En memòria de @canparfil

Asseguts al mig de la Riera, gaudint d'una ullada de sol que ha aconseguit guanyar-li la partida a la boira, ens assabentem que l'Alcalde Fors ha denunciat, per suplantació d'identitat i delicte informàtic, a @canparfil -un perfil de Twitter, creat 48 hores abans-. La notícia ja és al web de Ràdio Arenys, i una darrera piulada de @canparfil, amb transfons agònic, demana disculpes i s'acomiada.

@canparfil havia fet una cinquantena de piulades assumit la personalitat d'Estanis Fors i ironitzat sobre actuacions de l'Alcalde i alguns temes d'actualitat municipal. En el seu perfil s'hi llegia la frase "el meu somni sempre ha estat governar Arenys" i la seva principal activitat s'havia centrat en parlar amb els seus primers seguidors (followers).

"Aquest alcalde", com escolto que es refereix a ell mateix l'Alcalde d'Arenys, està molt ofès, segons remarca la ràdio, i ha anunciat que "en el moment què sàpiga qui n’és el responsable ho farà públic. No obstant, tot i no desvetlla cap nom, ha deixat entreveure que s’imagina qui pot estar al darrera d’aquest Twitter". En entorns més propers, "aquest alcalde" ja ha parlat de llistes de gent i ha assenyalat amb el dit a algú de falta de respecte a la Institució.

Encara que l'Alcalde consideri que @canparfil s'expressava de manera molt semblant a "aquest alcalde" estic convençut que ningú que va conversar-hi va fer-ho pensant que ho feia amb l'Alcalde d'Arenys. I, encara que hi hagués referències a la seva identitat, tots els qui són usuaris de Twitter teniem al cap la referència d'altres casos d'identitats parodiades com @Mas_Enfurecido (3.418fw), @Tiet_Felip (3.056fw) o @HerreraJoanet (366fw) - que no sigui dit que només tiro cap a CiU-.

A Espanya també hi ha ciberparòdies destacades i amb gran seguiment com @EspeonzaAguirre (241.425fw), que diuen que ha estat utilitzat en el seu favor per la pròpia política madrilenya, i a la Casa Real , @Infanta_Leonor (49.644fw) o @LetiThePrincess (26.551fw). Tots aquests noms són molt més explícits que el de @canparfil que, potser perquè em faltava un segon cafè, quan van dir-me que existia vaig haver de preguntar que volia dir.

Respecte la notícia de Ràdio Arenys, sí que vull diferenciar aquest cas respecte a la identitat falsa de l'alcalde Miquel Rubirola que va aparèixer al Facebook, i que pel propi mecanisme d'aquesta xarxa social i com s'havia creat el perfil, sí que va confondre a molts dels qui van rebre o acceptar a seva amistat. Amb tots aquests arguments no vull excusar a ningú, ni menys jutjar al nostre alcalde per la seva actuació perquè està en tot el seu dret, sobretot, si s'ha sentit ferit i ofès.

Sento la veu de l'Estanis que em diu, i tu que hauries fet? (bé, sento una segona veu més llunyana, però no l'entenc...). Doncs, no hauria anat als Mossos i a la Ràdio al mateix temps. I si que faria que algú comenci a explicar-me com funcionen les coses a la xarxa i, potser, també podria demanar una assessoria en temes de comunicació digital. El tancament de @canparfil no hauria ni tingut transcendència si l'hagués intentat fer amb discreció. D'altra banda ha perdut l'oportunitat de tenir un sensor per saber com el veuen i que pensen alguns dels seus convilatans, amb qui tenia l'oportunitat de dialogar, de la manera que alguns ja havíem començat a fer.

Mentre segueixo intentant recarregar el meu Twitter, per veure si retrobo les piulades de @canparfil, un colom, fa estona que no para de voltar pel nostre entorn. Ara s'acosta, ara s'allunya. Amb aquest posat despistat i amb aquest recel i desconfiança propi dels coloms acabo no sabent si ha vingut a fer-me companyia i reconfortar-me o és un enviat teledirigit que m'espia i em vol mal.
Mentre remiro el perfil del colom el Twitter em descarrega tot un allau de piulades que no llegiré. Tanco el mòbil, i tanco els ulls buscant la reconfortant escalfor del sol al mig de la Riera.

Pau i bits!

Un parell d'apunts que he trobat i que he llegit:
- Las parodias de los famosos en Twitter
- Esperanza Aguirre, superada por su imitadora

Afegeix un comentari nou