Un Arenys més i millor planificat, amb sentiment de comunitat i solidari, més habitable i democràtic, més sostenible i humà

El debat d'alcaldables que, aquest migdia, hem fet a Ràdio Arenys [1] començava amb una pregunta comuna sobre quin és el model que cada formació proposa per Arenys. La resta de candidats han fet un llistat d'accions i actuacions que proposen per la propera legislatura però no s'han posicionat sobre com volen que sigui Arenys de Mar, ja no el 2010, sinó el 2020 o el 2050. Com volem que sigui l'Arenys que visquin els nostres fills i filles.

La meva intervenció ha volgut explicar la visió que tenim la gent que conformem la candidatura d'ICV. El text que hi ha a continuació, no és exactament el que he dit a la sala, però és la referència que he utilitzat (extreta del manifest programàtic que podeu llegir aquí)

ICV-EUiA-EPM, UNA FORÇA TRANSFORMADORA I INNOVADORA

Davant dels qui parlen de desenvolupament i progrés però practiquen una depredadora urbanització del medi, són moltes les persones que optem per un canvi cultural i parlem del necessari respecte cap al territori i l’espai públic com a indicadors de modernitat.

El model de vila moderna que ICV vol per Arenys de Mar, és poc amic d’un desenvolupament nodrit de ciment i asfalt. El nostre model es fixa en la convivència i la democratització de l’espai públic com a motors d’intercanvi de béns, serveis i coneixement. Un model que ha d'arribar a tota la ciutadania, per mitjà de serveis públics i sense exclusions. Tenim una oportunitat única per construir una societat cohesionada, justa, animadora de l’equitat i defensora del pluralisme i la diversitat.

La qualitat de vida no es redueix al fet de tenir uns nivells adquisitius raonables, sinó que hem de fer coincidir diversos factors d'interès col·lectiu a l’hora d’avaluar-la; un sistema educatiu millor, l’accés a un habitatge digne, el dret a un treball estable i ben remunerat, un nivell més gran de prestacions sanitàries, una ampliació de l’oferta cultural, una distribució equitativa entre homes i dones en la realització de tasques i l’accés als serveis, una menor contaminació, un catàleg de serveis més ampli i flexible per a persones amb dependències...

LES NOSTRES PRIORITATS

En aquest context, les polítiques públiques municipals que volem impulsar des de l’esquerra i l’ecologisme estan marcades per tres eixos fonamentals; cohesió social, sostenibilitat i participació.

Des d'ICV volem un Arenys de Mar inclusiu, cohesionat, amb drets i benestar per a tothom

Parlem, doncs, del dret a l’habitatge accessible i a una ocupació no precària, i a garantir l’accés universal a serveis socials i de salut, a l’atenció a la dependència des de la proximitat.

Volem una vila per a totes les edats, infants, joves i gent gran. On la gent jove pugui emancipar-se. On les persones amb discapacitat tinguin autonomia i una vida independent. On les persones nouvingudes tinguin serveis d’acollida que els permetin accedir als drets de ciutadania.

Volem una vila educadora, que viu l’esport i on la cultura és un eix vertebrador de la cohesió social. Volem ser una vila europea que s’obri al món, que treballi també per la pau, per la cooperació i per la solidaritat.

Des d'ICV volem una vila verda, amb un model econòmic i urbà sostenible

Fer un poble habitable, amb un model urbanístic basat en la mixtura social i d’usos, amb activitat productiva neta. Un model de mobilitat sostenible i segura, amb menys cotxes, més transport públic i espai per les persones. Amb més espai públic i verd urbà. Un Arenys compromès amb les energies renovables i en l’acció contra el canvi climàtic. Proposem, en definitiva, la constitució verda de l’Arenys del futur.

La sostenibilitat també ha d’impregnar el model econòmic, l’activitat productiva, el comerç, la cultura i el turisme i el model d’infraestructures. La modernització de la nostra vila passa necessàriament per un model de creixement sostenible, verd.

Des d'ICV volem un Arenys de Mar participatiu, divers i amb sentiment de comunitat

El nostre municipi ha de ser actor actiu en l’equitat entre homes i dones. Amb discursos innovadors sobre les famílies i els nous usos del temps. Amb respecte a la diversitat cultural i on s’impulsen drets de nova generació i es respecten les diferents identitats i llibertats sexuals.

Reivindiquem la política davant la despolitització de la societat producte de l’hegemonia conservadora. Fomentem la participació per superar el paper que s’atorga a les persones de meres espectadores de la realitat. Sense la participació de tothom, l’Arenys de Mar que volem difícilment sortirà del cercle d’interessos dels actors socials més poderosos.

Avui més que mai, l’ètica, la transparència democràtica, la participació cívica i el control sobre el que és públic són garantia de desaparició de l’esfera pública d’actuacions arbitràries, especulatives i corruptes i, per tant, són també garantia d’higiene de la pròpia democràcia.

El nostre compromís és, en conseqüència, el de treballar per un Arenys de Mar més i millor planificat, amb sentiment de comunitat i solidari, més habitable i democràtic, més sostenible i humà.

[1] Ràdio Arenys ha fet la crònica de l'acte (aquí) amb un titular que no respon a la realitat del debat: "Les esquerres, excepte ICV, obren les possibilitats de pacte". O falta afegir-hi "de pacte amb CiU", o cal canviar el titular "ICV és l'única força que es defineix respecte al pacte i defensa un govern d'esquerres"

[*] La fotografia que encapçala l'apunt és d'en Fernando que l'ha publicat aquí. Gràcies.

Afegeix un comentari nou