La Plataforma per la Llengua presenta "Què faig si...?" a Arenys de Mar

El proper dissabte dia 17 de febrer a les set de la tarda, la Sala Noble del Calisay acollirà la presentació de la guia "Què faig si...?", un llibret editat per la Plataforma per la llengua que recull, a través de 35 preguntes amb resposta, els principals dubtes que poden sorgir als usuaris i usuàries de la llengua catalana.

El llibret s'estructura en cinc blocs. En el primer es tracten qüestions que poden sorgir en converses amb persones que no parlen català, com ara si és de mala educació respondre en català quan se'ns dirigeixen en castellà, com podem actuar si ens diuen que no ens entenen, si hem d'actuar de la mateixa manera en un comerç o anant pel carrer...

En el segon es comenten diversos àmbits en què el català és clarament deficitari i es proposen solucions: la publicitat a la bústia, els mòbils, les cartes dels restaurants, la megafonia de les estacions de tren, el cinema, l'etiquetatge, etc. A la guia s'ofereixen recursos per si optem per denunciar-ho, però també es tracta com afrontar situacions violentes que se'n deriven i que a vegades ens fan passar un mal tràngol.

En el tercer hi trobareu informació sobre la realitat de la llengua. Aquest és un apartat que ens convida a revisar alguns tòpics que tenim ben assumits i que no són del tot certs. Catalunya és bilingüe? Parlem una llengua minoritària? Hi ha alguna altra llengua que estigui en una situació comparable a la del català?

En el quart bloc s'hi apleguen uns quants consells pràctics per si la voluntat dels lectors és fer que l'ús social del català millori, i també s'hi plantegen alguns dubtes sorgits dels debats mediàtics que sovint es creen al voltant d'aquesta qüestió.

El cincquè i darrer bloc aplega recursos d'informació com ara l'Oficina de Garanties Lingüístiques, el Consorci per a la Normalització, entitats de foment de la llengua, etc., etc.

Tot plegat en fa una guia més que recomanable. Útil als catalanoparlants que volen saber si fan prou per la llengua, si els seus hàbits són els adequats. Útil als qui creuen que ja ho saben tot i que el debat sobre la llengua ja no els pot aportar res. Útil a les persones que tenen responsabilitats en matèria lingüística, professionals de l'atenció al públic, de l'Administració, de l'ensenyament...

L'ASOLC - Arenys de Mar recomana aquest acte. Us hi esperem.

Afegeix un comentari nou