VIA-EPM, una nova proposta electoral.

Divendres 19 de gener, La Plataforma VIA (Veïns Independents d’Arenys) va decidir en Assemblea Ordinària participar a les properes eleccions municipals.

Per què una Plataforma com la o el VIA pugui presentar-se a les eleccions hi ha dos camins; el primer constituir-se com a partit polític i arribar a poder-se presentar si aconsegueix 500 signatures de persones censades a la població i cadascuna d’elles hauria d’anar a l’Ajuntament a fer-ho. I el segon camí a través d’una sigla d’independents, lligada a un altre partit polític.

Val a dir que ICV utilitza les sigues EPM (Entesa per al Progrés Municipal), el PSC utilitza també les sigles PM i ERC utilitza AM. Per tant, totes aquestes formacions faciliten la participació en compteses electorals municipals i el profit que en treuen és que el resultat a una població concreta els suma vots de cara al resultat per a la seva representació als consells comarcals i diputacions.

Sobta la preocupació d’algun arenyauta sobre la notícia que el VIA es presenti a les eleccions municipals com a EPM. És a dir, que a la butlleta de votació hi posarà VIA-EPM.
També sobta que aquest amoïnament, suposo perquè a casa seva potser no s’acaben de fer bé les coses i hi ha por de perdre vots, el faci suposar que hi ha fantasmes a on no hi ha.
Recomano que cadascú es preocupi d’allò seu i no s’amoïni tant pels demés, perquè al final tot se li pot girar de cul.

Què és EPM?

Entesa per al Progrés Municipal és una organització que ajuda a intercanviar esperiències i propostes que fan a altres pobles de Catalunya i que únicament garanteix a ICV representació a la Diputació, a l’Àrea Metropolitana i al Parlament i al Govern de Catalunya. L’EPM està present a 47 pobles amb centenars de regidors i regidores i 10 alcaldies dos de les quals són del Maresme: Vilassar de Dalt i Arenys de Munt. Els seus principis, aprovats en l’assemblea d’Arbúcies de 2004, són els següents:

L’Entesa pel Progrés Municipal té actualment un programa definit de la següent manera:

1. L’Entesa pel Progrés Municipals es defineix com una Coalició de força municipalista amb la conseqüent defensa de l’autonomia local i de l’augment de recursos i competències dels ajuntaments.
2. L’exigència d’una reforma d eles lleis d’organització territorial.
3. L’aposta per uns ajuntament que juguin un paper decisiu en el redreçament cultural i lingüístic de Catalunya, en la defensa de la convivència i la cohesió social, en la possibilitat d’omplir de contingut transformador un projecte nacional progressista.
4. L’exigència de mesures que afavoreixin els petits municipis.
5. La participació en la gestió política.
6. La defensa del paper que correspon als municipis dins de la construcció europea.
7. La definició dels municipis com a solidaris i com a impulsors d’una política de cooperació amb el tercer món.
8. La consideració de les persones com a eix de les polítiques a desenvolupar als municipis: polítiques que impulsin la igualtat d’oportunitats, que reconeguin els drets dels infants i la tercera edat, que afavoreixin l’emancipació dels i de les joves.

Les seves prioritats són aconseguir:

1. Pobles i ciutats que treballin de forma ecològicament sostenible.
2. Pobles i ciutats integrats en el territori.
3. Pobles i ciutats que lluitin contra les desigualtats.
4. Pobles i ciutats amb planificació i diversificació de l’ocupació.
5. Pobles i ciutats com espai de democràcia i participació.
6. Pobles i ciutats que actuïn de forma solidària.
7. Pobles i ciutats que defensin els drets nacionals de Catalunya.

Per tant, no cal inventar fantasmes i el què cal és que cada proposta electoral sigui una proposta que engresqui i animi a la gent, sobretot després de la gran abstenció que hi va haver a les passades eleccions al Parlament.

Que un militant d’una formació critiqui una decisió i la forma de presentar-se a les eleccions municipals d’una altra opció és perfectament lícit. No obstant, denota preocupacions i inquietuds gens justificades, ja que tothom fa el que pot, PEL BÉ D’ARENYS.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@marcsic

Arenyautes, espai d'opinió: ens ho creiem o no?

Enviat per @marcsic el Ds, 20/01/2007 - 19:38

Lamento que hagis encaixat tan malament una opinió no favorable però emesa des del respecte tant en la forma com en el fons.

No em mal interpretis, Lluís. Avui he decidit opinar sobre el VIA perquè ha estat el primer missatge d'arenyautes que m'ha entrat a la bústia, juntament amb el comunicat de les JERC, i m'ha semblat oportú fer-ne una valoració.

Però no estic gens preocupat per l'aparició en l'escena política de la VIA. Si has acabat de llegir la meva opinió, deixo molt clar que em sembla molt positiva qualsevol implicació en la política municipal.