Precs i preguntes al Govern (abril de 2013)

PRECS

 

1. Demanem al govern que dugui a terme els treballs de desbrossament i de neteja del recinte del Cementiri de Sinera que tanta falta li fan. Sabem que aquests darrers dies s'hi ha començat a fer alguna actuació concreta, però són molts els arenyencs que ens han expressat el mal estat en que es troba l'espai. Com a valor afegit, l'Any Espriu ha fet augmentar considerablement el nombre de visitants, i cal preservar aquest any, però també sempre la seva bona imatge.

El regidor de Serveis Juanjo Almansa ens diu que li sobta que fem aquest prec, perquè han rebut moltes felicitacions pel bon manteniment del cementiri, fet que l'Alcalde Estanis Fors també reafirma. Li comentem que ens consta que hi hagut queixes que han arribat també a membres del govern, i que es una denúncia que ens ha fet arribar tant famílies, com participants per exemple a les rutes "un passeig per Sinera" d'aquest mateix diumenge passat, tota vegada que ho hem pogut constatar personalment.

El regidor ens explica que la persona encarregada del cementiri es troba de baixa des de fa mesos, però que hi ha un operari de la brigada que el substitueix i fa els treballs de manteniment. Li expliquem que les queixes concretes venen per l'estat d'abandonament de les feixes del primer pis, on cal un desbrossament acurat per la gran quantitat de matolls acumulada (imatge). Diu que s'ho miraran i hi faran una intervenció.

 

2. Aquest prec ve motivat per la trucada que ens va fer un veí de la plaça Joaquim Ruyra que ens va comunicar el mal estat que es troba un dels arbres de l'indret, i demanava la seva reposició. El nostre compromís amb el veí, va ser el de comunicar amb immediatesa a les Regidories de Medi Ambient i de Serveis, com ja vam fer, i de fer-lo arribar a la propera sessió plenària com ho estem fent hores d'ara.

Respon al prec el regidor de Medi Ambient Santi Fontbona, i ens diu que va rebre la nostra notificació i que també el van trucar de Ràdio Arenys. Diu que ja s'ho miraran i que si hi ha dotació econòmica es durà a terme la reposició d'aquest arbre.

 

3. Demanem al govern, que convoqui una reunió per posar sobre la taula el Pla d'Equipaments Municipal amb tots els grups municipals.

L'alcalde Estanis Fors, ens diu que recullen el prec, sense més explicacions.

 

PREGUNTES:

 

1. Preguntem al govern pels darrers episodis de vessaments de clavegueram que han succeït al Rial de Sa Clavella en menys de 10 dies. Ens agradaria conèixer quines son les causes que els han originat, i quines actuacions s'hi ha fet al respecte.

Ens respon de manera conjunta a ERC (que també ha fet una pregunta en la mateixa direcció) i a ICV, el regidor de Medi Ambient Santi Fontbona. Ens explica que és cert que hi ha hagut dos episodis de "taponament" del clavegueram i vessament d'aigües de color tintat i aigües fecals. Que s'hi han trobat mostres de productes tèxtils, però també de bolquers, plàstics i d'altres...
Que ha calgut la intervenció d'un camió cuba per xuclar les aigües i que hi haurà intervencions fins que l'episodi no estigui tancat.
Fontbona ens explica també que s'hi ha fet una inspecció mitjançant càmeres subterrànies i que s'ha pogut constatar el trencament d'una part del tram de claveguera.
Sobre el causant d'aquests episodis, el regidor diu que hores d'ara no es pot especular si podria tractar-se d'una indústria tèxtil situada a la part alta del Rial, o tractar-se d'una Residència Geriàtrica que hi ha a la zona, o d'altres. Explica que s'han pres mostres de les aigües i que s'estan duent a terme analítiques que hauran de concloure amb quin és el motiu real del vessament.
Fontbona es reafirma que es mantindrà el servei de cuba mentre no estigui feta la reparació del tram trencat amb immediatesa.

 

2. Ara fa un any, el Ple d'aquest Ajuntament va aprovar una moció presentada per la CUP, i que va comptar amb l'adhesió d'ERC, ICV i el BLOC, a més del vot favorable de CIU perquè l'Ajuntament
tornès a pagar l'aportació anual a l'Associació Amics de la Bressola com a soci protector de l'entitat. Preguntem al govern si s'ha fet efectiu aquest acord de ple.

Respon el regidor d'Hisenda i portaveu del Govern Ramon Vinyes, que diu que no hi ha hagut cap moviment al respecte, perquè ningú s'ha posat en contacte amb el departament d'Intervenció municipal. Li responem que no és això el que ens consta, i que ja no apareixem al llistat d'Ajuntaments col·laboradors. Demanem que la Regidora d'Educació intervingui al respecte per aclarir-ne els fets, i donar compliment a l'acord de la moció. Constatem que al portal d'Amics de la Bressola, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ja ha desaparegut com a col·laborador.

 

3. Abans de tancar el 2012, aquest grup va fer un prec al govern que senyalitzés l'accés al edifici Xifré, ja que hi havia, i hi ha, molta confusió entre les persones que volen accedir als seus serveis de l'edifici. El regidor de Promoció Local, va recollir el prec i ens va explicar que treballava una proposta imminent de senyalització de l’equipament. Com sigui que han passat quatre mesos i persisteix la falta d'informació per accedir al edifici, preguntem de nou amb quin estat es troba el procés.

El regidor de Promoció Local, Àlex Acero reconeix que efectivament el procés s'ha allargat molt en el temps, i que és conscient de la situació de desorientació que produeix l'accés a l'edifici. Ens explica que des dels Serveis Tècnics Municipals han treballat una proposta de senyalèctica mitjançant tòtems al exterior, ja que a la façana protegida del Xifré no s'hi poden enganxar plaques, i que creu que en decurs dels propers dies estarà resolt.

 

4. Preguntem al govern quan preveu portar a Ple el nou Ple de Clàusules de la recollida selectiva a Arenys de Mar, després que públicament assumís el compromís que abans d'acabar el mes de març estaria redactat el nou Plec de Clàusules per tornar a obrir el concurs d’adjudicació de la recollida selectiva.

El regidor de Medi Ambient, Santi Fontbona explica que la previsió és la de portar a ple el nou plec de clàusules al mes de juny. Que el treball per posar al dia el plec de clàusules tècniques i administratives és laboriós, perquè no es volen trobar amb noves sorpreses com les que hi hagut amb l'OARCC (l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya) que fa uns mesos va emetre la resolució revocant el Concurs de la Recollida Selectiva al terme municipal, i que aquest fet ha condicionat que s'estigui analitzant tot al detall.

 

5. Preguntem al govern quins avenços s'han fet en les prèvies que calia abans de tornar a posar en funcionament l'ascensor del capdavall de la riera, i quan es farà efectiva i en quines condicions la seva posada en marxa.

El regidor d'Urbanisme Santi Fontbona es explica que s'està treballant dins el "timming" previst pel que fa a les prèvies que cal fer abans de posar en marxa l'ascensor, per evitar que s'inundi el pas subterrani (reparació pou, arranjament quatre bombes extractores, reparació entrada aigua pel mur de la zona platja). Que ja s'han fet els treballs per separar les aigües pluvials que aniran a parar al pou, i de les fecals, que es condueixen el sobreeixidor del Consell Comarcal del Maresme.

Fontbona diu també que creu que abans de Sant Joan, l'ascensor ja estarà en marxa, i que el govern ha decidit "donar confiança a la ciutadania" i que l'ascensor funcionarà les 24 hores del dia. Afegeix però, que s'hi es produïssin problemes de vandalisme, es restringiria l'horari de 9 a 22h, o s'hi instal·laria una porta prèvia a la zona soterrada.

Li preguntem si ha descartat totalment fer-hi una rampa d'accés directe, i en diu que aquest any segur que no es podrà dur a terme, ja que el manteniment de l'aparell ascendeix a més de mil euros anuals.
Preguntem si ha donat resposta al grup promotor de signatures per demanar l'accessibilitat a port i a platja, i ens diu que s'hi ha reunit, i ha donat resposta a les instàncies que han presentat.

 

6. Seguim constatant que tot i les intervencions puntuals que s'ha fet a les llambordes de la riera davant de la plaça de l'Església, el problema no ha quedat resolt i segueix el deteriorament progressiu d'aquest indret. Preguntem al govern, si hi ha una solució definitiva al respecte. Al febrer, quan vam preguntar sobre aquest tema, el regidor d'Urbanisme ens va explicar que caldria prendre una decisió sobre si es vol mantenir la llosa amb l'aplicació d'algun producte, o en cas que no fos possible treure les llambordes i posar-hi un paviment elàstic.

El regidor d'Urbanisme Santi Fontbona explica que el problema deriva d'un mal plantejament inicial de l'obra. Que s'ha reunit amb l'equip redactor i l'empresa constructora, i que s'haurà de procedir a la substitució de les llambordines per un paviment imprès. Diu que les llambordines no permeten la vibració que cal amb el pas de vehicles, i que no funcionen.

Afegeix que els Serveis Jurídics de l'Ajuntament estan treballant per demanar possibles responsabilitats a la direcció de l'obra per rescabalar-nos de la despesa que suposarà aquesta reparació.

 

7. De la mateixa manera, preguntem al govern si pensa fer alguna actuació al carrer de l'Església, on també el pas de vehicles provoca molt de soroll per l'estat de la llamborda grossa de la calçada.

En aquest cas, ens dona resposta el regidor de Serveis, Juanjo Almansa, i ens explica que és un problema que ja han detectat, i que la Brigada Municipal hi portarà a terme una actuació d'urgència, llençant-hi sorra fina amb aigua per compactar la pedra de Girona.

 

8. Preguntem al govern si ha emprès alguna acció amb Ports de la Generalitat respecte a l'estat deplorable que es troba el restaurant que hi ha tancat a la Plaça de les Palmeres, i els problemes que provoca no només d'imatge com també de seguretat.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Santi Fontbona, diu que tot i que la Brigada hi ha fet alguna actuació, es demanarà a Ports de la Generalitat que hi actuï  Explica que el Pla Especial del Port encara no està aprovat definitivament, però que fa uns deu dies, Ports de la Generalitat va demanar un informe als Serveis Tècnics Municipals per iniciar una nova adjudicació del restaurant.

 

9. Aquestes darreres setmanes s'ha produït diversos accidents de ciclistes al carril bici de la part baixa de la riera, i incidents als passos de vianants. Preguntem al govern si pensa fer alguna actuació per millorar la seguretat de persones i de ciclistes com és ara el repintat dels passos, i la col·locació de nou de les jardineres a tocar de la calçada com a mesura per dissuadir als vehicles que hi circulen amb excés de velocitat.

Nomès donem lectura a aquesta pregunta, perquè la Regidora de Governació Belen Quintero, que és qui ha de donar la resposta, ha hagut d'absentar-se del Ple per motius familiars. Ens dona el compromís peró que ens contestarà per escrit (serà en aquest moment quan en farem l'actualització).

 

10. Preguntem al govern, si hi hagut trobades amb els representants del Consell Pastoral, per tal de intentar buscar solucions conjuntes al horari restrictiu que s'ha fixat per visitar el retaule com imposició d'un preu d'entrada per visitar el conjunt.

El regidor de Cultura, Joan Miquel Llodrà diu que no només hi ha hagut trobades amb el propi Consell Pastoral, com també amb el Rector de la Parròquia Mossèn Joan Pujol. Que s'han hagut de prendre aquestes mesures perquè la situació és la que és, i l'Església arenyenca en aquests moments té problemes importants de finançament.

Ens explica que hores d'ara, en horari de tarda, obre l'Església el sagristà, i que en horari de matí quan hi ha demandes, hi ha un equip de voluntaris que se n'encarreguen de l'obertura.

Explica també que s'ha fixat el preu d'un euro per visitant i de dos euros quan es demana visita guiada. i que s'ha negociat un preu per grup, en el cas de visites col·lectives (fixat en 20 euros). Aquests preus, explica, s'apliquen a visites en horari de matí, mentre que a la tarda, quan hi ha el sagristà, l'entrada és lliure. Afegeix també que hi ha el compromís per part del rector que no s'aplicarà la tarifa als grups o col·lectius sense afany de lucre.

Li demanem que cal que tots aquests temes s'expliquin perquè poden fer enrera a visites i grups de rutes de l'Any Espriu ja programats, o a visitants que arriven a Arenys d'arreu fóra d'hores i que poden desisitir d'accedir a conèixer el nostre retaule. Ens informa que s'ha previst fer un díptic informatiu per part de les Regidories de Cultura i Turisme que ben aviat estarà a l'abast de tothom. Li diem que anirà bé que també es pugui publicar en xarxa tota aquesta informació.

 

11. Amb els greus episodis que s'han produït aquests darrers mesos de vessament de la Riera de Sobirans, i tal com han anat succeint-se els esdeveniments, preguntem al govern:

11.1. Quina ha estat la resposta de la Direcció General d'Urbanisme, de Ports de la Generalitat, de la Direcció General de Sostenibilitat, del Ministerio de Medio Ambiente, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i del Consell Comarcal del Maresme al trasllat que s'ha fet des de l'Ajuntament de possible afectació per delicte ambiental pel vessament d'aigües fecals a la platja?

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Santi Fontbona, ens explica que les respostes de les diferents administracions a la demanda de l'Ajuntament d'Arenys han estat nombroses, tota vegada que poc aclaridores en el seu contingut. Que en definitiva, tothom dona la culpa a d'altres, i que fins i tot alguna comunicació va en la línia d'obrir expedients a d'altres administracions. Constata que l'escrit més clar és el de la vila veïna d'Arenys de Munt. Ens diu que ens farà arribar les respostes amb immadiatesa, compromís que ja ha complert, i que ens permet resumir algunes parts del seu contingut:

Ports de la Generalitat: "No és competència de Ports de la Generalitat, ho és de l'Agència Catalana de l'Aigua per a qualsevol actuació que afecti el desguàs de les rieres".

Consell Comarcal del Maresme: "El CCM no és responsable de la gestió i del manteniment del col·lector trencat del municipi d'Arenys de Munt, doncs la xarxa en alta, respecte de la qual té encarregada la gestió és a la platja. El CCM també es considera part afectada, doncs el trencament denunciat li genera unes despeses extraordinàries d'explotació".

Ministerio de Medi Ambiente. Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar. "Adverteix a l'Agència Catalana de l'Aigua a que procedeixi a l'adopció de mesures per evitar el vessament de les aigües residuals que es produeixen, provocant danys al domini públic marítim, ja que les filtracions d'aquesta aigua van a parar a mar.
I conclou que si en el termini de 70 dies no es té coneixement de l'adopció de mesures suficient, s'obrirà un expedient sancionador contra aquest Organisme.."

Generalitat de Catalunya: Departament de Territori i Sostenibilitat:
"Els abocaments a mar des de terra, i la qualitat de les aigües marines, són competència de l'Agència Catalala de l'Aigua, i els danys que es poden causar al domini públic maritimterrestre són competència del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente".

Ajuntament d'Arenys de Munt:
"Entenent que els treballs que es van fer d'urgència per part de l'Ajuntament d'Arenys de Munt a la zona, no han servit per aturar l'abocament que pot arribar a la platja, i que cap de les dues administracions implicades en l'obra de canalització (Ministerio de Medio Ambiente i Agència Catalana de l'Aigua)no han realitzat actuacions destinades a solucionar el problema, es procedeix a contractar les obres de reparació del col·lector del clavegueram a la Riera zona inferior del Torrent d'en Puig  amb l'execució d'un bypass per tal que s'executin en un màxim de dues setmanes, segons les instruccions dels tècnics municipals".

11.2 Quina ha estat la resposta per part de l'Agència Catalana de l'Aigua requeriment que se'ls ha fet per escrit per reclamar actuacions entorn als vessaments de la Riera Arenys

En aquest mateix sentit, resumim la comunicació de resposta de l'ACA a l'Ajuntament d'Arenys de Mar:

Agència Catalana de l'Aigua
"El col·lector és en baixa, de titularitat de l'administració local, i l'ACA n'ha requerit la seva reparació. D'acord amb la informació facilitada per l'Ajuntament d'Arenys de Munt, s'executarà una obra de by-pass provisional en un termini de dues setmanes.
I prossegueix: "l'obra d'endegament de la Riera d'Arenys de Munt és una obra d'interès general de l'Estat executada pel Ministerio de Fomento, i per tant és competència d'aquesta administració estatal respondre i reparar els vicis ocults o reposar els serveis afectats".

11.3. Quan estarà reparat de forma provisional el col·lector trencat d'Arenys de Munt, que ha provocat aquests vessaments.

El mateix regidor Santi Fontbona ens explica que just aquest matí ha rebut comunicació de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, que tot i que les obres no estan acabades del tot, ens aquests moments les aigües ja circulen pel nou col·lector arreglat. Afegim que de ben segur les pluges previstes els propers dies, seran una prova de la seva posada en funcionament.

11.4. Creu el govern que tot i la bona declaració d'intencions per part del Conseller de Territori i Sostenibilitat a la reunió que tots els grups municipals van mantenir el passat 10 d'abril al Parlament de Catalunya es pot albirar una solució definitiva si la Generalitat ja ha avançat que no hi aportarà diners?

El regidor Santi Fontbona, es remet a la reunió celebrada al Parlament amb tots els grups, i el compromís del Conseller de liderar els vessaments de la Riera, fent-ne una diagnosi acurada i proposant les solucions i acords que calgui entre administracions, així com redactant amb caràcter d'urgència un Pla director del clavegueram d'aigua en alta d'aquesta conca que contempli tots els problemes d'abocaments a les lleres de les rieres.

A més, Arenys de Mar no només ha sol·licitat que s'estableixi una comunicació fluïda i constant de l'evolució del problema, sinó que també convoqui una reunió abans de l'estiu on ja es plantegin les accions a mig i a llarg termini per acabar definitivament amb els vessaments.

11.5. Han contemplat la possibilitat de la creació d'una Comissió Mixta dels dos Arenys davant la necessitat d'emprendre accions de manera conjunta per la urgència del problema?

Fontbona ens diu que tot i que hi ha comunicació fluïda entre els dos Ajuntaments, s'ha optat donat que les demandes i les responsabilitats són diferents entre les dues administracions que cadascun faci les actuacions que cregui pertinents.

Reitera que el Conseller Santi Vila, té el compromís abans d'aquest estiu de coordinar totes les accions.

 

12. Preguntem al govern quan es farà efectiu finalment el trasllat de la Brigada Municipal a la nova nau de Valldegata, i com es troba hores d'ara el tema del retén de treballadors d'aquest servei municipal.

El Regidor de Serveis, Juanjo Almansa, diu que encara no s'hi ha pogut fer el trasllat anunciat perquè les obres d'adequació finalment les fa la mateixa brigada, i s'estan allargant més del compte. Explica també que encara no s'ha trobat cap nou emplaçament per a la Cavalcada de Reis, que fins al moment, comparteix l'antiga nau de la Brigada al Rial de la Tronqueda. Afegeix que l'empresa Sorea s'ha interessat per quedar-se l'antiga nau de la Brigada.
Pel que fa al tema del retén de treballadors de la Brigada, ens diu que justament aquest divendres hi ha una reunió amb la mesa de negociació per tornar a posar sobre la taula aquest tema i saber si es desencalla o no.

 

Gràcies a totes les persones que ens han fet arribar suggeriments i fotografies dels temes proposats!

 

Afegeix un comentari nou