L'apropiació indeguda no és delicte en política

Interrompo la sèrie d'apunts sobre els candidats, amb el permís d'en Pep Quintana, per cridar-vos l'atenció sobre una pràctica que considero com a mínim desafortunada i, si hi esteu d'acord, ni ètica ni legítima.

En un text publicat recentment en què es fa balanç d'un mandat municipal podem llegir: “Entre les accions realitzades destaca, per exemple, les rotondes a l’alçada de la Muvisa, els projectes pendents com la Variant de Valldegata o la urbanització de la Riera.” Si aquest text fes referència a Arenys de Mar ja sabríem que estem parlant de l'obra de govern. Aleshores aniríem al web de l'Ajuntament i potser miraríem quina regidoria ha dut a terme concretament aquests projectes. Potser, dic, perquè en definitiva el que compta és que ho ha fet el govern, que en el cas d'Arenys de Mar està integrat pel PSC, Esquerra i ICV.

Resulta, però, que aquest fragment de text el trobareu en un article al web del PSC en què s'explica com va anar l'acte de balanç del mandat que l'actual alcalde i candidat a la reelecció Ramon Vinyes va fer el passat 19 de març a la Sala Josep Maria Arnau del C.C Calisay. No estem parlant, doncs, d'un acte de balanç de govern, en nom de tot el govern i amb representants de totes les formacions que el configuren, sinó d'un acte de partit. I és un text extret íntegrament del web de Ràdio Arenys, citant-ne, ara sí, la font.

Si el candidat del PSC i el seu equip de campanya han considerat just citar la font de l'article perquè ningú no es pensés que l'havien escrit ells, com és que el dia 19 no van tenir els mateixos escrúpols i van apropiar-se d'una obra de govern que no era del PSC sinó del govern?

L'apropiació indeguda d'una obra de govern per part d'un únic partit polític emparant-se en l'alcaldia no està pas tipificada com a delicte, però això no vol dir que sigui ètica ni legítima. Cal ser molt curós a l'hora de distingir els balanços institucionals de les campanyes partidistes. Si, com llegim a la notícia, Vinyes va referir-se als “projectes (...) del programa, de cara a les properes eleccions municipals”, això vol dir que va fer precampanya com a alcaldable. Lleig. Molt lleig.

Afegeix un comentari nou