L'encesa digital

Jo també he anat esperant, però per Setmana Santa vaig pujar al terrrat i vaig girar l'antena cap al nord ("on diuen que la TDT és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç"). Encara que una mica allunyat també sóc a dins de l'ombra que fa el turó de La Plana, però el senyal va entrar a la primera, i la pila de nous canals es va anar ordenant al sintonitzador (només amb algun problema amb el darrer, el d'Antena 3). No ho havia fet fins ara perquè, la majoria de mesos de l'any, rebia amb bona qüalitat la TDT des de Collserola.

No he estat l'únic dels qui han esperat fins a l'últim moment per girar l'antena cap a Collsacreu. Mirar l'orientació de les antenes dels terrats és un tema que m'ha esdevingut una mica obsessiu i a través del qual he anat intentat esclarir com evolucionava l'arribada de la TDT. Quan he vist antenes noves o redirigides cap al nord he considerat que el tema ja estava resolt.

Fa uns dies vaig veure que al mig del carrer de la Parera, un dels punts negres de la digitalització arenyenca, ja buscaven el senyal d'Arenys de Munt. Vaig quedar-me una mica més tranquil i en vaig fer la foto (amb els magalls inclosos). Al mirar-me-la amb calma hi faig trobar tot de detalls; les antenes que encara miren cap a Barcelona o les parabòliques encarades al cel. A la fotografia no hi surten els qui, en aquest període d'apagada forçada, han contractat l'Imagenio o la franja, cada cop més gran, de joves i no tant joves, que consumeixen audiovisual a través d'Internet i amb uns altres criteris que el consum de televisió clàssica.

L'encesa digital no ho és només de la TDT, és un pas més d'aquest procés continuat de nous canals de comunicació, nous formats i noves andròmines que els darrers anys (10?) ens han transformat completament les formes de relació i comunicació, en els nivells més propers i locals, fins als àmbits més globals.

La preocupació generalitzada, aquest dies, és com minimitzar l'impacte de l'apagada analògica a aquelles persones, sobretot gent gran, que no ha fet encara la migració o els qui no tenen la cobertura suficient. Proposo i suggereixo que, pel dia després de l'apagada, comencem a desmuntar totes les antenes i ferros diversos que han quedat per les teulades. Començant per les prehistòriques antenes de VHF que encara hi ha mig penjades i que no tenen cap funció.

Afegeix un comentari nou