5 minuts de treva pel planeta!

"L’Alliance pour la Planète", un conjunt d'associacions i entitats franceses, promou una crida per una gran mobilització ciutadana contra el canvi climàtic. La proposta es senzilla, tancar les llums durant cinc minuts (de les 19:55 a les 20.00) aquest 1 de febrer. L'acció s'emmarca en plena precampanya electoral a la Presidència de la República i vol fer veure als candidats que el canvi climàtic ha de ser un tema de pes al debat polític.

I perquè, aquest 1 de febrer? L'endemà es farà públic, a París, el nou informe d'un grup d'experts de les Nacions Unides sobre l'evolució del clima. Els promotors de l'acció volen fer-la concidir amb la presentació de l'informe per remarcar la necessitat d'actuar urgentment davant la situació climàtica i la necessitat de mesures d'abast mundial..

En Pruneta, aquí mateix, l'Ana, a la llista d'arenyautes, des d'ICV m'arriba la convocatòria de l'Aliança pel Planeta. La convocatòria ha superat l'àmbit francès. Com diu la proposta " una crida senzilla, per donar cinc minuts de respir al planeta".

Justament ara que la Comissió Europea ha responsabilitzat a E·ON de la caiguda del sistema elèctric de mitja Europa fa certa gràcia, o certa por, l'efecte d'aquesta convocatòria; no fos cas que provoqués un efecte en cadena a les "fràgils i insuficients xarxes elèctriques europees".

He aprofitat l'apunt per publicar una foto que feia setmanes guardava per parlar del canvi climàtic. Són les orquídies de la mare que per Sant Martí ja estaven ben florides. No hi enetnc massa però aquesta varietat arenyenca la relaciono amb el Nadal i em semblava que venien molt abans. La mare m'ho va confirmar i la resposta, amb connotacions de preocupació, va ser "coses del canvi climàtic".

PS: En Pep ha actualitzat el seu bloc i parla de les orquídies de Nadal.

PS2: Les darreres hores la convocatòria dels 'cinc minuts' ha tingut un gran ressó a la xarxa i, com tota campanya amb ressó, per SMS. Els mitjans també parlen de la mobilització. En Vicent n'ha fet l'editorial de VilaWeb i ha generat polèmica a l'entorn del canvi climàtic. D'un SMS (que he rebut no se de qui) n'he extret el nou titular de l'apunt. Penso que l'objectiu d'una acció com aquesta no és sobre si el canvi climatic és real, cíclic, o dinàmic sinó sobre la necessitat de polítiques i actuacions de protecció mediambiental a gran escala. Aquest és el fet que cohesiona les desenes d'entitats agrupades a l'Aliança pel Planeta i el gran front polític verd europeu.

PS3: Un mail de l'equip de govern d'Arenys de Mar a la llista d'arenyautes diu que l'Ajuntament també seguiràa la convocatòria.

Afegeix un comentari nou