Ens mantindrem fidels #AnyEspriu

Aquesta setmana s'ha presentat com se celebrarà l'Any Espriu. Un homenatge continuat,  durant tot l'any 2013, al poeta i escriptor Salvador Espriu. El 10 de juliol d'enguany farà 100 anys del seu naixement.

 

"Ens mantindrem fidels" és el lema que s'ha escollit per anunciar i difondre l'Any Espriu. "És una de les expressions més vinculades a l'escriptor: fa referència a la fidelitat a la llengua catalana, que Espriu va continuar utilitzant en moments en què molta gent hi renunciava, però també a la fidelitat a la lucidesa arriscada, que en el seu cas és combinada amb una actitud ètica - ha destacat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell-. L'obra d'Espriu apel·la a la voluntat de modernitat cultural i ho fa des d'una plenitud estilística".

 

Perfecció formal i compromís polític: aquests són dos dels eixos que reivindica  Xavier Bru de Sala, comissari de l'Any Espriu. "La idea que hi ha al darrere de l'Any Espriu és que, a més de tenir un caràcter cultural i literari, sigui també cívic - recorda Bru de Sala-. Ell era el poeta del poble i la seva obra implica tota la societat".

 

L'Any Espriu arrencarà el dimecres 23 de gener amb un espectacle poètic, musical i escènic al Palau de la Música. Xavier Albertí, n'és el director artístic,  i n'ha avançat l'estructura: "Després de la glosa de Miquel de Palol, Josep Pedrals, Manuel Forcano, Jordi Vintró i Josep Maria Sala-Valldaura recitaran poemes propis centrats en la figura d'Espriu". Una desena d'actors, entre els quals hi ha Josep Maria Pou, Carme Sansa, Mercè Arànega i Enric Majó, recitaran versos espriuencs abans de donar pas a la part musical: "Marisa Martins i Mac McLure cantaran una selecció dels lieder de Joaquim Homs sobre Cementiri de Sinera , Toti Soler i Sílvia Pérez Cruz interpretaran algunes de les adaptacions de Raimon, i el cor del Gran Teatre del Liceu, fragments del Nabucco, de Giuseppe Verdi".

 

A partir d'aquí, l'Any Espriu arrencarà amb una programació que encara té molts projectes no confirmats. Entre aquests projectes hi ha espectacles escènics que el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya faran a l'hivern del 2013, la festa poètico-musical concebuda per Lluís Danés, que en principi hauria de celebrar-se al port d'Arenys de Mar, com a colofó d'una sèrie d'activitats -lectures, passejades i una rua- previstes per al 10 de juliol, el dia del centenari del naixement de l'escriptor. El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Ciurana va anunciar també la inauguració d'una escultura pública a Barcelona dedicada a Espriu: queda pendent saber quin escultor de renom se n'encarregarà i on s'ubicarà el monument. Hi ha, encara, un altre gran projecte que només es tirarà endavant en cas que aconsegueixi un espònsor privat: es tracta d'una exposició de titelles gegants al centre de Barcelona, creats per una quinzena d'artistes del "panorama català d'avantguarda".

 

Pel que fa a les activitats confirmades, en destaca la gran exposició del CCCB He mirat aquesta terra -comissariada per Xavier Bru de Sala i Julià Guillamon-, la TV movie i el documental que ha de produir TV3 i dos simposis internacionals: el primer és el que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona (13-15 de novembre); el segon es farà a la Queen Mary University de Londres i a la Universitat de Cambridge (tardor del 2013). Pel que fa al vessant musical és ressenyable el concert Els cementiris d'Espriu a L'Auditori de Barcelona la tardor vinent, en què participaran alguns noms del panorama indie català: El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Maria Rodés, Esperit! i Mates Mates.

 

Avançament del programa de l'Any Espriu a partir de la crònica de Jordi Nopca al diari ARA

 

Afegeix un comentari nou