Els arbres ploren sang!

Impressiona veure com les serres van retallant, ràpid i sense contemplacions, primer les brancades i després el tronc, fins fer desapareixer tot l'arbre que tota la vida havies a vist a la cantonda del Rial de sa Clavella. No podria dir que l'havia vist crèixer perquè sempre l'havia vist igual de gran i esplèndid.

Aquests dies s'han tallat fins a vuit plàntans centenaris de la Riera. I el primer que em va passar pel cap, quan vaig veure-ho era en la polèmica i l'escàndol que es va muntar quan, per la urbanització de la Riera, davant del carrer de Montalt, es van haver de treure uns quants arbres. Convergència i Unió, que aleshores feia poc que estava a l'oposició, va mobilitzar-se i, amb notari i tot, va acusar al Govern d'atemptat ecològic. Recordo perfectament aquella tarda, al mig de la Riera, amb els regidors convergents indignadíssims i amb acusacions enceses contra el regidor d'ICV (el verd) que ho havia autoritzat. L'Enric Pera en parla en aquest apunt. Només corregiria que crec que aleshores encara no havia aparegut 'Salvem Arenys!' i que cap ecologista es va escandalitzar.

No us negaré que veure aquells arbres trossejats, tots junts reduïts a una pila de fusta, segur que va afectar a tots aquells veïns i veïnes que havien conviscut sempre amb aquells plàtans. 'Aquests arbre ploren sang' deia un d'aquest veïns, afectat per la doble condició de militant convergent. Les explicacions de que els arbre es reposarien, o d'altres de més tècniques sobre el fet que el plàtan pot considerar-se un arbre de jardineria, i que es planten i reposen en la trama urbana d'acord a les necessitats... no el satisfeien.

Aquesta vegada no hi ha hagut polèmica per la tala del vuit plàtans. La decisió l'han pres els tècnics d'acord al seguiment que fan de la salut de l'arbreda centenària. Tots els plàtans van ser plantats fa més de 150 anys i per tant cal anar acceptant que hi ha d'haver una substitució dels exemplars més envellits per evitar que la magnífica ombra i companyia que ens donen es pugui garantir a les generacions futures.

11 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Enricpera

ecologistes entre cometes

Enviat per Enricpera el Ds, 28/04/2007 - 12:42

No sé reflectir la ironia per escrit i per això he posat ecologistes entre cometes. Volia referir-me a totes aquelles persones que només són d’un àmbit o sector el dia que els convé.

Enric Pera

Marc

Benvolgut Oriol, a la riera

Enviat per Marc el Dg, 29/04/2007 - 00:18

Benvolgut Oriol,
a la riera hi tenim plàtans, no pas plataners!
dispensa'm al impertinència

@oriolferran

Gràcies per la correcció

Enviat per @oriolferran el Dg, 29/04/2007 - 00:44

Faig cas de l'apunt, gens impertinent.

El DIEC ha recollit les dues entrades, cert que li dóna prioritat a plàtan.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

@oriolferran

'Salvem Arenys!'

Enviat per @oriolferran el Dg, 29/04/2007 - 11:23

Enric,
quedava clara la irònia dels "ecologistes", només afegia que els ecologistes, mediambientalistes i altres especialistes locals no es van escandalitzar. Si que et puntualitzava, sense tenir-ho massa clar, que 'Salvem Arenys!' encara no havia aparegut... va 'activar-se' cap a final de legislatura.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

Javier Bosque

...Como sigais asin os vamos

Enviat per Javier Bosque el Dg, 29/04/2007 - 12:05

...Como sigais asin os vamos a tener que volver a salvar!!!

barrinaire

l'história d'una tala que no es va fer

Enviat per barrinaire el Dll, 30/04/2007 - 13:22

L'Oriol es refereix a una tala que van fer el tripartit just davant del carre montal fins a mare paula.

Una tala que estava programada feia molts de temps abans (quan manava CiU i PP, legislatura 1995 - 1999) i que fins i tot es van marcar els forats i es van comprar els arbres nous i que en l'ultim moment va faltar valentia per executar el projecte. Un projecte que per cert encara ara no està executat del tot, ja que falten els arbres de l'altre banda del caixó en paral·lel els que ja es van plantar.

No cal ser mes explicit, però quan parlem de talar arbres en aquest poble val mes callar i no dir res, no sigui que la sang dels arbres en esquitxi.

amen.

ep,.....i de bon rotllo, eh!!!

XAVI

http://www.nautes.org/fotos/
fotos amb zoom arenyenc

@oriolferran

Bé, la tala si que es va fer!

Enviat per @oriolferran el Dll, 30/04/2007 - 16:53

Xavi,
es ben cert, aquest preludi que no recordava.

Com ja bé expliques, la tala es va ajornar uns mesos i el 'marron' se'l van menjar els que venien darrera. El més lleig va ser que el van 'promoure' els qui havien d'haver fet la feina...

Ara que m'has fet memòria també he recordat que es van 'trasplantar' els plàtans del capdavall de la Riera... i em sembla que no en va sobreviure cap.

Altres tales que s'han fet a Arenys serien més polèmiques.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

marti solá

una tala...

Enviat per marti solá el Dll, 30/04/2007 - 16:54

de una claretat meridiana xavi , com sempre.

marti solá

barrinaire

arbres i mes arbres

Enviat per barrinaire el Dll, 30/04/2007 - 17:44

i el marron dels arbres tallats per en Regas o millor dit pels bombers voluntaris a can nadal

dels trasplantament d'arbres de la riera, quin collonada mes gran i ningú mai ha questionat el que va costar tot aquell operatiu de trasplantament per no res, ja que els dos que van anar a parar a la part alta de la riera ja fa anys que reposen en pau.

i els trasplantats al terreny dels cucs o millor dit, el terreny d'en macietes, que en lloc de l'institut ha sigut una planta d'experiments municipals.

Primer en els anys vuitanta experiment mundial de cucs que es mengen la brossa i resulta que els reguem amb aigua escalfada pel sol i els fregim tots. Adéu invent!!

Despres i replantem plàtans o plataners i foten un goigs que fan llastima.

vist en perspectiva i veient que aquest solar està maleit el millor va ser no fer hi l'institut doncs poder els treballs de recerca no haurien triomfat en lloc i els nanos ja estarien deshidratats.

però ara veurien com arenys creix desmesuradament amb una nova urbanització.
no se si es el balcó o el mirador d'Arenys, però una destrossa amb tota regla segur.

ep,.....i de bon rotllo, eh!!!

XAVI

http://www.nautes.org/fotos/
fotos amb zoom arenyenc

Lidl

tranquils que ara amb un

Enviat per Lidl el Dll, 30/04/2007 - 21:28

tranquils que ara amb un hotel a la zona industrial ho arreglarem tot

Pàgines