El paradigma Xavier Febrer

Una de les incògnites que presentaven aquestes eleccions municipals era saber si Xavier Febrer, independent que fa quatre anys es va presentar amb el PSC-PSOE i que va obtenir regidoria fruit de l'acord de govern amb Esquerra i ICV, repetiria a les llistes dels socialistes. Aquesta setmana hem sabut que no repetirà l'experiència ni amb els socialistes ni amb ningú més, que ja n'ha tingut prou. I em penso que des d'un punt de vista de ciutadania, apartidista, no se li pot retreure res. Ell ha assumit el compromís durant quatre anys, l'ha complert sencer i per tant és legítim que ara no vulgui repetir.

En declaracions a Ràdio Arenys l'hem sentit a parlar de “cansament personal” i de relleu a persones que el vulguin succeir en aquesta responsabilitat. El cas de Xavier Febrer, doncs, no és el d'algú que pretengués viure de la política ni que formés part d'un engranatge de partit. És el d'algú que creu que pot treballar per un municipi, desenvolupar-hi una sèrie de projectes, que ho fa durant un temps i plega, però no plega amb la mera convicció de no voler perpetuar-se, sinó que plega cansat. I això és simptomàtic d'una cosa que tots sabem però que sovint fem veure que no passa.

Existeix una gran dificultat per trobar persones que realment estiguin disposades a exercir aquesta responsabilitat. Costa molt fer llistes electorals i ocupar les primeres posicions. No dic pas que totes les formacions hi tinguin les mateixes dificultats, però costa. Per tant, d'entrada, el meu agraïment personal a qualsevol persona que es presti a fer una feina que algú ha de fer. Perquè, què passarà el dia que no puguem fer llistes? Què passarà el dia que comencin a ocupar aquests llocs públics persones sense cap mena d'escrúpol que es cobrin aquests sacrificis en forma de beneficis personals?

No cal caure en l'altre extrem, en un bonisme absurd o en la ingenuïtat més infantil, però potser que hi pensem perquè massa sovint se sent parlar de “poltrones” o massa sovint se sent allò de “tots són iguals” o “només miren per ells”. La política municipal és dura i desagraïda per a moltes persones. Pensem-hi com un problema que caldrà resoldre. Pensem què fa que sigui així i si realment no podem fer res per intentar alleujar-ho una mica.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Dura i desagraïda... però apassionant

Enviat per @oriolferran el Ds, 19/03/2011 - 11:40

Xavi,
toques el moll de l'òs; tant en les preguntes que fas com amb la reflexió final. Remarco el que dius que la política municipal és "molt" dura i desagraïda, i sobretot perquè la gran majoria dels qui prenen l'opció ho fan sempre amb ganes de servei a la comunitat. Aquesta voluntat xoca amb les capacitats, no només les personals, sinó de la pròpia maquinària municipal que se suposa que s'assumeix gestionar de la millor manera...

De totes maneres els qui estan anant a les llistes són els qui han de provocar i trobar fórmules per fer engrescadora la cosa pública i col·lectiva... i penso que passa per maneres de fer obertes, transparents i de proximitat. No calen grans programes, ni grans inversions... Tinc l'esperança que el proper mandant, que les arques estan plenes de teranyines i just n'hi haurà per anar tirant hi hagi una dedicació en temps i idees a fer propostes amb la comunitat que no costin diner, i que no es "perdi el temps" gestionant-los... i l'aprofitem essent més pròxims i motivant a la comunitat per les coses col·lectives, perquè la política municipal és apassionant... sinó ho fos, no en parlaríem tant.

Ja has vist que he fet una mica de difusió de l'apunt per la llista d'arenyautes... a veure si aconseguim debat :-)

Oriol