Pompeia

Aparquem Roma per un dia i decidim fer 200km en direcció Nàpols.

Nàpols torna a estar en plena crisi d'escombraries. En el moment que hi arribem els veïns cansats de pudors i rates fan piles i les cremen en mig dels carrers. Una llàstima ja que això ens impedeix visitar el seu centre Històric declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

La Campania i en especial les rodalies de Nàpols son diferents a la resta d'Itàlia. Aquí et pots trobar tranquil·lament, venedors de kleenex i captaires en el peatge de la autopista. Ens preguntem com hi hauran pogut entrar...

El nostre destí per això, no és Nàpols. Sortim de l'autopista (Autostrada) i ens dirigim a Pompei Scavi. La carretera voreja la badia de Nàpols. Las vistes son fantàstiques, per el nord, l'Illa d'Iscchia, per el sud la península del Sorrento i Capri i al mig com un guardià de tot plegat s'alça orgullós el Vesubi.

A Pompeia ens trobem que tot el que te un pam de terreny t'ofereix un lloc per aparcar. Et convé aparcar el cotxe en un lloc d'aquests. Generalment estan vigilats, lliures de tot mal i a l'ombra, cosa que és d'agrair. El preu és d'uns 10€ per tot el temps que et calgui, més la propina per l'aparca cotxes.

Un cop el cotxe controlat ens dirigim al punt d'informació més proper. Allà demanem un mapa i orientació per possibles recorreguts dins del recinte. A les guinguetes de la entrada no en donen i la veritat és que per visitar Pompeia i no perdre't res has d'anar amb una bona guia.

El personal de les ruïnes de Pompeia no brilla per la seva simpatia. Ens esforcem a demanar en Italià les 4 entrades (per favore due biglietti per gli adulti e due per bambini) i ens responen ( I only speak Italian ). Que li haurem dit a la taquillera? Les entrades ens costen 33€, jo li dono 40€ i ens munta un ciri per no tenir els 3€ per donar-me el canvi rodó.

Bé a Itàlia crec que les monedes tenen un valor afegit. Et convé portar almenys uns 10€ en calderilla. Per tot necessites monedeta, sense anar més lluny un servei (WC) decent et costa 50 cèntims, el pàrquing 1€ l'hora, el metro 1,50 € i les màquines ni donen canvi ni accepten tarja ( Tessera ).

No m'embolico més..

Entrem a Pompeia amb un mapa (Cartina) decent i la guia sota el braç.

Finals de Juny, 33Cº, ni un núvol al cel, pocs arbres.

Entrem a Pompeia per Porta Marina, tot ens meravella, tot està realment conservat, realment pots fer-te a l'idea de com vivien el pompeiins.

Pots trobar en perfecte estat, les canalitzacions d'aigua, les clavegueres, els mostradors de les botigues, els forns, les teules, pintades a les parets d'indignats de l'època, a més dels mosaics i estàtues (les originals estan a Nàpols) pressa de les càmeres de tots els turistes . Tot és tant real que els italians no s'han molestat a posar cartells absolutament a res, cosa per la qual, repeteixo, fa imprescindible la necessitat de portar una bona guia o uns bons apunts.

Per veure-la bé necessites almenys 4 hores i segur que surts amb la sensació de que t'has deixat de veure alguna cosa (cosa que sempre passa).
Des de Porta Marina endinsant-te cap al centre esquerra, trobem tots els edificis públics, els teatres, els temples, el for. També hi ha l'horreum on s'hi pot trobar moltes de les coses que s'han anat trobant al jaciment encara que les més importants estan al museu de Nàpols, aquí també pots veure les figures de guix que es van fer el segle passat reomplint els forats que es trobaven al Lapilli. Hi ha figures esgarrifants.

Cap al nord ( suposo, ja que al estar el mar a l'inrevés no m'oriento ) les cases (domus) dels patricis, cap al sud hi ha la palestra i l'amfiteatre més antic i més ben conservat del mon, aquí hi ha una gran zona d'ombra ideal per descansar i fer un entrepà. Per tot arreu trobem antics negocis, on encara es pot apreciar els mostradors, sobretot trobem thermopoliums ( llocs on es servia menjar cuinat ).

Sortim dels carrers rectilinis i empedrats de Pompeia pensant que ben segur ens hem deixat alguna cosa per veure.

Ara que escric l'apunt m'adono que no vam trobar el Lupanar i el mosaic de Cave canem. De fet a moltes de les Domus per no dir totes no se't permet passar del vestíbul, la qual cosa fa que vegis el fresc o el mosaic de lluny i de canto.

Quatre hores, estem esgotats, parades de llimones i taronges omplen les rodalies de Pompeia, un suc i altre cop cap a Roma.

Suggeriments:

A 10 minuts de Pompeia trobem Erculano, més petit que pompeia però més tranquil i molt ben conservat. A diferencia de Pompeia, aquests es va cobrir de fang i després de lapilli, fent que s'hagi conservat fins-i-tot peces de roba.
A prop de Roma trobem Ostia Antica, antic port de Roma, que pot competir amb la mateixa Pompeia a diferència que aquí no s'hi troben tants turistes.

Afegeix un comentari nou