EL SENTIT DE L'HUMOR

Quin instrument tan magnífic que tenim els humans a les nostres mans! I permet resistir millor situacions que generen patiment. El sentit de l’humor i el riure poden beneficiar la salut, tant físicament com psicològicament. Ens allibera de tensions, ens relaxa i ens permet oblidar temporalment els problemes. Desenvolupa les emocions positives i una actitud lúdica i optimista de la vida.

 

La persona malhumorada està tensa i respira de forma superficial, cosa que fa augmentar l’angoixa i el malestar. (Les respiracions profundes milloren l’estat d’ànim. És bo saber-ho.) Té un posat i una cara poc agradables, que allunya els que l’envolten perquè escampa mal humor, i el físic i les faccions envelleixen abans per falta de relaxació.

 

Podríem dir que el sentit de l’humor té una funció catàrtica semblant a la de les llàgrimes, que alliberen emocions doloroses. Que bé que ens va veure pel·lícules còmiques que ens facin riure i oblidar les nostres penes!

 

Hem de reconèixer que hi ha persones amb més aptitud que altres per a l’humor. És una qüestió molt personal. El que fa riure una persona no fa riure l’altra. I també depèn del grup humà i el país a què pertanys, ja que hi ha variacions culturals del sentit de l’humor. Coneixem l’humor anglès, tan particular de Gran Bretanya. És irònic, refinat i intel·ligent. Pot ser feridor a voltes.

 

Hi ha persones molt ben dotades amb un gran enginy per convertir-ho tot en una situació còmica, fins i tot tenen la capacitat de riure’s d’elles mateixes, gran qualitat per fer la vida més fàcil i alegre. Vol dir tenir un sentit autocrític important i un alt nivell de seguretat.

 

Hem parlat de l’humor positiu i sa, però hi ha també l’humor agressiu, càustic, àcid... Quan hi ha una burla que arriba a l’insult cap a l’altre, és fruit d’una baixa autoestima.

 

Un dels meus hobbies és riure. Els amics ja ho sabeu. M’agrada, em convé i conec les conseqüències físiques positives del riure. Quan riem amb grans riallades movem de forma involuntària i reflexa el diafragma, i a sota hi ha el centre neuràlgic més important del cos: el plexe solar, on s’acumula energia negativa. El riure elimina aquesta energia i les ansietats.

 

Tots coneixem les teràpies del riure. Fa canviar moltes de les constants vitals del cos: baixa la pressió, s’alliberen endomorfines, es relaxa el sistema muscular, entre d’altres.

 

Quan estava en actiu fent de professora, procurava riure cada dia una mica amb els meus alumnes a les aules. I això m’aportava beneficis, llevat del petit moment d’esforç per calmar-los i tornar a fer classe. No era gaire difícil i després estàvem tots relaxats.

 

Per tant, un dels grans remeis per viure i fer la vida més agradable sense cost econòmic és conrear el sentit de l’humor i la rialla. Tots hi podem accedir. Uns hi tindran més facilitat que d’altres, però tots el tenim al nostre abast.

 

Esteu de bon humor? Doncs, ara per acabar un petit acudit que alguns ja deveu conèixer, però que us farà somriure.

“–Caram, Toni, quant de temps, com et va la vida?

–Mira, fa 30 anys que estic casat amb la meva xicota. I tan feliç!

–Ostres, com t’ho fas per aguantar la càrrega del matrimoni?

–És fàcil, el secret és no dur la contrària, i funciona.

–No, no pot ser.

–Tens raó, no pot ser.”

 

 

Mª Teresa Quintana

 

 

Afegeix un comentari nou