La Tordera brolla de vida

La desembocadura de la Tordera bull de vida entre el març i el juny. A principis de març hi comencen a arribar els primers ocells migradors (corriols petits i camanegres, batallaires, territs, etc), que hi sojornen de camí cap al centre i nord d'Europa (tundra russa i escandinava, taigà russa i escandinava, llacs del cor d'Europa, etc) o, per passar l'estiu amb tots nosaltres (orenetes, abellerols, etc). Aquestes espècies que tot just arriben ara s'afegeixen a les que passen l'hivern amb nosaltres (bernats pescaires, ànecs grisets i cullerots, fotges, etc) o a les que hi romanen tot l'any (ànecs collverds, les polles d'aigua, etc).

Cada cop s'afegeixen noves espècies a les ja observades a la desembocadura del riu. Totes elles de camí cap als seus territoris on faran el festeig, l'aparellament, la incubació i l'alimentació dels pollets fins que puguin anar lliurement a la seva.

Entre les novetats de la setmana destacaria les espècies que detallo a continuació:

1. Bec d'alena (ocell bellíssim, de pas al Maresme, cria al Delta de l'Ebre i hiverna en pocs punts del país, però)

2. Ànec xarrasclet (un dels ànecs més bonics que s'observen al nostre país, anomenat "roncaire" a l'Empordà, de pas a la comarca camí del centre i nord d'Europa, cria al Delta de l'Ebre i, a vegades, als Aiguamolls de l'Empordà)

3. Xivita (ocell limícola que cria a la taigà escandinava, bàltica i russa, aprofitant nius de tords, de pas al Maresme

4. Gamba roja pintada (ocell limícola, diferent de la gamba roja ja observada abans, fa niu a pantans de la tundra escandinava i russa -Sibèria-, de pas al Maresme)

5. Valona (ocell limícola que cria en torberes i pantans de molt al nord d'Europa, de pas al Maresme)

6. Cuereta groga (anomenada també "cuscueta" o "pasqüeta", ocell esvelt, bellíssim, de tons groguencs i verdosos i cua llarga, cria a la Tordera però la majoria que s'observen hi són de pas, camí d'Alemanya, Suècia i Dinamarca)

Tan sols alguns exemples del reguitzell d'aus observades en un espai minúscul però curull de vida.

Sens cap mena de dubte la desembocadura de la Tordera és la millor escola del país per aprendre a diferenciar espècies d'aus aquàtiques/zones humides: de març a principis de juny es poden observar bona part del conjunt de les espècies d'Europa en un "pam" de terreny! La majoria d'elles faran cap a la tundra àrtica, bé escandinava, bé russa. D'altres s'aturaran al cor d'Europa i unes poques passaran l'estiu al Maresme.

Malgrat l'excelsa diversitat ornítica, aquest espai natural no fou protegit per la legislació catalana (Llei d'Espais Naturals i Xarxa PEIN derivada) però, mercès a les directives europees (Directiva Hàbitats i Directiva Aus) ara forma part de la Xarxa Natura 2000 en forma de LIC (Lloc d'Interès -biològic- Comunitari).

Al límit del Maresme i de la Selva hi tenim aquesta joia natural que llueix de març a juny. És l'únic recer que tenen les aus aquàtiques entre el Delta del Llobregat i els Aiguamolls de l'Empordà.

Difondre-la i valorar-la en la justa mesura és un paper que ens pertoca a tots els que podem influir, d'una manera o una altra, en persones de caire divers.

Afegeix un comentari nou