Sense por!

Fa segles que anem fent tomballons i no hem trobat un sistema millor que la democràcia com a organització política dels nostres propòsits. A ella hi confiem les nostres voluntats i decidim dirimir-hi els conflictes. Adoptem formes democràtiques quan competim lliurement per vots. Perquè són els vots els quals ens permetran que establim -amb o sense una majoria folgada- la tirallonga infinita d'accions que volem dur a terme. Governabilitat, governança i desenvolupament humà són les claus de volta per a entendre la col·lectivitat: aquest concert d'individus que intereccionen entre ells mentre transcorre un període (mandat o legislatura).

Sota l'empara de la democràcia, acatem l'imperi de la llei; i per imperatiu legal, però, la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I és en el transcurs que els càrrecs són electes que dissenyem una arquitectura legal en què hom pretén fer la vida més fàcil als seus semblants (veïns o compatriotes).

Sovint, tanmateix, la democràcia connota una fragilitat irremeiable: està afeblida pels qui la volen diluïda, delmada als ulls de tothom perquè tothom vegi que ets l'únic i imprescindible garant per a reflotar-la. Desballestar-la, en efecte, és el pa de cada dia i l'anhel dels més febles. I és que hi ha qui no la vol forta ni és prou capaç per a deixar de posar pedaços en lloc de ser valent, aixecar-se del racó de pensar, i portar al cor de l'assemblea del poble (Ajuntament o Parlament) allò amb què no hi combrega en absolut. El dogmàtic no coneix la discrepància.

En aquest sentit, la valentia inclou audàcia i aquesta es confon per la por a haver d'acceptar les teves pròpies limitacions, atès que no vols que tothom les vegi perquè no has superat que algú et busqui les puces constantment o que facis tanta pudor com perquè no t'estalviïs que res ni ningú cometi una intromissió en els teus paràmetres ideològics i furgui en el teu desgavell mental. La ignorància és molt atrevida i la inoperància, unes vacances pagades; d'anys i panys de cobrar sense suar suficientment.

Les llibertats fonamentals ens faculten que participem del debat públic. Però no haurien de ser uns falsos drets adquirits quan els fem servir, malauradament, per a excusar-nos de les nostres responsabilitats democràtiques. 17 persones configuren el nou consistori arenyenc. Estava cantat que hi hauria un Govern en minoria. I ara, què? Això es pregunta tothom.

Ara toca ser valent, assumir riscos i enfortir el projecte municipal. Qui no es mulli, serà un irresponsable. No es tracta d'anar de la maneta de la llista més votada; en aquest cas, CiU. Això no obstant, és Estanis Fors, el flamant Alcalde, qui ha de liderar una resposta contundent al fatídic context en què vivim. Ens agradi o no, els resultats són els que són. Deixem les Eleccions Municipals enrere: ja són història. Toca mirar endavant i escriure el futur present.

Pesen en excés les consignes polítiques a dins dels partits polítics. Es presenten per allò de 'Vota'm, estúpid!' i després, un cop s'asseguren la representació (Regidor o Diputat), obliden l'origen del seu naixement (el poble) per a servir les seves estructures (la feina). I vist el panorama, el nou Govern ha d'acomboiar-se de perfils competents en la gestió municipal. No s'hi val a badar. Perquè si tots volem el millor per Arenys de Mar, per què no tots volen arraconar els egoismes dels partits polítics i la gelosia de pactar amb una etiqueta que el manual diu que t'és antagònica? I no em serveix l'excusa infantil d'al·legar que el partit A, que governa, no inclou tal i tal punt del meu programa electoral com a partit B que sóc (o crec ser?)... Senyors i senyores, que som tan sols vora 15.000 habitants i ens veiem obligats a entendre'ns! Menys melodrames i més determinació.

Voler és poder. Qui no vol és perquè no pot. I pot, per tant, aquell que vol! El Bloc Municipal ha tirat la primera pedra. Perquè a l'avantsala de les desitjades llistes obertes i davant la infàmia del moment que ens ha tocat viure, que l'Oposició no ajudi al Govern, tot i que el segueixi fiscalitzant, no fa sinó verificar els criteris pels quals l'abstenció guanya les eleccions. La vocació de servei, la competència professional i la responsabilitat moral són, per descomptat, els elements per a combatre-la. Ànims, Àlex Acero. No estàs sol. Sense por!

+ El Punt | 'CiU i PP pacten i donen dues regidories a l'oposició'

15 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

xaviermir

Des del racó de pensar

Enviat per xaviermir el Dij, 23/06/2011 - 16:58

Haig d'entendre, Maiol, que la teva referència al racó de pensar està feta pensant en ERC i en la nostra preferència d'estar a l'oposició? Si és així, et faria res ampliar-me una mica més el teu punt de vista i posicionament respecte de la nostra decisió? Gràcies.

@oriolferran

Des del carrer

Enviat per @oriolferran el Dv, 24/06/2011 - 13:48

Maiol, tot això que expliques és molt bonic i queda molt lligat però no ho puc llegir sense tenir present el context. I forma part d'aquest context, el nombre de vots blancs, nuls i l'abstenció que va haver-hi a les votacions del 22 de maig, tots ells cansats només dels partits polítics o de la política? I, també, en aquest context, ho és el fet i la realitat que el nou govern l'han configurat CiU, PP i BLOC(ViA+Si+Rcat)...

No devaluïs més als partits, ni les seves consignes, ni els seus egoismes... que no deuen ser més que els dels propis humans (i per extensió arenyencs). Els partits, justament, es presenten amb una ideologia (i unes propostes A+B...) que són les que recolzen qui voten. No els demanis coherència i, immediatament, els hi neguis. O de la incoherència en vols fer un model?

pib
Oriol

esperanceta

Esperpentic i ridicul

Enviat per esperanceta el Dv, 24/06/2011 - 15:15

Esperpentic i ridicul. Penós,demagogic. Governeu amb el PP i punt.
Ni la mes florida prosa ho pot amagar. Uns escrits que no aporten res, mes dignes d'uns jocs floral de l'eplai que d'altra cosa. Tan grisos com el vostre cap de llista.

esperanceta

o els altres covards

Enviat per esperanceta el Dv, 24/06/2011 - 18:57

Sort que la gent del Bloc té més mires i és molt més generosa que la majoria dels que per aquí opineu. Encara no enteneu que el que està fent CiU, a molt bon criteri, es rodejar-se dels que creu els millors per a cada regidoria?
Independentment de colors, marques, etiquetes, ....

Aquí el que s'hauria de criticar es perque els altres partits com PSC, ICV, ERC no han volgut acceptar de cap manera càrrecs que se'ls hi han ofert pensant que eran les millors persones per fer-les? Només hi ha una resposta, pel que diran!!!!! Això es de covards.

Gràcies gent del Bloc per ser valenta.

@oriolferran

Valents i covards

Enviat per @oriolferran el Dv, 24/06/2011 - 19:10

La generositat de l'Esperanceta és gran i a arenyautes.cat es permet aquesta fórmula per fer el debat més fàcil, ràpid i també obert a qui no és membre registrat (amb nom d'usuari) de la comunitat...

De totes maneres, i en aquest debat que s'anuncia intens i que les parts són ben identificades, us suggereixo que intenteu identificar-vos i signar les vostres opinions... segur que el resultat final serà molt més profitós per tothom que amagant-nos darrera de l'anonimat.

Oriol

Rafa

Tens rao son en Rafa,

Enviat per Rafa el Dv, 24/06/2011 - 19:41

Tens rao son en Rafa, normalment ja apareixia el meu nou automàticament però veig que en aquesta ocasió no ha estat així.
Som Valents.

xavi bosch

No cal renyar, no cal cridar.

Enviat per xavi bosch el Dv, 24/06/2011 - 19:54

No cal renyar, no cal cridar. No s'ha 'imposar: s'ha de convèncer.
Totes les opinions son respectables, pero no cal renyar.
Penso que el seu argument te la base equivocada, pero el respecto.

Ben cordialment,

X.

P.D.:
Disculpi si he comès alguna falta d'ortografia

@marcsic

Tothom té un passat

Enviat per @marcsic el Dv, 24/06/2011 - 20:13

És sorprenent que alguns, especialment significats membres del Bloc amb un passat no massa llunyà de militància crítica dins d' ERC, precisament per la seva (d'ERC) opció (sens dubte discutible) d'escollir com a "companys de viatge" als socialistes d'en Montilla ara intentin justificar que escollir "companys de viatge" de l'extrema dreta espanyola és d'una sensatesa i valentia de la qual tots n'hauríem d'aprendre. Us ha faltat el "que n'aprenguin" per acabar-ho de reblar.

No us n'adoneu que amb el mateix criteri podríeu arribar a justificar fer un pacte (amb la coartada del "volem el millor per Arenys") amb una eventual representació al consistori arenyenc de PxC, si haguéssim tingut la desgràcia de Mataró?

A mi, Rafa, tot plegat em sona a: "Volem la regidoria de comerç. Com l'aconseguim?"

Marc

@oriolferran

usuari registrat

Enviat per @oriolferran el Ds, 25/06/2011 - 00:43

Hola Rafa,
el nom de l'usuari registrat apareix quan estàs autenticat. Com ja saps, a vegades són els mateixos navegadors que fa caducar les sessions, com a mesura de seguretat.

Respecte als usuaris anònims, l'esperanceta surt per defecte, però el sistema protegeix que ningú -sense autenticar- pugui utilitzar un usuari que està registrat... marca un error, i obliga a posar un altre no o a utilitzar "esperanceta". A vegades pot confondre que no deixi posar el nom d'usuari (crec que no ho explica) tot i ser-ne el titular (però cal estar autenticat)

No dubtava pas de la valentia :-)

Oriol

Rafa

Crec que per molt que

Enviat per Rafa el Ds, 25/06/2011 - 01:18

Crec que per molt que s'expliqui hi ha persones estancades en les formules del passat que no entendran pas mai la revolució que s'està produint a l'ajuntament d'Arenys de Mar, qui ho hagués dit fa temps que un regidor a l'oposició, no formant part del govern, pogués assumir la responsabilitat d'una regidoria.

No vull entrar en guerres dialèctiques ni treure draps bruts de la passada legislatura, que n'hi han i molts, es moment de tirar endavant, assumint els reptes que es plantejan sense prejudicis ni etiquetes.

El temps posa a tothom al seu lloc, per bé i per malament, deixem treballar als nous regidors i d'aquí mig any en tornem a parlar.

Salut a tots i totes.

Pàgines