socials i la de Promoció Econòmica.

La nostra no és una proposta tancada però considerem que pot servir com a punt d’inici a la configuració dels pressupostos per al proper any. Ara hi ha preparada una campanya de participació ciutadana per a configurar els futurs pressupostos que s’haurien d’aprovar a finals d’any. Tant de bo la gent hi participi i proposi aquesta i moltes altres accions, no només de despesa i inversió, sinó perquè no, també d’estalvi.

Algú m’ha preguntat el per què no proposem que s’eliminin els càrrecs de confiança municipals, tal i com s’ha pogut fer en algun altre poble. Jo crec que els càrrecs de confiança fan una feina i aquesta feina pot ser productiva i conseqüentment beneficiosa per la vila, o bé és deficitària perquè hi han instal•lat a un enxufat o enxufadada del partit només perquè cobri un sou. Això s’ha d’analitzar molt bé i a partir d’aquí, qui mana a l’ajuntament, ha de ser responsable i prendre decisions; si realment mira pel poble i no pas per l’enxufat i per al seu partit. D’aquests ni ha un grapat arreu, però a Arenys no us ho sé dir.

De totes formes, si hem de fer un seguiment estricte de la llei, l’ajuntament hauria de portar i fer públic l’esborrany de pressupostos per a l’any vinent sobre mitjans o finals del mes de setembre. Això mai s’ha fet i des d’Intervenció municipal reconeixen que hauria de ser així, tot i que molts ajuntaments no s’ho apliquen. Això ens permetria poder analitzar el què vol fer el govern local i poder opinar, i penso que aquesta seria la millor eina per a poder promoure la participació ciutadana. El govern local té tècnics i assessors i l’oposició o el convilatà de peu no, per la qual cosa ens és molt difícil poder fer propostes sense papers o sense informes dels tècnics. Per això, qualsevol actuació de participació ciutadana feta fins ara ha fracassat; perquè no s’ha explicat tot de cap i peus i tampoc s’ha explicat possibles conseqüències que podria tenir el decidir per una cosa o l’altre, perquè potser no s’han tingut totes les dades o bé perquè no ha interessat...

Veurem com va aquesta vegada, però ara no hi ha marge d’error. Els temps estan complicats i de diners, menys que els poquets de fins ara. Així doncs, IMAGINACIÓ que segueix mancant-ne un xic a la Casa Gran de la Plaça de la Vila.

(Article publicat a la revista l’Ametlla d’Arenys del mes de Novembre)

Afegeix un comentari nou