Totes plegades a classe

maria.jpg

Foto: QUIM PUIG

La vocalia de dones del barri de Rocafonda de Mataró fa deu anys que organitza cursos de català, tallers i sortides amb les veïnes nouvingudes. L'objectiu de les voluntàries és fomentar la convivència i l'ajuda mútua

 

“Aquí totes som amigues, unes amb mocador i les altres, no.” Així comença la benvinguda que Maria Majó fa a les dones immigrants del barri el primer dia de classe. Molts nervis i emocions durant la benvinguda amb les mestres voluntàries i les alumnes que retornen a classe. “Quan fills tens ja?”, pregunta Majó abraçant una de les joves que reapareix embarassada. D'altres, desorientades, pregunten: “Aquí és el lloc d'estudiar?” Abans de seure, volen saber si són a la llista.

La vocalia de dones de l'associació de veïns de Rocafonda organitza, des de fa deu anys, el programa Totes plegades. “És una manera d'integrar-se, no només aprenent català. Veuen altres maneres de viure mes enllà de la casa i les criatures”, assenyala Maria Majó, que, des dels inicis, continua al capdavant. El boca-orella funciona entre les nouvingudes. En un barri amb un percentatge elevat d'immigració del nord de l'Àfrica, la major part del centenar d'inscrites són marroquines, però tampoc hi falten un grup més reduït de dones centreafricanes. “La classe és com una torre de Babel, moltes parlen els seus dialectes i costa que s'entenguin, però totes vénen amb moltes ganes d'aprendre”, explica Marisol Borràs, una mestra jubilada que dedica el seu temps a ensenyar a les dones de Rocafonda. Les alumnes que no es defensen amb la llengua tenen el suport de dues voluntàries, una de gambiana i una de marroquina, que assumeixen el paper de mediadores. Aviat, però, no caldrà traduir a l'àrab o al francès, perquè la complicitat entre les més veteranes fa avançar les que tot just acaben de començar en els nivells bàsics de parla, escriptura i càlcul.

Totes plegades va començar el 2004 i des del 2011té un conveni amb el servei de nova ciutadania de Mataró. “És un projecte complicat que no es podria assumir si no fos pel voluntariat. És imprescindible la seva continuïtat per fomentar la convivència al nostre barri”, defensa Majó. Des de la vocalia, temen que les retallades no permetin seguir el programa fins a final de curs. El pressupost de les activitats de la vocalia, de 23.000 euros, rep l'aportació municipal i d'altres administracions. La major part dels recursos es destinen a cobrir els tres sous, d'una secretària i dues educadores que es fan càrrec d'un espai infantil mentre les mares són a classe. Totes plegades s'ha convertit, aquests anys, en un referent d'espai intercultural. Algunes de les participants han acabat formant parelles lingüístiques amb les voluntàries del Som amigues o s'han animat a participar en les activitats que organitzen al centre cívic i que amb el nom deixa ben clar l'objectiu: Dones compartim.

Afegeix un comentari nou