Carta oberta no publicada d'En Joan Munich a l'Agenda

Perquè està molt ben escrita i perquè té tota la raó.

ELS NOUS PASSOS DE SANT ROC

Enguany he desistit, després de dos estius d’encerclar la casa de testos amb alfàbregues i de col·locar-ne també en totes les finestres, regar-les i sacsejar-les cada dia, finalment, m’he adonat que ni els mosquits d’avui en dia ja no són com els d’abans! Les alfàbregues, ja no fan aquell efecte dissuasori desitjat i dia sí dia també, d’aquests mosquits cada cop n’estic més fart. És evident, els temps i els mosquits estan canviant. Amb tot, jo brindo pels bons canvis i cada any celebro el sant Roc amb alfàbrega i un bon somriure. Tot i que els canvis costen d’engegar, a Arenys ja fa uns anys que varem començar i des d’aleshores la festa no ha deixat de millorar. Vull donar la meva enhorabona als impulsors de les noves i brillants propostes i sobretot també felicitar i enviar una gran abraçada a tots aquells i aquelles que segueixen decidits a evolucionar des del respecte i la tolerància doncs avui a sant Roc penso que hi podem cabre tots i totes. Finalment ja hi cabem tant nois com noies i voldria creure que també hi poden cabre aquells joves que en ple segle XXI tenen motius (els que siguin) per no voler entrar a l’església o anar a escoltar una missa. No parlo de canviar res, tan sols de respectar la voluntat de cadascú en un tema que s’ho val.
I és que a dia d’avui, imaginar un grup d’inquisidors/es que en comptes d’enviar macips i macipes a la foguera com a heretges els envien castigats a casa i despullats de faixa, polaines i almorratxa per fer “campana” de consciència a missa semblaria estrany, oi? Seria tan surrealista com pretendre espantar mosquits tigre amb perfum d’alfàbregues... Amb tot, però, faig un toc d’alerta (per si els mosquits...).
Bon sant Roc a tothom!

Joan Munich i Arranz

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Pep quintana

Jo, que sóc gens sospitós de

Enviat per Pep quintana el Dv, 05/08/2011 - 15:58

Jo, que sóc gens sospitós de ser un adulador d'aquestos xicot, en Munich. Jo que més aviat vaig ser crític el l'afer i en la seva actuació d'aquells fets de no ser quins reis. Ara dic clarament que en Joan te tota la raó. La seva carta la subscric des de la primera a la darrera. Patronat feu-vos-ho mirar! Cordialment Pep Quintana.

quim montmany

jo també subscric aquest escrit.

Enviat per quim montmany el Dg, 07/08/2011 - 13:00

Fa dies que la meva filla m'explica que ara si no vols anar a l'ofici de Sant Roc, no pots fer de macip/macipa i quan m'ho diu, em costa molt de creure. Literalment "flipo".

Juntament amb en Pep Quintana que ja ha manifestat la seva postura, encertadíssima al meu parer, i uns quants més varem fer de macips ja fa més de trenta anys i ningú, i recalco ningú, ens va obligar mai a anar a l'església. En els 11 anys que vaig fer-ne només vaig entrar-hi el dia que varem inaugurar els gegants Roc i Maria per beneir-los.

I ara per què s'ha d'anar a missa????. Si això no és discriminació, que és???. Està molt bé que tot estigui tan i tan ben organitzat (o no), però no oblideu que les festes son del poble i les discriminacions i sobren.

Quintana, el que hem de veure ara de grans. Déu ens agafi confessats !!.

Quim Montmany.

Neus Martí Montmany

Vot de Vila

Enviat per Neus Martí Montmany el Dll, 08/08/2011 - 15:34

Religiosament, Sant Roc és equiparable a Sant Zenon: un per tenir relíquies a la nostra vila i l'altre per ser protector de malalties com la pesta. Ara bé, una cosa és el fet religiós i l'altra la festa popular, com els macips, els quals van sortir del poble i no del mossèn. No ho sé nois, jo sóc atea i celebro les festes del meu poble sense entrar a l'església a cantar les completes i no per això em sento més o menys realitzada.
Trobo que ens ho hauríem de fer mirar, no fem un pas enrera quan n'hem avançat molts. Recordar que és una festa popular i que tothom hi té dret a participar i no obligar a ningú a assistir a una missa en la que es pugui sentir incòmode per qüestions de fe.

Vull remarcar, però, que els qui pensem així hem despertat tard, potser per falta d'informació, potser perquè no ens en hem volgut adonar, potser per moltes coses...
A deu dies de Sant Roc no es podrà canviar res, però de cara l'any vinent, que la nostra veu sigui escoltada i si un cas ja entrarem dins el patronat.

No vull copiar en Xavi, però tot això va de bon rotllo ;)