Plantes sense flor, fòssils vivents... Sexe humit.

Molt sovint quan pensem en la prehistòria, ens ve al cap imatges de dinosaures i d'altres monstres. A pocs els ve la imatge d'alguna planta comuna i actual. Doncs molt aprop tenim plantes que es van originar molt abans que els cinematogràfics dinosaures...aquests és el cas de les falgueres

Les falgueres es varen originar al principi del període Carbonífer, és a dir fa uns 360 milions d'anys (els primers dinosaures van apareixer fa uns 230 milions d'anys).Algunes espècies eren arbòries (fins 30 m d'alçada), i varen formar boscos que són l'origen del carbó que des del segle XIX cremem amb adicció. Les actuals són més modestes i les més grans assoleixen uns 5 metres a les selves tropicals. A casa nostre són de dimensions més modestes, la mes gran assoleix 120 centímetres (la falguera femella Athyrium filix-femina).

Les falgueres no tenen flors, pel que per unir els seus gàmetes han d'engeniar-se-les sense l'ajuda dels vent ni la dels insectes. Com ho fan? doncs amb un cicle reproductiu força complicat. Al revers de la fronda (és com els botànics diuen a les fulles de la falguera) hi apareixen unes estructures anomenades sorus que són agrupacions d'esporangis, que produeixen espores (aquestes és produeixen asexualment, sense creuement e gàmetes). En germinar aquestes espores microscòpiques produeixen un gametòfit de pocs milímetres i és aquests el que produeix els gametes. Ara aquests neden i per trobar-se el masculí amb el femení necessiten aigua, això és el que limita la fase sexual de les falgueres, pel que no poden crèixer en llocs secs. Les falgueres estan obligades a crèixer en llocs ombrívols i humits. Un cop units els gàmetes es formara una nova falguera que produirà sorus, i etc, etc, etc...

És comuna casa nostre l'Herba pigotera (Polypodium vulgare), la podem trobar en qualsevol marge de rial i fins i tot a teulades en mig del poble. És una planta d'uns 50 centímetres, i hi ha una llegenda sobre ella. Es diu que si anem a la nit de Sant Joan a recollir herba pigotera, i l'agafem, i tornem a casa caminant d'esquenes, els sorus es transformaran en or... jo no ho he comprovat, ara a veure qui s'anima?

També és molt comuna als llocs ombrívols la falzia negre (Asplenium adiantum-nigrum) petita i la reconeixereu per la tija negre.

Afegeix un comentari nou