Torna l'òliba a Arenys de Munt

Des de primers de juny està en marxa el projecte de reintroducció de l’òliba i actualment quatre cries d’òliba viuen al campanar d’Arenys de Munt. L’objectiu d’aquest projecte és sensibilitzar la població sobre temes de conservació, col·laborar en la recuperació i la conservació d’aquesta espècie, i obtenir beneficis en l’equilibri mediambiental.

 

L'òliba (Tyto alba) és un ocell rapinyaire nocturn, propi de zones agrícoles i espais oberts. La manca d'arbres vells que li proporcionin cavitats on fer el niu l'empeny a fer-lo en edificis enrunats, graners, campanars, etc. L’òliba, espècie protegida a Catalunya, aporta uns evidents beneficis als nostres pagesos, pel seu paperde depredador especialitzat en rosegadors.

 

Es calcula que una parella d’òlibes pot caçar més de 2.500 petits vertebrats en un any. Aquest fet demostra la seva tasca com a reguladora de les poblacions de ratolins, talpons, musaranyes i pardals. Les causes de la davallada de les seves poblacions són la pèrdua de llocs de cria, degut a la disminució dels llocs tranquils de nidificació propis del món rural tradicional, així com la pèrdua d’hàbitat per l’abandonament de la vida a pagès, que ha comportat una reducció de camps oberts conreats seguida d’una intensa reforestació natural amb gran creixement de masses boscoses contínues.

 

Tot això ha comportat problemes a aquesta espècie, tan lligada als habitats rurals oberts, fins al punt de desaparèixer de molts indrets. El projecte s’ha desenvolupat al final de l’època de cria, en funció de la disponibilitat de polls del centre de recuperació de fauna de Vallcalent, a Lleida. La Regidoria de Medi ambient va recollir, el passat 3 de juny, quatre cries d’òliba, que en aquell moment tenien 15-20 dies d’edat, i les van traslladar al campanar d’Arenys de Munt, on es van deixar dins una caixa niu sense accés a l’exterior.

 

La reintroducció s’ha fet mitjançant la tècnica de “hacking”, que consisteix en alimentar els polls diàriament fins que abandonin el niu i puguin espavilar-se per ells mateixos. La durada del “hacking” és d’aproximadament unes 6 setmanes, ja que els polls estan al niu entre 30 i 40 dies. Aquest projecte, que s’ha desenvolupat sota la supervisió del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

CRÒNICA DE MEDI AMBIENT/ AMUNT ARENYS

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

enricbadosa

Molt bona feina, i aquestes

Enviat per enricbadosa el Dc, 19/08/2015 - 00:23

Molt bona feina, i aquestes són molt bones iniciatives, i s'ha de treballar en aquesta línia. Només vull fer un aclariment, l'òliba no ha tornat a Arenys de Munt, ja que no havia marxat. Encara hi ha una parella a la part alta del casc urbà...