LUIS PANIAIGUA. LA MEVA EXPERIÈNCIA EN ELS SEUS CONCERTS

              Aquest músic del qual havia sentit parlar, però no l’havia escoltat mai, vaig tenir ocasió de sentir-lo per primera vegada quan vaig anar a l’acte “amb tu som + pau” a l’Auditori.

 

            Va ser un gran descobriment i ja em vaig sentir transportada aquell dia, ja que fa una música molt diferent de la que estem acostumats a escoltar. Tinc música celta i música per meditar, però aquesta m’ha provocat sensacions més profundes. És una música relaxant que pot servir per meditar, si voleu. Ha fet servir instruments de tots els racons del món, té aquest estil i dóna concerts sol, des de l’any 1980. Abans estava en un grup de música antiga que dirigia el seu germà. Va estudiar també al nord de l’Índia amb el mestre Nagar.

 

            I ha anat explorant el terreny dels sons que et fan vibrar a una freqüència que t’arriba a l’ànima. És difícil posar en paraules les sensacions que sorgeixen. És com si t’enlairessin; i ho combina amb la seva veu i algun moment de silenci.

 

            Com ell mateix explica: “No cal que mediti gaire, perquè creant música m’acosto a la meditació.” Jo la qualificaria de música espiritual, perquè, si hi connectes, t’eleva l’esperit i t’omple de pau i benestar.

 

            He tingut l’oportunitat de sentir-lo dues vegades més, i una d’elles era en un taller on emetíem els sons de les vocals, fent-los molt llargs, a través d’una inspiració profunda i deixant sortir l’aire molt a poc a poc, tot pronunciant la vocal. Vam acabar amb el so OM. I això com sabem crea un elevat nivell d’energia positiva a la sala.

            Toca bàsicament una lira de la Grècia antiga, segle V a. de C. És un instrument mitològic que té 7 cordes, una closca de tortuga de terra, dues banyes i un pal travesser. La va inventar Hermes i la va regalar al seu germà Apol·lo, i ell al seu fill semidéu, Orfeu, que la va fer servir per baixar al món dels morts i recuperar la seva estimada Eurídice.

 

            Té l’art de combinar música d’occident i d’orient. És música integradora i pot fer vibrar persones de qualsevol cultura i de diferents parts del planeta, si connecten amb aquests sons que van més enllà del temps i de l’espai.

És una música que, a més a més dels sons, t’obre un món ple de llum, i per això t’arriba a la part més íntima del teu ésser.

 

            El puc continuar escoltant a través dels seus discos. M’agrada especialment un DVD molt bonic que és música i espectacle-teatre, ajudat per dos actors, i és per a infants de 0 a 3 anys. És emocionant veure com les criatures el segueixen.

 

            No sé si a totes les persones que l’escolten els provoca les sensacions que m’ha provocat a mi, però sé que a la sala on érem es va crear un silenci pregon que anava in crescendo, diferent del silenci que he viscut en altres concerts. Necessitem músiques com aquesta que col·laborin al benestar dels humans, si podem connectar-hi. Gràcies, Luis!

 

 

                                                                           Mª Teresa Quintana

 

Afegeix un comentari nou