Cops de timó i falta de visió estratègica

Ahir, a proposta de la regidoria de Comerç i Promoció Econòmica, el consistori, a excepció d'ERC, va donar suport o permetre l'aprovació de canvis en l'ordenança de regulació d'usos comercials en planta baixa creada en l'anterior mandat (2008) per defensar el comerç en els principals eixos comercials de la vila.

Sens dubte un mala notícia que demostra la falta de visió estratègica dels nostres regidors, i que posa novament el comerç d'aparador, el de proximitat, en una situació de fragilitat així com també es dinamita els fonaments per preservar els eixos comercials de la vila.

La regulació dels usos comercials en planta baixa responia a una voluntat (majoritària) d'apostar per unes zones de comerç real a la vila, que estava perdent la batalla davant les activitats d'intermediació financera, bancària, immobiliària i asseguradora, principalment. L'objectiu d'evitar que proliferessin aquestes activitats “fredes”, sense aparador, era amb visió de llarg termini, i amb la voluntat de fixar unes bases que permetessin gradualment el retorn del comerç viu a la vila. No era anar contra bancs, caixes i immobiliàries, per posar alguns exemples, però sí impedir que la seva densitat continués creixent.

Ahir un dels arguments al·ludits per donar suport a "la desregulació" era que ja no estàvem en bonança econòmica. Poca memòria. A finals del 2008, quan va entrar en vigor l'ordenança, tampoc, malgrat el que afirmava Rodríguez Zapatero aleshores. De totes maneres, tant se val, perquè una decisió estratègica, pensada a llarg termini, no es pren com a resposta a la situació del moment sinó amb la voluntat de començar a transformar el present per tal d'apropar-nos a l'objectiu perseguit.

Un altre error de càlcul ahir fou apuntar els locals buits com un problema d'absència de demanda, quan l'obstacle per la reimplantació o supervivència dels comerços no ha estat mai la demanda (absència en aquest cas) sinó el preu de l'oferta.

Es parla de consultoris mèdics, de clíniques dentals i d'altres activitats que volen obrir. Bones notícies, sens dubte. Però cal que facilitem que aquestes activitats empresarials ocupin locals comercials en planta baixa que necessita el comerç local? Per aquestes empreses la seva ubicació no és tan determinant com ho és per un establiment comercial. Si a aquests els està costant obrir i mantenir-se, degut a l'adversitat del moment, la solució no és dir “com que un emprenedor/a comercial no se'n surt, tornem-hi a posar bancs, clíniques o asseguradores”.

Un emprenedor no-comercial no necessita estar en un local comercial del Rial de Sa Clavella o carrer Ample. Allà hi ha d'haver establiments comercials.

Sóc dels qui penso que és preferible un local comercial buit un temps, que obligarà el propietari a rebaixar el preu del m2, i esperant que algú ho torni a intentar, que no pas que vingui un establiment sense aparador i s'hi instal·li permanentment.

Amb aquests cops de timó i amb aquesta falta de visió estratègica mai no tindrem els eixos comercials que envegem d'altres viles de la nostra àrea d'influència i que sovint les posem com exemple. L'exemple que aquí no donem.

PD: Decebut especialment amb ICV, que ahir van aprovar que un banc pugui ocupar un baix comercial en competència (de preu) amb un comerç de proximitat.

Afegeix un comentari nou