CiU demana al govern de l'Estat que aprovi un decret llei per pal·liar els danys ocasionats pels incendis a l'Alt Empordà

Xuclà, Surroca i Pàramo sol·liciten una sèrie d'ajudes fiscals pels afectats i un pla de suport al sector turístic de la zona

El Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats ha registrat aquesta tarda una Proposició no de Llei en la que demana al govern de l'estat que aprovi un decret llei per pal·liar els danys ocasionats per l'incendi que va iniciar-se diumenge a la comarca de l'Alt Empordà, amb un primer balanç de 4 persones mortes, més de 20 ferits i l'afectació d'una superfície de 14.000 hectàrees.

Els diputats de CiU per Girona, Jordi Xuclà, Montserrat Surroca i Carles Pàramo, volen que el Consell de Ministres doni llum verda a una serie de mesures fiscals per compensar als afectats i accelerar el procés de recuperació del territori i de les activitats econòmiques que allà es desenvolupen.

A més de les subvencions que estableix la llei per atendre a les necessitats derivades de situacions de naturalesa catastròfica, els parlamentaris de CiU creuen que s'hauria d'aprovar un programa d'ajudes al sector turístic, gestionat per la Generalitat de Catalunya, amb una doble intenció: afavorir una ràpida recuperació del sector i millorar la imatge turística de l'Alt Empordà i de la Costa Brava als mitjans de comunicació internacionals.

Podeu llegir la Proposició no de Llei registrada pel Grup Parlamentari Català (CiU) al següent enllaç.

4 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@icvarenys

ICV-EUIA demana la compareixença dels consellers d’Interior i d’

Enviat per @icvarenys el Dv, 27/07/2012 - 16:36

El portaveu d’ICV-EUiA en la comissió d’Interior, Jaume Bosch, ha entrat a registre avui la petició de compareixença del conseller d’Interior, Felip Puig, i del conseller d’Agricultura, Josep Mª Pelegrí, per a què informin del foc que es va provocar el passat diumenge 22 de juliol a l’Alt Empordà, a la Jonquera, i també pel que es va originar a Portbou mentre es desviava el trànsit cap a França per la N-260.

Bosch ha destacat que el seu grup parlamentari “ha esperat que l’incendi estigui pràcticament controlat a entrar la sol·licitud de compareixença”. De fet ahir, durant el ple del Parlament, el mateix diputat d’ICV-EUiA ja li va comunicar al conseller la intenció del seu grup de demanar-li la compareixença i aquest ha demanat de comparèixer de mutu propi. Finalment la comissió d’interior es celebrarà el pròxim 30 d’agost a les 16 hores.

D’aquesta manera, el portaveu d’ICV-EUiA en la comissió d’Interior ha recordat que, “a diferència del que va fer CIU des de l’oposició durant l’incendi d’Horta de Sant Joan, l’any 2009, ICV-EUIA no ha emès ni una sola crítica mentre els bombers i la resta de personal estaven lluitant contra les flames i que el president del grup parlamentari Joan Herrera va visitar el comandament avançat de Figueres el dilluns per traslladar el seu suport als bombers, sense realitzar cap declaració pública”.

“Ara cal analitzar el desastre que ha tingut lloc a l’Empordà, en el marc d’una política de reducció de recursos destinats a la prevenció i extinció d’incendis, sobre la que tant els grups de l’oposició com els sindicats de bombers i d’agents rurals varen advertir que podia tenir conseqüències tràgiques, com així ha estat”, ha dit Bosch que també ha recordat que en el que portem d’any “es poden haver superat les vint mil hectàrees forestals cremades, ja que abans d’aquests incendis la xifra voltava les set mil hectàrees”.

Bosch plantejarà aquestes qüestions al Conseller d’Interior i li exigirà mesures urgents davant el que queda de campanya d’estiu així com ajuts a les persones i municipis afectats, raó per la qual considera “imprescindible” la compareixença de la Vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega.
Pel que fa a la compareixença del conseller d’Agricultura, Bosch pretén que exposi “la seva política forestal i les previsions de futur per a les zones cremades”.

http://www.iniciativa.cat/icv/news/41026

esperanceta

ei...

Enviat per esperanceta el Dv, 27/07/2012 - 16:55

ei... però aquest cop no teníem el conseller "fent turisme" com amb la nevada ni amagant dades o inventant-les com a Horta de St. Joan.

On, per cert... abans de l’estiu de 2009 ja es preveia a Catalunya un elevat risc d’incendi, com a conseqüència de les ventades de l’hivern anterior (TEMPORAL DE VENT), que havien tombat nombrosos arbres, i d’una primavera amb una pluviometria mitjana que havia permès que el sotabosc creixés considerablement a bona part del país.En arribar el juliol, es va constatar que les mesures preventives no eren suficients per contrarestar un risc d’incendi tan elevat. Així, el 17 de juliol, va començar un foc a la comarca de l’Urgell, que durant dos dies va cremar en aquesta comarca, la Noguera i la Segarra, i va provocar una víctima mortal; i al qual van seguir els del dia 21 d'Horta de St.Joan. On Quatre dels sis bombers van morir i els altres dos van resultar greument ferits, un dels quals va morir al cap de pocs dies a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

... ah!, si, en Boada i en Carbó van acabar defensant la “nota positiva” que l’incendi no havia comportat cap catàstrofe ambiental.

.... ai Senyor...! Poca memòria.... com diria en Forges: País!

@icvarenys

Fas pudor de socarrim!

Enviat per @icvarenys el Dv, 27/07/2012 - 18:09

ei, simpàtic/a, t'has quedat/da descansat/da,
gràcies per recordar-nos els tràgics fets d'Horta. Els tenim ben presents a la memòria. I també la nevada...

Esperanceta,
amb tots els respectes per la Trinquis, ja fa uns dies que, clarament, aprofitant el teu anonimat estàs fent el corcó i fent afirmacions que tindrien molt més valor i serien més considerades si actuessis amb noms i cognoms, com fa la majoria de gent que publica en aquest espai, és coneguin o no.

Salut!

esperanceta

Al final

Enviat per esperanceta el Ds, 28/07/2012 - 08:37

Ei cosineta, al final es van acabar fent actuacions per a reconstruir-ho tot, no?

"A final d’agost l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va començar uns treballs de neteja del riu Canaletes i els torrents que hi conflueixen. Aquests treballs havien de durar tres mesos i consistien en la retirada dels arbres cremats i la creació de barreres vegetals, per reduir el risc que una pujada del nivell del riu provoqués una inundació i l’erosió dels terrenys calcinats, respectivament. Segons l’ACA, l’actuació, que costaria 80.000 €, preservaria la vegetació amb capacitat de rebrotar i ajudaria a preservar els espais fluvials. A més, el DIRIP reconstruiria una bassa privada que havia estat molt utilitzada per l’extinció del foc, i el DAR donaria ajuts als propietaris dels conreus cremats. Entre aquestes i altres actuacions, la Generalitat invertiria fins a 5 MEUR en la restauració de la zona cremada."