Àlex Acero (VIA-RCat-SI), regidor de govern (amb CiU i PP)

Una de les coses que crec que va quedar prou clara al Ple de dimecres és que l'Àlex Acero és regidor de govern. Des de l'arrencada del mandat a tots plegats ens ha semblat com a mínim curiosa i poc habitual la fórmula aquesta de ser regidor d'oposició amb responsabilitats de govern, però com que és legal i legítim voler ajudar un alcalde d'aquesta manera, personalment poca cosa hi tinc a dir a banda de desitjar-li sort i èxits.

No deixa de ser curiós, això sí, que aquells que t'han retret haver governat amb el PSC tant al municipi com a la Generalitat no tinguin cap inconvenient ara a participar en un govern amb CiU i PP. Per això, amb la curiositat de voler saber com veu aquesta decisió la gent de l'entorn sobiranista i la població en general, aquesta tarda he demanat, a través d'una piulada a Twitter: "Com veieu que un regidor de Solidaritat governi amb CiU i PP a Arenys de Mar? És un error del partit? És normal?" Entre les respostes rebudes n'hi havia una de David Olmedo Hubach, secretari de Comunicació de SI a Girona (perfil de twitter), que em deia: "Cap regidor de SI governa amb PP-CIU ni a Arenys ni a Catalunya; abans de dir res informa't millor,gràcies; si dubtes t'ho explico" (piulada)

Sorprès davant d'aquesta afirmació i del to de la reacció, he agraït que el secretari de comunicació m'informés, ja que se m'oferia. I m'ho ha explicat molt amablement: "SI, dins el Bloc Municipal, i en veure el desgavell d'Arenys, va agafar una regidoria des de l'oposició, fórmula estranya però legal" (piulada). Aleshores he pensat que potser el Sr. Olmedo no sabia que l'Àlex no porta només "una" regidoria. Tal com s'explica en aquesta notícia publicada al web de Ràdio Arenys el 23 de juny, les regidories assumides eren Inserció Laboral i Comerç. Això rai, però. Com se sol dir no ve d'un pam i una o dues regidories tampoc no han de ser motiu de discussió.

Amb tot, m'he volgut assegurar que realment estava al corrent del tema, vist el to del seu primer comentari i la seguretat amb què deia que jo m'havia d'informar. Li he explicat que recentment ha afegit a la Promoció Econòmica que ja portava les regidories de Noves Tecnologies i Gent Gran i que, a més, ha estat nomenat sisè tinent d'alcalde, nomenament que precisament va recollir el ple de dimecres. Davant d'això, s'ha limitat a dir-me: "que jo sàpiga SI no ha investit l'alcalde d'Unió sinó el PP; nosaltres només hem participat amb la regidoria esmentada" (piulada).

La referència a la investidura potser era innecessària perquè respecte d'això no hi ha confusió (nota al web de l'Ajuntament), però sí que m'ha semblat clar que no estava al corrent de les darreres novetats esmentades. Tal com deia ell poc després, "tu ets al poble i estàs més al dia que un de Girona, de totes [maneres] parlo amb els d'Arenys..." (piulada). Res a dir, doncs, més enllà de la sorpresa inicial amb què un secretari de comunicació del partit em demanava que m'informés. Si tot queda en una simple patinada que es pot resoldre amb una trucada, rai!

El problema és que ell insistia que no hi havia pacte amb CiU i PP. I, encara que no sigui pacte d'investidura, crec que és evident que un no pot ser regidor ni tinent d'alcalde sense pactar-ho amb l'alcalde i amb el consentiment de l'equip de govern. Olmedo deia: "M'ha molestat que ens pintessis com a pacte amb PP-CIU quan saps que no és així, sonava malament i podia dur confusions" (piulada). S'entén. Crec que tots ho entenem. Molesta molt i fa de mal pair veure un regidor que representa el teu partit formant part d'un govern que ni tu a títol pesonal ni el teu partit no podeu acceptar.

Tot plegat m'ha fet pensar si és que potser Acero no té el vistiplau de Solidaritat per formar part del govern d'Arenys de Mar. I en tot cas, posat que el tingués, si realment això no pot crear rebuig entre la militància. Sembla que l'arrel del problema poden ser les noves responsabilitats assumides. Amb un parell de regidories encara es pot defensar allò de ser i no ser al govern, però quan un duplica responsabilitats, cobra per assistir a les juntes de govern i és sisè tinent d'alcalde, això que és regidor d'oposició ja no és gota defensable. A l'esmentada notícia de Ràdio Arenys del mes de juny podem llegir: "Ser regidor a l’oposició implica que Acero tindrà sou d’oposició, no podrà participar de les juntes de govern, no podrà tenir cap tinença d’alcaldia i haurà de consensuar qualsevol tema que es porti a aprovació amb l’equip de govern. El que sí podrà fer serà control de govern amb precs i preguntes." Sembla, doncs, que algunes coses han canviat respecte de l'acord inicial i no estic segur que aquests canvis siguin coneguts i acceptats per part de qui els ha de conèixer i acceptar.

La resposta d'Olmedo m'ha tranquil·litzat força: "si des de SI veiem quelcom reprobable serem els primers en dir-ho, no en va treballem amb transparència i regeneració democràtica" (piulada). Espero que no, que no hi trobin res reprovable, res que pugui afectar la continuïtat d'Acero al govern ja en minoria de CiU-PP-Bloc, perquè, ara que el curs polític municipal ha començat a caminar després del període estival, una crisi de govern seria ben inoportuna.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Ni pacte, ni programa

Enviat per @oriolferran el Dv, 28/10/2011 - 12:37

Xavier,
tant a les referències que apuntes es confirma que no hi ha pacte de CiU amb BLOC-SI, ni amb el PP. O sigui que no han establert una acors bàsics per fer el que fan, ni l'esforç de redactar un document que estableixi els mínim o els màxims objectius que volen portar a terme.

No hi ha pacte, ni programa de govern que estableixi les seves línies de treball. L'Alcalde Fors i el regidor Barris, ho van deixar-ho ben clar, a Ple passat; "el programa de govern és el programa electoral de CiU". I el PP i BLOC-SI, van callar i es van empassar les paraules (si és que en tenien alguna a dir...)

El més greu ja no és el poc respecte entre els socis de govern, sinó el despreci cap a la ciutadania. Mentre ens omplim d'afirmacions sobre "transparència i regeneració democràtica" no som capaços de fer un mínim document que estableixi quins són aquests compromisos i fer-lo públic com a garantia d'aquest compromís...

Ho sento, aquest govern municipal no em transmet cap credibilitat, i la seva manera de fer no hi ajuda.