Festa a la Plaça

A Sineu, a Bétera, a Badalona, a Banyoles, a Gósol... avui és Festa Major, o festa petita -una curiosa fórmula que no sempre es justa per establir les jerarquies del calendari local-. La Mare de Déu d'Agost és la data que concentra més celebracions d'arreu de la nostra geografia. A Arenys de Mar, la festa es doble, de la Maria a qui es va encomanar la parròquia quan es va fer independent de Sant Martí d'Arenys i, demà, Sant Roc, l'il·lustre sant occità que ens va alliberar de la pesta negra.

En Joan Amades diu que "la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu sembla que és la romanització d'una festa indígena, encaminada a festivar i celebrar el goig de les collites entre les messes i les veremes, és a dir, entre l'arreplega dels grans i cereals [799] i de la vinya; moment de pausa en la vida agrícola...". Caldria afegir-hi que, ara resulta una data magnífica, al pic de l'estiu per fer una festa que ajuda a passar la calor, tant als veïns del poble, encara que treballin o estiguin de vacances, com als estiuejants i forasters.

A Gósol, arribar a temps per la Festa Major era l'objectiu de les colles de segadors que havien començat setmanes abans a les planes i acabaven fent la sega a la Cerdanya. Actualment, la Festa Major és la cita obligada per tothom i la Plaça l'espai de referència (si el temps no fa que tota l'activitat s'hagi de posar sota cobert del garatge). Aquesta tarda, al "ball de les cosses" hi haurà empentes per agafar el millor lloc. Com demà, per veure ballar la Dansa d'Arenys... en comú, les dues ballades com a molts altres pobles, també tenen la Plaça.

L'any passat, per aquests dates, amb en Llibert Fortuny, vàrem estar xerrant sobre la Plaça de Gósol... i en vaig muntar aquest vídeo. Bona Festa a tothom! I per molts anys a totes les Maries!

Afegeix un comentari nou