Els 50 llibres que tots els nens haurien de llegir

Ahir va caure a les meves mans la llista de "Los 50 libros que todos los niños deberían leer" . Val la pena fer-hi una ullada.

Vaig començar-la a llegir i títol rere títol em van venir a la memòria les aventures, històries i els personatges dels 18 llibres de la llista que havia llegit. 18 sobre 50 no està gens malament. No recordo quan ni com va començar la meva amistat amb la lectura. Quan miro al passat em veig sempre llegint. Potser hi té a veure una petita biblioteca que un gran professor va muntar a la cantonada d'una aula amb llibres molt ben triats, o el fet de créixer entre una família de lectors envoltada de llibres i diaris o el viure en un carrer empinat sense massa possibilitats de sortir-hi a jugar.

El fet és que no recordo dormir sense un llibre a la tauleta, ni passejar sense un llibre a la bossa. Llegir m'ha portat per tot el planeta, per mons màgics, al passat i al futur. He sigut l'heroi i l'heroïna de milers d'aventures i he viscut milers d'experiències a la pell dels protagonistes. Llegir m'ha fet ser com sóc. Cada novel·la m'ha fet canviar una mica la manera de veure les coses, cada llibre ha deixat una empremta dins meu.

Tornant a la llista i passat el moment de record feliç, les 50 novel.les em semblen poca cosa. Començo a pensar en la gran quantitat d'autors que s'han oblidat. Autors que m'han mantingut enganxada a un llibre de la primera pàgina fins l'última. La memòria se'm comença a engegar i un darrere l'altre començo a recordar títols. Surten del meu cap tant ràpidament que ni em dona temps a escriure'ls.

Recordo a Roald Dahl, vaig començar per "Les Bruixes", em va encantar i em va enganxar. Seguidament vaig llegir "Matilda" i "Charlie i la fàbrica de xocolata".

D'Othmar Franz Lang, "Encara queden fantasmes" el vaig triar pels dibuixos de la portada, no se si encara hi ha alguna edició però m'agradaria rellegir-lo amb els meus fills.

"Heidi" de Johanna Spiry va ser la primera lectura de la qual en soc conscient. El llibre era d'una edició molt maca, hi havia el text íntegre i una il·lustració a cada pàgina, cansada de mirar les il·lustracions i que ningú me l'expliqués, a causa de la llargada, me'l vaig llegir d'una tirada estirada a la moqueta verda de la meva habitació. No podia ser d'una altra manera a Arenys no hi ha grans extensions d'herba fresca i la moqueta verda és el que més m'ho recordava.

Entre "Les aventures de Tom Sawyer" i "les Aventures de Huckleberry Finn" em quedo amb les segones. No se com han pogut oblidar a Mark Twain en aquesta llista. No anomenen a Jules Verne, no anomenen a l'Enid Blyton i els seus encantadors "Set Secrets" i "Els Cinc".

On és "El Petit Príncep" d'Antoine de Saint-Exupéry?. La primera vegada que el vaig llegir era molt petita, m'agradaven els dibuixos però no em va arribar a l'ànima. Va ser en una relectura d'adolescent quant em va meravellar.

I un crim.... A una bona llista de literatura infantil i juvenil no hi pot faltar Michael Ende, amb "Jim Botó i Lluc el maquinista", "Momo" i "La Història Interminable".

Ja entrada a l'edat adulta va caure a les meves mans una trilogia juvenil de l'Isabel Allende "El reino del Dragon de oro". Beatrix Potter, Astrid Lindgren, Louisa May Alcott...

Segur que oblido algun autor, fa més de 20 anys que ja no llegeixo aquest tipus de literatura, per mi la més important, la que ens enganxa i ens fa fer lectors.

Dels de casa, encara recordo "El Zoo d'en Pitus", de Sebastià Sorribes, amb tota una colla de nois que construïen un zoo per ajudar a un amic malalt, en Pitus, i mobilitzen a tot el barri i a mitja ciutat. "Viatge al país dels Lacets", "En Peret de Barcelona i la Mercé de Collpelat"...

Del genial i prolífic Joaquim Carbó no pot faltar "La Casa sota la sorra" amb en Pere Vidal, o "La Colla dels deu" o "En Felip Marlot".

I "Un dia serà demà" d'Anna Vilar, un món ideal sense diners, però farcit de necessitats inútils.

Ara, amb els fills, torno a reviure els contes, els Grimm, Andersen i, en poc temps, ja tornaré a estar envoltada de literatura infantil i juvenil. Ja comencen a envair les prestatgeries els Geronimos, Les Junie B Johnes, els Harry Potters i els Bernats Barroers.

S'ha d'escollir molt bé allò que donem a llegir als nostres fills, els hi ha d'agradar, els ha de fascinar i els ha de fer oblidar tot allò que tenen al voltant. Ja m'agradaria que llegissin tot allò que jo vaig llegir... Almenys "El Zoo d'en Pitus"... Però els hi toca el que els hi toca, altres autors, altres aventures. Ells aniran omplint prestatgeries al seu gust i d'això es tracta de que les omplin.

Segur que cadascú de vosaltres té un títol al cor, segur que hi ha més absents en aquesta llista, fer un apunt de tot plegat és la meva manera d'homenatjar a aquests autors que em van entretenir durant les llargues tardes de la meva infantesa.

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

eulalia

M'has fet viatjar en el

Enviat per eulalia el Ds, 20/08/2011 - 17:35

M'has fet viatjar en el temps!! Jo he compartit les mateixes lectures que tu!

També m'ho passava pipa amb en Kasperle i les seves aventures, els Hollister, i tota la col.lecció de la Galera i la Xarxa.

Recordo també " Vacaciones en Suecia", " Zapatos de fuego y Sandalias de viento", i Pummuky i les seves entremeliadures.

Gràcies!

joancmartin

Els 101 llibres

Enviat per joancmartin el Ds, 20/08/2011 - 18:37

Interessant estudi.

M'ha donat per preguntar-me quins serien els llibres bàsics per llegir una persona al llarg de la seva vida. He traspassat la pregunta al Sr. Google i m'ha contestat AIXÒ entre d'altres...

Crec que començarè a posar-me fites i a "tatxar" alguns.

El meu granet.

fani

M'oblidava d'en Gianni Rodari

Enviat per fani el Dll, 22/08/2011 - 23:07

M'oblidava d'en Gianni Rodari