Carofiglio, el nou descobriment

Ha caigut a les meves mans la novel·la 'A ulls cluc' del jutge italià Gianrico Carofiglio, editada per Edicions 62 (col·lecció el Balancí), amb traducció de Pau Vidal.

En aquest llibre, de lectura amena, es reflecteix el cas d'una dona que ha patit maltractament físic i verbal per part de la seva parella. Quan vaig començar la novel·la no em pensava pas que el tema fos aquest, per això que us transcric:
No hi ha ningú que deixi de fumar.
Com a molt es pot interrompre. Uns quants dies. O, mesos; o anys. Però ningú ho deixa. El tabac sempre és allà, a l'aguait. Un bon dia es presenta enmig d'un somni, potser cinc anys, o deu, després d'haver-ho 'deixat'.
Aleshores notes el contacte dels dits amb el paper; sents el sorollet sord, lleuger i prometedor del cigarret quan el fas repicar contra el sobre de la taula(...)
Sents fins i tot la fuetada als pulmons i veus el fum que s'escola entre papers, llibres i la tasseta de cafè.
Aquí ja m'havia robat el cor. Després vas girant full i llegeixes això:
- Què és?
- Kavafis, un poeta grec. Escolta aquesta: es diu 'Ítaca'
'Has d'esperar que el camí sigui llarg,/que siguin tantes les matinades/quan entraràs en un port/ que els teus ulls ignoraven...'
Unes pàgines més i el somriure desapareix amb aquest fragment:
Safe Shelter era un centre amb una seu secreta on donaven acollida a dones explotades, esposes maltractades pels marits, ex prostitutes i col·laboradores de justícia.
Es glaça la sang quan:
Va començar a insultar-la, després pegant-la i al final fent-li coses que ella mateixa, si vol, li explicarà. Més endavant, es va dedicar a espiar-la a la sortida de la feina, esperant enxampar-la amb un amant.
La resta de la trama es pot mig imaginar, però és millor llegir el llibre i anar descobrint les històries, esfereïdores, que Carofiglio ens presenta. Coneixença de l'art judicial, però comentaris legals fets sense utilitzar l'argot, vist amb ulls de lector. Ha estat una bona descoberta.

Per saber-ne més coses: http://www.gianrico.it

Afegeix un comentari nou