ARENYS INNOVA: Un projecte per dinamitzar el comerç i les empreses locals

Aquest vespre he assistit a l’acte de presentació d’aquest projecte promogut per la Unió de Botiguers i Comerciants d’Arenys de Mar.

Pel que he pogut escoltar dels tertulians, Arenys Innova és un projecte que també s’aplica d’una forma similar a altres poblacions amb bon resultat. És un servei que intenta provocar inquietuds per innovar els negocis a través d’accions que dinamitzen el comerç i les empreses locals.

Utilitzant l’experiència d’executius i directius d’empreses, aquest servei ajuda i assessora a qui ho demana a partir de la seva experiència, a gestionar la pròpia empresa, entenent com a empresa qualsevol negoci, ja sigui comercial, de serveis, etc. Evidentment, en un inici de manera gratuïta i posteriorment a través de professionals que sí que cobren.

A partir del que he anat escoltant he entès que es comentava allò que sempre he pensat; que innovar vol dir millorar coses a partir de buscar la millora continuada d’allò que tenim en marxa. És a dir, que per molt que pensem que una cosa ja funciona sempre pot millorar el seu rendiment, i això anul•la possibles estancaments que podem arribar a percebre quan és massa tard.

Les innovacions venen més per la gent que ja té alguna cosa en marxa que no pas pels que arriben de nou. Potser per això manquen des de la meva opinió, innovacions en tots els camps de qualsevol cosa. Cal que comencem a connectar xarxes agrupacionals per tal d’intentar una millora continuada de tots els procediments de cada cosa per tal d’innovar-la; perfeccionar-la.

S’ha parlat del teletreball. Aquest és un tema del qual cada cop en parlarem més, sobretot a Catalunya, degut malauradament, des de el meu punt de vista a la centralització de les centrals de les empreses a Madrid o a altres empreses europees.

Des de Catalunya hem de començar a assumir aquesta realitat i, a part de batallar-la, potenciar el teletreball com a eina important per a mantenir quota laboral i guanya qualitat de vida personal, al no tenir que desplaçar-nos fora de la nostra població per anar a treballar.

Hi ha una cosa que m’ha agradat molt, i és el mapa comercial que Arenys Innova està posant en marxa, a on podrem consultar i arribar a tenir informació dels comerços i les empreses que tenim a la nostra població a través d’internet fins al nostre ordinador, la nostra PDA i fins hi tot el mòbil.

Algú, en el torn de preguntes, ha comentat si aquest mapa incorporaria també associacions, entitats, etc. Jo crec que aquest sistema de mapa s’ha d’aplicar en tots els camps; ja siguin associatius, empresarials, comercials, culturals, rutes, etc., per mitjà de la web municipal i a fora d’aquest projecte que penso que és purament d’àmbit comercial i empresarial, encara que no hem de deixar de banda que una associació, encara que pugui ser sense ànim de lucre, també pot gestionar-se a través d’un sistema organitzatiu comercial i per tant, perquè no es pugui assessorar per mitjà d’Arenys Innova.

Hi ha hagut una cosa que m’ha agradat del que han dit els tertulians: “Un projecte comença per una IDEA, aquesta idea cal discutir-la i VALIDAR-LA, posteriorment cal redactar un PLA DE VIABILITAT, cal IMPLANTAR aquesta idea per mitjà del pla de viabilitat per CONSOLIDAR-LO. I finalment, si tot va bé, EXPANDIR-LO”. I això és aplicable a qualsevol camp que ens hi vulguem posar.

Finalment una vegada finalitzat l’acte, comentant amb alguns assistents que tenen comerços a la nostra vila em deien que un greu problema que tenen per tal de potenciar el seu negoci és l’aparcament de la zona blava de la riera.

Ja he comentat en nombroses ocasions que és indispensable aconseguir per part de l’Ajuntament, que el concessionari que explota la zona blava permeti als establiments comercials, empreses, restaurants, etc, que en funció del negoci i a partir de la despesa que qualsevol client pugui fer en el seu comerç, puguin tenir bonificacions, o fins hi tot gratuïtat d’aparcament durant un període de temps suficient, per tal de poder gaudir de l’Arenys Centre Comercial.
D’aquesta manera es podrà dir que l’Ajuntament potencia el comerç local en contra de les grans superfícies com la que tenim, per posar un exemple al Mataró Parc.

I per altra banda, és molt important fer campanyes conjuntes de tot el comerç local i Ajuntament fent proves de peatonalitzar periòdicament i en dies de campanyes comercials facilitant gratuïtat d’aparcament a zones que actualment hem de pagar (els que no tenim el cotxe sensat a Arenys) fins a les 11 de la nit, i perquè no, fer que l’Ajuntament es posi una mica més ferm amb Ports de la Generalitat; propietari de l’aparcament de la primera platja, per tal de fer-lo gratuït, però rotacional, a través de discs de temps d’estacionament.

Enhorabona per la idea que va tenir l’Àlex Acero; director del projecte, i pel suport incondicional de la UBICA. De ben segur que tindran adhesions i suport. Perquè sense adhesions i suport, el projecte no podrà avançar. I si no avança, ara per ara, l’Ajuntament poc farà. I menys aquest Ajuntament, que no ha estat capaç en tota una legislatura de potenciar una cosa com aquesta i ha hagut d’estar la ciutadania qui s’ha hagut d’arremangar de la ma de la UBICA.

Afegeix un comentari nou