El blauet la joia del riu

El blauet (Alcedo atthis) és una espècie fluvial ben distribuida a Europa, des del Bàltic, fins al nord d'Africa. A Catalunya ocupa els rius més importants sent molt abundant al Ter, al Llobregat, a l'Ebre i Segre. Durant l'hivern arriben a Catalunya individus del centre d'Europa.

També és present en nombre escàs a la Tordera i s'ha demostrat que la seva densitat durant l'época de cria, depen dels cabal d'aigua que porta el riu, fet que amb un riu tant humanitzat, està directament lligat a les activitats humanes (capació d'aigua, usos agrícoles i industrials, així com l'aport per part de depuradores)(el 7 de desembre presentaré una ponència sobre aquest tema al XX Congrés de la "Societat Española de Ornitologia", a Tremp).

A la Tordera els adults arriben a finals de febrer principis de març, ja comencen a fer el niu, sempre en un talús al marge del riu, en trams on la vegetació de ribera s'ha conservat bé. De la niuada en neixen entre 4 i 8 polls. Aquests comencen a abandonar el niu durant el juny o finals de juliol. Després els adults muden la ploma i desapareixen del riu. Els juvenils fan una muda parcial,i alguns romanen al riu durant l'hivern però la majoria desapariexen entre octubre i novembre. No es sap on van els adults que crien a la Tordera, però possiblement es dispersen més al sud. Això si tornaran puntualment l'any següent.

A Arenys el podem veure a la tardor i l'hivern. Ja a finals d'agost el podem veure al port d'Arenys on hi hivernarant entre 2 i 3 individus. També el podem veure amb paciència a l'hivern al l'estany de can Jalpí (que no Jalpi, quina ràbia), o en a basses o sefareijos de reg...

Això sí, atineu bé els ulls, doncs veureu, amb sort, una "bala" volant arran d'aigua amb un espurna de blau metal·litzat.

Afegeix un comentari nou