Sobre el canvi d'horari i fus

A casa, de petit, recordo que es parlava de l'hora vella i mai en vaig fer gaire cas. Pensava que era cosa dels grans, de la seva joventut. Més tard vaig tenir coneixement del canvi horari del dictador, que ho va unificar amb l'Alemanya nazi.

Aquests dies ha explotat la notícia sobre el canvi horari que venim fent des de fa uns anys, impulsat per l'estalvi energètic que sempre ens han posat d'excusa. Una enquesta europea, que al nostre país ha passat gairebé desapercebuda, ha manifestat la voluntat majoritària de no canviar dues vegades l'any l'horari i mantenir-lo fixe. No ha quedat tan clar quin horari es vol mantenir.

En el cas d'Espanya el moviment horari té dos elements. Per una banda el canvi d'horari d'hivern i d'estiu, que coordina la Comunitat Europea, i per l'altra el fus on estem que, des del canvi realitzat pel dictador, estem enquadrats amb els països de l'Europa central.

A Catalunya a més, hi ha un moviment sobre el canvi d'hàbits horaris, en el sentit d'evitar d'anar tan tard i avançar el tancament de les botigues i l'inici dels espectacles nocturns. Tot plegat no es tracta d'unes modificacions senzilles, sinó que comporten canvis sensibles en el dia a dia de la nostra cultura.

L'opinió és dispar, però si em deixeu opinar jo canviaria de fus, i a partir d'aquí plantejaria dues propostes: mantenir tot l'any horari d'estiu, o bé continuar amb els canvis d'estiu i hivern. El més important per al nostre país seria, però, aconseguir avançar l'horari de totes les activitats per no acabar la jornada tan tard. Què passarà? Ho haurem de demanar als nostres polítics, però no que ho decideixin ells, sinó que ens deixin opinar al respecte. No parlen tant de participació? Doncs que la practiquin!

Afegeix un comentari nou