ICV-EUiA pregunta al conseller de Salut sobre l’Hospital de Mataró

 
Article publicat per ICV Mataró a la seva pàgina web que compartim des d'ICV Arenys.
 
ICV-EUiA pregunta al conseller de Salut sobre les derivacions de pacients de l’Hospital de Mataró a la sanitat privada

Els ecosocialistes demanen explicacions per les derivacions de pacients a determinades clíniques privades, quan a la vegada s’han tancat serveis a l’Hospital de Mataró. 

 

 

Recentment, han aparegut notícies als mitjans de comunicació que indiquen que, mentre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya està aplicant retallades que poden arribar al 20% en tres anys a diferents centres, està augmentant a la vegada el número de pacients que es deriven de la sanitat pública (CatSalut) a centres privats. En el cas de l'Hospital de Mataró, aquest any es preveu que s'enviïn a la sanitat privada 240 pacients per tal de ser intervinguts de pròtesis de genoll i maluc, pròstata, galindons, cataractes i túnel carpià. Aquesta xifra és un 45% superior als 165 que es van derivar durant el 2012. Les dades contrasten amb el fet que l'Hospital de Mataró ha vist reduït el seu pressupost de forma escandalosa (es preveu una retallada d'un 10% aproximat aquest 2013).

 

Els metges han denunciat que l'Hospital de Mataró podria assumir sense problemes l'activitat que s'està derivant a determinats centres privats. A més, aquestes derivacions no resulten més barates per a l'erari públic. Els hospitals privats beneficiaris d'aquesta pràctica són l'Hospital Sagrat Cor, propietat de la multinacional Capio, el General de Catalunya (també propietat de Capio), el Sant Rafael, i la Clínica Plató. El problema, a més, és que en les intervencions més complexes és el propi Hospital de Mataró qui ha de fer el seguiment i la rehabilitació dels pacients.

 

Mentrestant, les llistes d'espera continuen augmentant i els terminis no es compleixen en la majoria de casos. Una majoria dels pacients (al voltant del 60%) refusa ser derivada a centres privats, i això suposa que l'hospital elimini aquestes persones de la llista d'espera activa. ICV-EUiA vol denunciar que aquestes derivacions serveixen per netejar aquestes llistes, una pràctica del tot inadmissible.

 

Per tal de rebre explicacions sobre aquests fets, el grup parlamentari d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya ha registrat una bateria de preguntes per tal que li siguin contestades per escrit. Aquestes són les preguntes presentades pel diputat mataroní Salvador Milà:

 

1. Quants pacients que havien de ser intervinguts en l'Hospital de Mataró han estat derivats pel CATSALUT a Centres privats durant l'any 2012 i els quatre primers mesos de 2013?

 

2. Quin és el nombre de cada tipus d'intervenció que s'havia de practicar a pacients en l'Hospital de Mataró que han estat derivats pel CATSALUT a Centres privats durant l'any 2012 i els quatre primers mesos de 2013?

 

3. Quin és el import total que ha tingut -o tindrà- que satisfer el CATSALUT a centres privats per pagar el cost de les intervencions de pacients que inicialment s'havien de practicar a pacients en l'Hospital de Mataró per haver estat derivats a Centres privats durant l'any 2012 i els quatre primers mesos de 2013?

 

4. Per quin motiu es produeixen derivacions de pacients que s'havien de practicar a pacients en l'Hospital de Mataró a Centres privats durant l'any 2012 i els quatre primers mesos de 2013, quan a l'hora s'han fet tancar serveis al mateix centre hospitalari de Mataró?

 

5. Quin és l'estalvi que ha tingut el CATSALUT pel tancament de serveis al Hospital de Mataró, durant l'any 2012-2013?

 

6. Considera que és adequat al correcte tractament dels pacients que hagin de ser intervinguts en centres privats i posteriorment s'hagi de fer el post-operatori, la recuperació i el seguiment en l'Hospital de Mataró?

 

7. Quants reingressos i complicacions s'han produït en el tractament post-operatori i recuperació de pacients que inicialment s'havien de practicar a pacients en l'Hospital de Mataró i posteriorment van ser derivats a Centres privats durant l'any 2012 i els quatre primers mesos de 2013?

 

 

Afegeix un comentari nou