Entre la renovació i l'experiència

D'eleccions municipals, n'hi ha cada quatre anys. Cada quatre anys, doncs, sembla que tot torna a començar; si més no potencialment. Nous equips de govern, nous projectes, etc. Només ho sembla, però, perquè als ajuntaments hi ha una gran quantitat d'equips humans que són els que fan funcionar les coses dia a dia. És clar que una bona direcció des d'alcaldia i regidories pot portar la feina d'aquests equips humans a fregar l'excel·lència i una de dolenta els pot mantenir en mínims. És clar que hi pot haver bones relacions o conflictivitat entre polítics i personal laboral. Tant ens podríem trobar, d'entrada, amb treballadors que pensen que el polític plegarà al cap de quatre anys i ells continuaran gaudint de la plaça fixa i que això vol dir que ningú no li ha d'ensenyar com ha de fer la feina, com polítics que menyspreen la feina d'aquests treballadors i pensen que es poden imposar sense necessitat de diàleg ni de coneixements tècnics ni d'assessorament.

Les relacions entre un col·lectiu i l'altre poden ser complicades i en més d'un mandat n'hem tingut exemples. Sovint a l'arrel d'aquesta conflictivitat hi ha una idea esbiaixada de la funció del polític o un desconeixement de l'administració. Governar una administració exigeix un aprenentatge que no es fa en quatre dies. Vol dedicació i actitud constructiva, però també idees clares sobre allò que es té al cap quant a model de poble i línies de govern. Tot plegat fa que no sigui ni arribar i moldre ni bufar i fer ampolles.

Per això crec que una bona llista de cara al 22 de maig serà aquella que presenti un bon equilibri entre la renovació i l'experiència. L'equip polític que governi Arenys de Mar el proper mandat hauria de tenir al capdavant algú amb un bon coneixement de la casa. I a les primeres posicions, una combinació de tres elements: 1, persones que hagin tingut responsabilitats de primer nivell (alcaldia o regidories); 2, persones que hi hagin exercit feines tècniques o auxiliars i que ara estiguin disposades a assumir més responsabilitats; i 3, persones que encarnin la renovació necessària, el relleu del futur.

A més, aquest equip haurà de ser capaç de treballar amb un altre si no obté majoria absoluta, per la qual cosa caldrà una dosi addicional de ductilitat i cordialitat. Aplegar totes aquestes qualitats no és fàcil, però tampoc és impossible. Aviat coneixerem la composició de les llistes i podrem veure fins a quin punt assoleixen aquest equilibri les diverses propostes que ens facin els partits.

Afegeix un comentari nou