Crisi de govern entre gols, tions i maratons

Diumenge. Dos quarts de dotze del migdia. La gent d'Arenys està repartida entre els qui estan pendents del Barça, els qui fan cua amb la canalla per arribar fins al tió i els qui participen dels actes de la Marató de TV3. Enric Sierra enceta un altre Dominical a Ràdio Arenys i en l'avanç de continguts parla d'una possible crisi de govern. Sembla que el desencadenant d'aquesta possible crisi és el PP, que podria abandonar el govern arran de desavinences en la gestió del conflicte amb la Policia Local.

El matí va avançant entre gols, tions i maratons i Sierra fa intervenir telefònicament el regidor Àlex Acero, amb qui parla tant de les negociacions amb BonPreu i Mercadona com d'aquest conflicte amb la Policia Local. Sierra li demana si creu que es trencarà el govern i Acero respon: "El govern no crec que es trenqui". Acero explica que qui té la facultat d'assignar o retirar regidories és l'alcalde i que una altra cosa són els pactes entre partits. I aprofita per deixar clar que el Bloc Municipal no ha signat cap pacte perquè ell pugui ser regidor, sinó que, pel que sembla, ha estat una decisió unilateral de l'alcalde. Hem de pensar, això sí, que la decisió tenia el consentiment del regidor afectat. Per les paraules d'Acero es podria arribar a pensar que això de pactar les regidories i les composicions de govern és una qüestió secundària. És la seva visió, sens dubte condicionada per la dificultat d'haver d'explicar a la militància de Reagrupament, Solidaritat i VIA el fet d'estar (o d'haver estat, si es confirma la crisi) governant amb el PP. D'això, però, ja en vaig parlar en un apunt del 28 d'octubre i en un altre del 21 de novembre i per tant no hi tornaré. Alerta, però, perquè els pactes de govern es signen precisament per deixar clares les condicions d'una aliança conjuntural i perquè no s'hagi d'improvisar. Després no ens queixem si ens quedem amb un pam de nas. Ell ens ho dóna i ell ens ho pren, que diu el resignat cristià.

En definitiva, Acero pensa que el fet que entrin i surtin persones del govern no vol dir que hi hagi un trencament ni un mal funcionament del govern. Personalment no hi estic gens d'acord. Des del meu punt de vista, si bé les atribucions de l'alcalde són les que diu Acero, no som pas davant d'un règim absolutista en què l'alcalde és la figura central al voltant de la qual giren, com papallonetes, persones que avui hi són i demà poden deixar de ser-hi com si res, sinó que parlem d'equips de persones amb uns objectius mínims comuns pactats per a un mandat. Qualsevol canvi en aquest equip que hauria d'estar ben cohesionat si vol ser efectiu i funcionar bé és, certament, una crisi. I si el PP abandona el govern hi haurà una crisi de govern per molt que algú pretengui minimitzar-ho a còpia d'evitar la paraula.

També és curiós que, com explica Sierra, l'alcalde Fors hagi preferit no fer declaracions a propòsit d'aquest comunicat que, per cert, en el moment de redactar aquest apunt encara no veig penjat al web municipal. Ell no en fa, de declaracions, fins que no hagi passat una reunió que sembla que hi ha prevista per dimarts. Tanmateix, el regidor Acero sí que fa declaracions. I el regidor Quim Barris també. M'ho sembla a mi només o tot plegat no lliga gaire?

Caldrà esperar a veure com evoluciona aquesta possible crisi. Si l'SMS que Sierra diu que ha rebut de Roman Pascual en què li assegurava que el PP no trenca el pacte de govern pren caràcter oficial, veurem com s'acaba de reconduir la situació. Si, per contra, la crisi es produeix, Pascual, número 3 a les llistes, haurà quedat desautoritzat, però aquest no serà pas el problema més greu per als arenyencs.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Teresa

Un aclariment

Enviat per Teresa el Dll, 19/12/2011 - 13:03

Benvolgut Xavier,
Un petit aclariment: en Roman Pascual que pressumptament va enviar un SMS al conductor del Dominical Enric Sierra, no és el regidor de CiU al govern, sinó que es tracta del seu pare, president de l'agrupació local del PP a Arenys de Mar.