Preguntes que es fa un ciutadà davant la crisi financera

Tret d’un apunt de Plaentxi al bloc Burbuja inmobiliaria.

No seré jo qui eximeixi de reponsabilitat a tots i cada un dels que participàrem, per acció o omissió en el desgavell de la dècada passada. Callàvem com putes, condescendents, mentre contemplàvem el saqueig. Sempre amb aquesta mentalitat estreta i mesquina, consentíem el crim a canvi de les engrunes que queien de la taula del banquet. Qui podia pensar que hi hauria un demà?

Tanmateix em pregunto:

Per què si els executius bancaris estan accedint a fons públics i finestres de liquiditat dels diners de tots, segueixen guanyant més que un simple executiu de correus?

Per què si el crèdit és tan important no es regula com si fos el sector sanitari o de subministrament d’aigües? Per què es privatitzen els guanys però es nacionalitzen les pèrdues?

Per què s’accepta tan a la lleugera que la meitat dels beneficis de l’IBEX vinguin del sector financer que no produeix absolutament res tot i ser necessari?

Per què hi ha sis vegades menys d’agents de l’FBI dedicats a crims financers que en els anys 80?

Per què cap executiu bancari ha tornat els seus bonus però molts treballadors han perdut la casa?

Per què el privilegi exorbitant de crear diners del no res que tenen els bancs amb la reserva fraccionària no comporta responsabilitats exorbitants?

¿Per què en els anys 80 es va empresonar a més de mil banquers als EUA durant la crisi dels Savings and Loans però ara no s’ha ficat a ningú a la presó encara?

Per què els Estats no s’han posat a investigar el frau bancari si fins la mateixa agència Fitch en revisar un CDO d’hipoteques 1-1 va dir que havia trobat indicis de frau en totes i cadascuna d’elles?

Per què els governs han permès les polítiques de devaluacions competitives de països asiàtics amb l’aplaudiment dels bancs?

Per què els contribuents han de cobrir les pèrdues dels excessos de crèdit del sector financer?

Per què els contribuents paguen i no els accionistes, bonistes i executius juntament amb els deutors que es van endeutar de més?

Per què es vol desincentivar l’estalvi i castigar el petit estalviador per salvar els que van prestar de més i es van endeutar de més? Per què es castiga a prudent i es premia el irresponsable?

Per què els governs no tenen el que s’ha de tenir per dir-li al sector financer que estan al servei del sector productiu i no al revés?

Per què es canvien les lleis comptables per als bancs i se’ls permet fer valoracions d’actius fora de la realitat?

Per què països sobirans que no permeten amenaces ni de terroristes ni potències estrangeres es pleguen davant els banquers?

Per què van tenir els nassos de repartir milers de milions de dòlars en bonus quan estaven mamant de la teta del contribuent?

Per què no s’admet que si els banquers s’haguessin regit pels principis bancaris de tota la vida de no més d’un terç de despeses destinat a habitatge i no més del 80% del valor del preu de la compravenda destinat a crèdit mai haguéssim tingut bombolla immobiliària?

Per què els bancs van permetre les taxacions falses? Per què no s’investiga?

Publicat per: plaentxi

Afegeix un comentari nou